Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravobraniteljica:

'Suci donose blage kazne jer nisu dovoljno educirani o obiteljskom i rodnom nasilju'

Višnja Ljubičić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
22.01.2020.
u 16:51

Pravobraniteljica navodi da već godinama pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod deset posto ukupne brojke svih počinitelja obiteljskog nasilja, svi ostali osuđeni su uvjetnim kaznama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je u srijedu, nakon uvjetne presude požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, da je jedan od glavnih razloga za blagu penalnu politiku nedostatak edukacije sudaca i državnih odvjetnika u području rodno uvjetovanog nasilja.

Pravobraniteljica navodi da već godinama pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod deset posto ukupne brojke svih počinitelja obiteljskog nasilja, svi ostali osuđeni su uvjetnim kaznama.

VIDEO Alojz Tomašević nepravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje

"Jedan od glavnih razloga za ovakvu blagu penalnu politiku nedostatak je edukacije sudaca i državnih odvjetnika u području spolne diskriminacije i rodno uvjetovanog nasilja te kroničan deficit ranog stručnog i preventivnog rada s obiteljima u problemima i počiniteljima nasilja", priopćila je Ljubičić Hini.

Stoga, dodaje, niti nedavne izmjene zakonodavstva, odnosno zakonsko povećanje kazni nužno ne mora dovesti do brzih ili pozitivnih promjena u društvu na području sankcioniranja i prevencije obiteljskog nasilja. Naglašava da je jedno od ključnih, a zanemarenih pitanja problem visine sankcija izrečenih počiniteljima od strane sudova, odnosno primjena postojećih propisa uz poštivanje principa nulte tolerancije na obiteljsko i rodno uvjetovano nasilje.

Ljubičić podsjeća da već godinama ističe stajalište da počinitelje nasilja treba izložiti najstrožim kaznama (tzv. zakonskim maksimumima), čime bi se, poručuje, slala puno jasnija društvena poruka o nultoj toleranciji na nasilje u obitelji.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u srijedu je nepravomoćno proglašen krivim za obiteljsko nasilje i  ozljeđivanje supruge Mare Tomašević, zbog čega mu je Općinski sud u Slavonskom Brodu izrekao uvjetnu kaznu od deset mjeseci uz dvije godine kušnje.  Na tu presudu reagirale su i nevladine udruge koje se bave zaštitom žrtava nasilja, a smatraju kako je kazna sramotna i nije u skladu s težinom počinjenog djela te da ona oslikava odnos hrvatskog društva prema obiteljskom nasilju.

Komentara 13

DU
Deleted user
19:58 22.01.2020.

nije se javila kad je Varaždinka u autu zaklala svog bivšeg dečka, pa otišla na party.. kad su je ulovili, rekla je da ju je pokušao silovati...zgodan izgovor..

Avatar Antikomunist
Antikomunist
22:07 22.01.2020.

Lalovca ni sudili nisu

ST
sttipe
17:20 22.01.2020.

Kakva prljava LAŽ!!! Pozatvarat će lihvare koji uzmu novce u bankama, i onda ih daju onima koji ih ne mogu vratit??? Ili dilere koji političarima "plaćaju zaštitu i kampanje"?? 90 i neke na početku rata, jedan je splitski sudac dobija strašne batine i bija obogaljen.. Tad je hdz odbio reagirati, shvaćajući da ih tako može strpat u mali đep... Suci su shvatili da su ka g-vno kraj ceste, i da ih bilo ko može zgazit. Tada su postali jataci i mafijašima i političarima, a njih niko ne dira. Mafijaši dobiju sedminu kazne koju bi vani dobili, ni jedan sudac od tada nije trisku dobija!!! Kriminalce ne sudi tim ljudi a presuda se ne izvlači ka loto, pa da kriminalac ne zna ko mu je za ubojstvo da 25 godina, kad je drugi kriminalac, za slično ubojstvo, proša s tri.. Ali kriminalci obave ono šta političari zamisle, oni su nam izvršna vlast!! Tvrdit da sudac ne zna kako izgleda kad te lihvari love po gradu, i svako tri dana brutalno pribiju, je nevjerovatna pokvarenost i bezobrazluk!!! Ili bilo kakvo drugo nasilje. Ako su glupi i neuki ne tribaju bit suci. Nas Hrvate, bi aplikacija digitalni sudac spasila propasti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije