Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sedam točaka

Štromar u pismu članovima HNS-a pokušao objasniti zašto su ušli u koaliciju s HDZ-om

predrag štromar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.06.2017.
u 14:22

U posljednje dvije godine, od pojave Mosta na nacionalnoj političkoj sceni, cjelokupna politička aktivnost u Hrvatskoj se svodi na pitanja koalicije, suradnje, preslagivanja, tko će s kim i protiv koga, stoji u pismu.

Članovima HNS-a poslano je pismo u kojem je Predrag Štromar, privremeni potpredsjednik HNS-a i vjerojatno novi potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva, pokušao objasniti zašto je stranka ušla u koaliciju s HDZ-om.

U pismu se nalazi sedam točaka u kojima se objašnjava potez koji se smatra doprinosom političkoj stabilizaciji Hrvatske te je najavio izlazak iz ideoloških rovova.

Pismo članovima objavio je i Ivan Vrdoljak koji je odlučio podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Dragi prijatelji,

Kao što znate, Središnji odbor HNS-a donio je odluku o ulasku u pregovore s HDZ-om radi sastavljanja nove Vlade RH. Ta je odluka burno odjeknula u javnosti, jer se protivi svim dosadašnjim odnosima na hrvatskoj političkoj sceni i kao takva zahtijeva pojašnjenje cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, ali na prvom mjestu članovima Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata.

Otkud taj zaokret da smo prvi put u 27 godina povijesti HNS-a spremni na koaliciju s HDZ-om na nacionalnoj razini? Najkraći odgovor bi bio da nas je nesposobnost ovako posloženog političkog sustava da odgovori na stvarne probleme građana i cijele zemlje natjerala na to. Da bih bio što precizniji i jasniji, ponudit ću nekoliko odgovora na ovo pitanje:

1. Dosta je politike koja se bavi sama sobom umjesto konkretnim životnim pitanjima i problemima građanima

U posljednjih dvije godine, od pojave Mosta na nacionalnoj političkoj sceni, cjelokupna politička aktivnost u Hrvatskoj se svodi na pitanja koalicije, suradnje, preslagivanja, tko će s kim i protiv koga. Više nitko ne govori o konkretnim politikama, programima, vrijednostima i projektima. Građane se tek uzgredno spomene kad se zaklinjemo da je ta rasprava o koaliciji ili preslagivanju u njihovo ime. U stvarnosti, građani su potpuno nestali iz fokusa politike jer se politika već duže vrijeme isključivo bavi sama sobom.

Utoliko je smisao ove koalicije HNS-a i HDZ-a da završimo tu mučnu atmosferu samodopadnosti i u prvi plan stavimo neupitni interes građana, a to je svakako obrazovanje sve djece u Hrvatskoj.

2. Hitna i neodgodiva primjena već pripremljene, ali potom i zaustavljene kurikularne reforme, odnosno reforme obrazovanja

Ova je reforma dugoročno jedini spas za Hrvatsku. Bez razvoja modernog obrazovanja koje djeci daje primjenjiva znanja i vještine nužne za uspješan život, Hrvatska će sigurno sve više i više zaostajati za razvijenim zemljama Europske unije.

Ako omogućimo odrastanje djece u duhu kreativnosti te analitičkog i kritičkog promišljanja u kojem su bit znanje i vještine, a ne učenje napamet i ocjene, sutra ćemo imati odrasle ljude sposobne rješavati svakodnevne probleme uspješnije nego što mi to činimo danas.

3. Novi izbori ne bi promijenili odnose na političkoj sceni, ali bi unazadili i Hrvatsku

Izlazak na treće parlamentarne izbore u manje od dvije godine, prema svim relevantnim pokazateljima ne bi donio nikakvu značajniju promjenu u zastupljenosti u Hrvatskom saboru, ali bi nas novi izbori vratili u psihozu novih predizbornih i postizbornih koalicija, pregovaranja i preslagivanja, odnosno svega onoga u politici čemu su građani okrenuli leđa.

A da su okrenuli leđa tradicionalnoj politici kakvu trenutačno imamo, najbolje se vidi u kontinuiranom padu izlaznosti na izbore. Realna je procjena da bi na mogućim prijevremenim parlamentarnim izborima u srpnju ove godine izlaznost bila oko 25 posto. Svi volimo tepati izborima da su „festival demokracije“, ali kolika je njihova učinkovitost kada jedan čovjek odlučuje za sebe i za još troje ljudi koji nisu izašli na birališta?

Republiku Hrvatsku izbori bi neposredno koštali u stotinama milijuna kuna, ali prava šteta bila bi u milijardama kuna zbog novog zastoja u funkcioniranju izvršne vlasti, uključujući i zastoj u povlačenju bespovratne dvije milijarde eura iz fondova Europske unije.

4. Suprotstavljanje nazadovanju hrvatskog društva

U svjetonazorskom i vrijednosnom smislu, ultrakonzervativci, populisti i ekstremisti preplavljuju sve društvene institucije, od Sabora, ministarstava, do obrazovnih institucija, a ponajprije zahvaljujući neefikasnosti političkog sustava, uključujući i političke stranke.

Smiju li građani, a pritom mislim na sve nas, naše obitelji, prijatelje i kolege, biti taoci loših unutarstranačkih izbora u bilo kojoj stranci. U ovoj konstelaciji snaga na političkoj sceni mi nećemo biti u prilici utjecati na procese u zemlji najmanje još dva izborna ciklusa. Za to vrijeme, ako ne spriječimo val populizma i nazadnjački udar, Hrvatska će zastraniti u smjeru Mađarske i Poljske, u kojima se u pitanje dovode ona prava i slobode za koje smo vjerovali da su neupitni, kao što su primjerice pravo žena na izbor ili medijske slobode.

5. Politička stabilizacija Hrvatske i izlazak iz ''ideoloških rovova''

Pitanje normalizacije političkih prilika i sustava vrijednosti, što na prvom mjestu uključuje vraćanje radikala, populista i ekstremista na margine društva i političkog sustava, ne može biti briga samo jednog čovjeka ili jedne stranke. To mora biti briga svih progresivnih snaga u Hrvatskoj, a ja čvrsto vjerujem da je HNS takva progresivna snaga.

Hrvatska je zrela, dapače vapi za izlaskom iz rovova kojima je podijeljeno naše društvo. Ako ne izađemo iz rovova i podjela na 'naše' i 'njihove', lijeve i desne, partizane i ustaše… ova zemlja se neće pomaknuti naprijed. Dapače, sasvim sigurno će krenuti još više unazad. Trenutačna tradicionalna ''crta razgraničenja'' između lijevih i desnih je na umoru, i zato sve manje građana izlazi na izbore, jer to očigledno nije njihova bitka. Nova stvarnost je crta razgraničenja između naprednih i nazadnih snaga u društvu.

Vjerujem da je era podjela ili, jednostavno rečeno, stara politika na zalasku, a počinje nova era – nova politika protiv stare politike.

Novu politiku karakterizira konkretan doprinos za bolji život ljudi, ideje ispred ideologija, vrijednosti ispred stranačkih identifikacija, rezultat ispred umjetničkog dojma.

6. Gospodarska i sigurnosna stabilizacija Hrvatske

Nakon dvije godine gospodarskog rasta koji je potaknuo upravo HNS upravljajući resorom gospodarstva u Vladi RH, uslijed krize u Agrokoru i političke nestabilnosti prijeti usporavanje, pa čak i zaustavljanje tog rasta. Jednostavno rečeno, kako stabilizirati Agrokor i s njime povezanih 150 tisuća radnih mjesta ako prethodno ne stabiliziramo Vladu.

Nadalje, niz je otvorenih pitanja koji mogu utjecati na gospodarsku i sigurnosnu situaciju u zemlji, uključujući i pitanje pograničnog režima i ukupnih odnosa sa Slovenijom koji mogu imati značajan utjecaj na predstojeću turističku sezonu, kao i pitanje upravljanja povlačenjem bespovratnih sredstava iz EU fondova.

7. Hrvatska i svi njezini građani važniji su od nas samih i naših političkih karijera

Ne možemo više donositi političke odluke prema tome kako će ih dočekati novinari, politički analitičari i komentatori ili druge stranke. Moramo preuzeti odgovornost i donositi odluke koje su dobre za ovu zemlju i njezine građane, pa čak i kad nisu ''na prvu loptu'' popularne.

Mislimo li doista da je građanima važnija naša lojalnost koalicijskom partneru ili pojedinom stranačkom lideru od naše lojalnosti vrijednostima – modernog obrazovanja, napredne digitalne ekonomije, društva pravednosti i jednakih šansi, očuvanja dosegnute razine ljudskih prava. Članice i članovi HNS-a su na Središnjem odboru stranke u srijedu, 7. lipnja 2017., odlučili ostati vjerni vrijednostima.

Hvala vam svima na vašem trudu i radu, na podršci i na konstruktivnim kritikama, na svakoj emociji uloženoj u bolju Hrvatsku kojoj stremimo. Danas, više nego ikad prije, vrijeme je za nove iskorake, teške i hrabre odluke koje nose rizik, ali i nadu da smo u stanju pomoći svojoj zemlji", stoji u pismu.

Komentara 33

CH
Challenger
15:16 09.06.2017.

Koje nebuloze ovaj priča!!! Pa iz očiju mu se vidi da je presretan što je potpredsjednik vlade, ma mogli bi mu karanfile iz ušiju čupat koliko je sretan! Sigurno je kupio litru laštila za kožu da uglanca fotelju!

TW
TWITOIST
14:41 09.06.2017.

Redovno pratim sjednice Sabora ali nikad se vise nisam naslusao gluposti kao danas

HA
havrda
14:51 09.06.2017.

Nadam se da će ih HDZ razvalit ko i Most. I profesionalne prostitutke imaju granicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije