Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele im otežati dobivanje poslova

Stop tvrtkama iz Kine u Europskoj uniji!

Tusk i Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
23.03.2019.
u 12:25

Razlog tome je diskriminacija europskih tvrtki na kineskom tržištu odnosno nemogućnost da kompanije iz EU sudjeluju u velikim infrastrukturnim radovima u Kini poput gradnje mreže brze željeznice.

Gradnja Pelješkog mosta, posao vrijedan 2,08 milijardi kuna, prvi je posao koji je neka kineska tvrtka dobila u EU a da se sufinancira iz Unijinih fondova. China Road and Bridge Corporatioan (CRBC) tako je probila led, a uskoro bi i njezina matična tvrtka - China Communications Construction Company (CCCC) mogla dobiti 144 milijuna eura vrijedan posao gradnje jedne dionice željezničke pruge u Bugarskoj. Taj projekt se također sufinancira iz fondova EU. CCCC je s bugarskim partnerom na javnom nadmetanju odabran kao najpovoljniji ponuđač, no trenutačno traje žalbeni postupak.

No ta dva posla mogli bi biti jedini koje su kineske tvrtke dobile na javnim natječajima u EU. Naime, iz Europske komisije i nekih članica Unije, prvenstveno Njemačke i Francuske, pokrenuta je inicijativa da se ograniči pristup kineskim tvrtkama na te javne natječaje čija je godišnja vrijednost 2,4 bilijuna eura.

Naknada 20 posto

Razlog tome je diskriminacija europskih tvrtki na kineskom tržištu odnosno nemogućnost da kompanije iz EU sudjeluju u velikim infrastrukturnim radovima u Kini poput gradnje mreže brze željeznice. Tako bi se na ponude kineskih tvrtki na europskim javnim nadmetanjima primjenjivala naknada u iznosu do 20 posto odnosno za toliko bi se povećala cijena njihovih ponuda pa ne bi više bile tako konkurentne.

Video: Pelješki most - snimka dronom

EK je već prije, 2012. i 2016. predložio usvajanje Instrumenta međunarodne nabave (IPI), i to na poticaj Francuske, kojim bi se uvelo taj reciprocitet u javne nabave, ali je nekoliko članica EU, uglavnom sa sjevera, pružilo tome snažan otpor. Naime, u tim članicama EU koje se najviše zalažu za slobodnu trgovinu strahuju da će ta mjera značiti protekcionizam te da može naštetiti poreznim obveznicima isključivanjem primjerice jeftinijih kineskih ponuđača.

No analitičari smatraju da sad u Uniji postoji više spremnosti za čvršći stav prema Kini, pogotovo nakon što su članice lani podržale sustav nadzora ulaganja iz trećih zemalja u strateškim sektorima kako bi se provjerilo jesu li ona prijetnja sigurnosti ili javnom poretku.

No ni zakon o tom nadzoru kao ni prijedlog o reciprocitetu u javnoj nabavi ne spominju poimence Kinu, no jasno je da se to odnosi na nju, ali i na druge zemlje koje zatvaraju svoja tržišta od konkurencije izvana, a to su primjerice Rusija, Turska, Indija, Indonezija, Japan i Južna Koreja.

Reciprocitet u javnim nabavama između Kine i EU bio je tema i ovotjednog summita EU na kojem se raspravljalo o cjelokupnim odnosima između Unije i najmnogoljudnije države na svijetu. Nakon završetka rasprave u Europskom vijeću, njegov predsjednik Donald Tusk jučer je kazao da je cilj rasprave o strateškim odnosima s Kinom da se ti odnosi uravnoteže i da bude osigurana “poštena konkurencija i jednak pristup tržištu”. Europljane, naime, muči i to što kineske kompanije primaju državne potpore kakve su u EU zabranjene, pa su stoga često u prednosti.

Iako je nedavno europski povjerenik Johannes Hahn u razgovoru za Financial Times spomenuo i Pelješki most kao projekt koji smatra spornim jer kineska kompanija koja ga gradi “vjerojatno kod kuće prima poticaje”, hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da se u raspravi u Europskom vijeću pokazalo da nitko u EU naš projekt ne smatra problematičnim.

– Ne, apsolutno ne. Da postoji neki problem, nisam baš siguran da bismo uspjeli dobiti privolu Komisije da se taj novac odobri. To je bilo na javnom natječaju, nije bila neka posebna pogodba s kineskom kompanijom, oni su konkurirali, a pravila tih europskih natječaja su takva da su otvoreni prema svima – rekao je Plenković i dodao: – Tvrtka koja je u stanju sagraditi most preko mora dug 35 kilometara, sagradit će i ovaj dug dva i pol kilometra, i to tako da će to ostati trajni spomenik jedinstvene situacije da spajamo naš teritorij, imamo europski novac i jačamo partnerstvo s Kinom.

Tusk i Merkel Tusk i Merkel
1/38

Skup u Dubrovniku

Premijeri i predsjednici 28 država članica EU jučer su na summitu u Bruxellesu raspravljali o strateškim odnosima s Kinom, a premijer Plenković govorio je i kao domaćin skorašnjeg skupa premijera 16 država središnje i istočne Europe s premijerom Kine. Taj summit u formatu 16+1 održat će se 11. i 12. travnja u Dubrovniku, nekoliko dana nakon summita EU – Kina u Bruxellesu.

– Smatramo da format 16+1 funkcionira komplementarno onome što je politika EU u odnosima s Kinom – rekao je Plenković novinarima i dodao kako je liderima ostalih država objasnio zašto bi trebali imati razumijevanja za suradnju zemalja poput Hrvatske s Kinom.

Ključne riječi

Komentara 45

ST
stefj
12:41 23.03.2019.

Kada je to napravio Trump, onda je on svjetska sotona, kada to radi EU, onda je to opravdano... Ovo sve ide u onom stilu - zašto bi nešto bilo jeftino kada može biti skupo. Najveći porezi, najveća birokracija, treba to nekako hraniti.

DU
Deleted user
12:42 23.03.2019.

Kakvo licemjerje i laz Brisellsko Berlinskih lihvara! Berlin gradi plinovod sa Putinom i to je OK ,Siemens posluje sa Saudijskom Arabijom unatoc teroristu sultanu i to je ok.U Kini SVE Njemacke firme imaju odlicne poslove u izgradnji vlakova,elektrana i sl!Obicna propaganda EU fashista ali doci ce i tome kraj!Viva Brexit!

GE
genex
13:00 23.03.2019.

tipično za eu, pogoduje se ustvari njemačkoj.postaje jasno kao dan da je ovakav eu ustvari ništa drugo nego njemački reich.tržište je toliko izregulirano sa bezbrojnim agencijama koje imaju za cilj spriječiti dolazak konkurencije a istovremeno nas deru po cijenama koje su često i više od 50% veće od tržišnih. (uzmite samo cijene njemačkih auta u eu ili usa). ovo još ovako funkcionira jer se francuzi još nekako drže (uz veliku pomoć njemačke, jer ovi shvaćaju da su im oni u cijeloj priči ključni) dok su sve države južne europe (od grčke do portugala) u teškim problemima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije