Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITER, međunarodni pokusni termonuklearni reaktor, trebao bi biti početak kraja frustracije zbog krize energije i okoliša

Stroj imitira Sunce

tokamak
11.10.2009.
u 22:23

ITER su, kao prvi korak prema energetski bezbrižnoj budućnosti, zamislili 1995. na summitu u Ženevi francuski predsjednik François Mitterrand i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov.

Hoćemo u Europu i svijet, ali baš ne iskorištavamo najvažnije prilike gdje nema prepreka da se pridružimo. Termonuklearni reaktor ITER jedan je od takvih međunarodnih projekata u koje svijet polaže velike nade. Ondje Hrvata nema ni na popisu znanstvenika nekog stranog nuklearnog instituta koji sudjeluju u njegovoj gradnji.

Kad Hrvati neće u ITER, njegov je prvi čovjek došao k nama. Direktor reaktora dr. Kaname Ikeda danas je bio prvi govornik posljednjeg dana 6. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva u Primoštenu.

Epohalni projekt

Njegov je prikaz ITER-a bio zapravo poziv hrvatskim fizičarima da pronađu svoje mjesto u tom epohalnom projektu.

Otkako je potkraj lipnja 2005. na sastanku u Moskvi odlučeno da se zajednički pokusni reaktor gradi u tom mjestašcu u Provansi, sjeverno od Marseillea i Toulona, u gradnju znanstvenoga kampusa i budućega postrojenja na 40 hektara, te na projekte i narudžbu opreme, dosad je utrošeno 360 milijuna eura – od 10 milijardi koliko je još 2001. godine predviđeno da će stajati. Bit će i skuplje, a konačni će obračun doista ovisiti o promjenama prilika kroz više desetljeća.

ITER su, kao prvi korak prema energetski bezbrižnoj budućnosti, zamislili 1995. na summitu u Ženevi francuski predsjednik François Mitterrand i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov. Počelo je tako da su sudjelovanje u gradnji ponudili američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu.

Projekt sa 45 posto financiraju zemlje EU, a preostale troškove ravnopravno dijele SAD, Rusija, Japan, Koreja, Kina i Indija. Razmjerno sudjelovanju kasnije će izvlačiti korist od te tehnologije.

Fuzija, kao nuklearna reakcija, dobro je proučena u fizikalnim institutima i sličnim, znatno skromnijim, uređajima. Znaju se također i načela na kojima se u Cadaracheu želi izgraditi pokusni reaktor, tokamak.



Ondje se prvi put rješavaju inženjerski problemi gradnje elektrane koja iz jednoga kilograma tricija i deuterija, izotopa vodika, treba dobiti jednako energije kao iz 10 milijuna kg fosilnih goriva! Radi energije danas se fosilna goriva nepovratno uništavaju, opterećuju klimu i sve ih je manje.

Vodika, osnovnoga goriva nuklearne fuzije, ima posvuda te je praktično neiscrpan. Potrebna tehnologija obogaćivanja vodika bila je poznata već u vrijeme II. svjetskog rata. Fuzijska energija posve je sigurna. Oponaša nastajanje energije u jezgri Sunca. Ionizirajuće zračenje kratko traje i još je kraćega dometa, a bez neugodnog radioaktivnog otpada.

Znanje za budućnost

Kad se riješe inženjerski problemi ITER-a u Cadaracheu, zemlje koje su sudjelovale u gradnji te elektrane moći će stečeno znanje komercijalno primjenjivati u gradnji elektrana, koje bi trebale sve frustracije energetskim i klimatskim krizama prepustiti prošlosti.

– Upravne i istraživačke zgrade bit će dovršene 2012, a reaktor bismo počeli sklapati 2014. – rekao je dr. Kaname Ikeda, direktor ITER-a.

Ključne riječi

Komentara 6

IV
ivy101
23:24 11.10.2009.

nemojte o tome molim vas pa propast će nam naša INA a bome i Mađarski MOL ako se ovo ostvari, može li itko zamislit zemlju bez zagađenja od fosilnih goriva

DU
Deleted user
12:31 14.10.2009.

Ja mislim da trebate još više novca potrošiti bar tristo posto više tako da imate šta raditi sve do 2202 godine onda čete moči reči da ste uspješno sklopili prvi reaktor jer šta bi naša ekonomija bez potrošačkog društav svjet bi propao bez banaka i bogataša.A ako neko uspješno napravi takav reaktor za samo milijun eura odmah ga proglasite teroristom i zatvorite ga u Gvantanamo tako da se slučajno niko drugi nebi usudio suprostaviti zapadnoj ekonomiji.

SI
Sinatra
07:51 16.10.2009.

dragi znanstvenici, super, samo pazite na ta naprava ne napravi ka-boom!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije