Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRB Ukidanje i smanjenje invalidnina uzburkalo duhove među braniteljima

Stradalnici HVO-a odbijaju vještačenja u Sarajevu

29.04.2009.
u 23:00

Smanjenje ili ukidanje invalidnina za 127 stradalnika iz HNŽ-a, čiji smo popis danas objavili, izazvalo je oštre reakcije stradalnika HVO-a u ovoj županiji. Oni su danas od nadležnih inspektora u nekoliko navrata pokušali doznati o čemu je riječ, odnosno zašto ostaju bez svojih naknada.

Kako nam je rekla nekolicina branitelja s kojima smo razgovarali, razlog ukidanja njihovih naknada nije posljedica odluka liječnika ili komisija, nego odbijanje da se podvrgnu vještačenju u centru u Sarajevu. - Ja sam bio četiri mjeseca u logoru Armije BiH i sada bih trebao ići na vještačenje istim onima koji su me u to ratno vrijeme zatvorili i maltretirali me na sve moguće načine. Na to ne mogu pristati - rekao nam je jedan od branitelja koji je zbog toga ostao bez naknade za stradalnike.

Nisu lažni invalidi
Istog ili sličnog mišljenja su i ostali branitelji koji su se našli na popisu. Branitelji su danas također istaknuli kako se kod većine njih ne radi o lažnoj invalidnini, nego je samo postotak invalidnosti značajno smanjen. Dio njih je u cijelosti ostao bez invalidnine, odnosno njihova invalidnost je procijenjena na nula posto, dok je većini njih invalidnost smanjena na samo 10 do 20 posto, pa će i njihova primanja biti zanemariva.

Iz HVIDR-e danas nisu željeli komentirati odluku o smanjenju ili ukidanju invalidnina te su rekli da će detaljno proučiti novu situaciju, a tek se poslije toga očitovati. Kako nam je danas rekao ministar branitelja HNŽ-a Albert Šunjić, i oni su ostali zatečeni novonastalom situacijom, ali će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se pomoglo braniteljskoj populaciji.

Različiti napuci
- Izgleda da je do cijele zbrke došlo zbog toga što je Ministarstvo za pitanja branitelja Federacije BiH izdavalo različite naputke, koji su na razne načine tumačeni od općinskih i županijskih vlasti. U četvrtak je sjednica Vlade HNŽ-a i ja ću ovaj problem iznijeti na Vladi kako bi se i Vlada očitovala o ovome problemu - rekao nam je danas ministar Šunjić. Smatra da je ovakav način rada pogrešan te da braniteljsku i boračku populaciju ne treba još jednom pribijati na stup srama.

- Iskoristit ćemo sve pozitivne zakonske propise kako bi se situacija riješila te kako bismo ublažili ovaj udar na braniteljsku populaciju - zaključio je Šunjić.

Prema popisu do kojeg je došao Večernjak, zbog pogrešnog postotka invalidnosti Federacija je navodno oštećena za nekoliko stotina tisuća maraka, a još nije jasno hoće li se tražiti vraćanje iznosa za koji je država navodno oštećena.

Hrvatske udruge proistekle iz Domovinskog rata već duže prosvjeduju zbog odnosa federalnih vlasti, osobito ministra Zahida Crnkića i nadležnih institucija prema stradalnicima Hrvatskog vijeća obrane, a posljednja događanja samo će još više produbiti jaz između ove dvije strane.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije