Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šteti zdravlju

Studija pokazala: Buka negativno utječe na kognitivni razvoj djece

Započeo štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama
Dusko Marusic/PIXSELL
03.06.2022.
u 11:56

Djecu su testirali u radnom pamćenju i koncentraciji četiri puta u godinu dana, a pri svakom su testiranju mjerili i razinu buke. Naglašavaju da je sljedeći korak provođenje sličnih istraživanja u drugim europskim gradovima.

Buka koju proizvodi promet značajno utječe na razvoj ključnih vještina pamćenja i pažnje kod djece, zaključak je nove španjolske studije. Istraživanje koje je uključivalo gotovo 2700 djece između sedam i deset godina u 38 škola u Barceloni pokazalo je da se pamćenje djece koja su izložena većoj razini buke razvija do 23 posto, a sposobnost koncentracije do 5 posto sporije

Znanstvenici apeliraju na donošenje zakona koji bi ograničili ili čak zabranili promet u zonama oko škola, ističući da bi to moglo značajno doprinijeti kognitivnom razvoju i budućem zdravlju djece. A buka ne utječe samo na djecu. Prema nekim procjenama, čak 20 posto stanovnika EU trpi razinu buke od prometa koja je štetna za zdravlje, a prema UN-ovom izvješću, zagađenje bukom uzrok je 12,000 preuranjenih smrti godišnje samo u EU. 

Istraživači naglašavaju da je ovo najopsežnija studija koja istražuje utjecaj buke prometa na dječji razvoj, prenosi Guardian. U obzir su uzeli razinu zagađenja zraka u pojedinoj školi, ali i obrazovanje roditelja. Djecu su testirali u radnom pamćenju i koncentraciji četiri puta u godinu dana, a pri svakom su testiranju mjerili i razinu buke. Naglašavaju da je sljedeći korak provođenje sličnih istraživanja u drugim europskim gradovima.

Djeci više šteti buka u školi nego doma, što znanstvenici pripisuju većom potrebom za koncentraciju u okolišu u kojem savladavaju nove vještine. Osim toga, ustanovili su da su kratki zvukovi koji se ističu iz generalne razine buke štetniji od uobičajenih zvukova prometa. Trubljenje, naglo ubrzavanje ili kočenje, ili prolazak velikog kamiona te slični zvukovi najviše ometaju djecu u školi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije