Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Stručnjaci tvrde: Djeca jednako zarazna kao i odrasli

Child, wearing a protective face mask, following an outbreak of coronavirus, uses hand sanitizer at "Stella Kids", daycare center in Tokyo
Foto: STOYAN NENOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
30.04.2020.
u 15:10

Studija Drostenovog tima temelji se na 3712 uzetih brisova grla i nosa između siječnja i 26. travnja ove godine u jednom od nadležnih berlinskih Centara za testiranje SARS – CoV-2 zaraze

Rezultat nove Studije istraživačkog tima poznatog njemačkog virologa Christiana Drostena iz berlinskog Charitea, vezane uz pandemiju koronavirusa, pokazao je da je velika vjerojatnost da su djeca jednako zarazna kao i odrasli, pišu u četvrtak austrijski mediji. Ističu kako je analiza pokazala i dokazala da u dišnim putovima tih dviju skupina populacije „pronađeni virusi se nisu razlikovali“.

Stoga znanstveni istraživači upozoravaju na oprez pri otvaranju dječjih vrtića i škola. Tim više što su vođene bezbrojne rasprave o tome koliko je ograničenje socijalnih kontakata doprinijelo zatvaranju vrtića i škola, te što bi njihovo ponovno otvaranje, čiji smo svjedoci svakoga dana diljem Europe, moglo značiti za širenje koronavirusa.

Mediji navode kako se Studija Drostenovog tima temelji na 3712 uzetih brisova grla i nosa između siječnja i 26. travnja ove godine u jednom od nadležnih berlinskih Centara za testiranje SARS – CoV-2 zaraze.

Analiza je pokazala, kako se ističe, da „nema razlike između raznih dobnih skupina zaraženih“.

Zaključak njemačkih stručnjaka je da bi, obzirom na rezultat Studije, za djecu u vrtićima i školama u Njemačkoj, „trebala vrijediti jednaka pravila zaštite kao i za odrasle“.

Iako još nije službeno potvrđena i od neovisnih stručnjaka, navedena Studija tima eminentnog njemačkog virologa Christiana Drostena upućuje na zaključak da i djeca trebaju izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu koronavirusom. A boravak u vrtićima i školi, kako tvrde ne samo brojni epidemiolozi i virolozi nego i dobri poznavatelji dječjih (ne)prilika, potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece Covidom-19, nego što je to dok su kod kuće.

Austrija također od 18. svibnja otvara škole za učenički uzrast od 6 do 14 godina, a za sve ostale, starije učenike najkasnije do 4. lipnja. Iznimka su maturanti, kojima pripreme za maturu počinju već 4. svibnja.

Komentara 2

AA
aabbcc
17:02 30.04.2020.

Mala djeca imaju mali krug kretanja a ovi politicari su mnogo zarazniji jer imaju veliki krug kretanja i njih se treba cuvati.

NE
neboiznadzagreba2
15:25 30.04.2020.

Studija koja nije neovisno potvrđena služi vam da zatvorite djecu, no druge studije ni ne spominjete. Hvala Bogu, imam dovoljno godina, pa neću odrastati u svijetu koji promičete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije