Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sustav ovrha

VIDEO Večernjakov okrugli stol: Što mijenjati u Ovršnom zakonu

Mislav Kolakušić
Foto: Screenshot
1/4
03.07.2017.
u 11:05

Pozvali smo bitne aktere javne rasprave da progovore o tome koliko će uistinu aktualna izmjena Ovršnog zakona pomoći

Izmjene Ovršnog zakona na dnevnom su redu Vlade i gotovo ne postoji strana koja smatra da se sustav ovrha u Hrvatskoj ne treba mijenjati: proizveo je 330 tisuća blokiranih građana s dugom većim od 42 milijarde kuna.

Činjenica da se od tog iznosa na inicijalni dug odnosi tek osam milijardi kuna, a sve ostalo su kamate i troškovi ovršnog postupka, govori dovoljno o apsurdnom sustavu prisilne naplate u kojem se vjerovnik vrlo teško naplati, a dužnik gotovo i nema šansu za financijski oporavak. No mnogo je kolateralnih igrača koji profitiraju...

 

Premijer Andrej Plenković obećao je da će problem rješavati na socijalno osjetljiv način, no dosad se vlast nije preciznije izjasnila kako. Nije poznato ni hoće li izmjena Ovršnog zakona u ovoj fazi uključiti u predizbornoj kampanji najavljivani oprost duga blokiranima do visine jedne prosječne plaće, mjeru koja bi olakšala situaciju tek onima s najmanjim iznosom duga.

Najveća promjena koju bi korekcija zakona trebala donijeti odnosi se na zapljenu nekretnine koja nije pod hipotekom – prema izjavama ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića ona bi ubuduće bila zaštićena od ovrhe. Predložene izmjene Ovršnog zakona koje su u proceduri inicirao je Klub zastupnika Mosta, no i sami priznaju da nisu sustavne.

Smatraju ipak da će i ta “kozmetika” pomoći blokiranima do trenutka donošenja boljeg zakonskog rješenja. O tome koliko je važno da se ovom velikom društvenom problemu ne pristupi površno Večernji list sustavno upozorava; početkom godine pokrenuli smo akciju “Spasimo blokirane!”, a sad smo pozvali bitne aktere javne rasprave da progovore o tome koliko će uistinu aktualna izmjena zakona pomoći i koje je izmjene u sustavu ovrha tek nužno napraviti.

Danas na okruglom stolu pod nazivom “Ovršni zakon – je li premalo vremena za cjelovite izmjene ili je premalo vremena za njihovo neuvođenje?” o tome će govoriti Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda, Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage, Miroslav Šimić, saborski zastupnik Mosta i Danijel Galović, supredsjednik Slobodne Hrvatske

Komentara 19

Avatar southman
southman
10:27 03.07.2017.

Kada ti nekakav dug od 100-tinjak kuna od prije 10-tak godina naraste toliko da te ovrše za 1000 kn, onda više ne treba ništa mijenjati nego kompletan zakon ukinuti i prepisati ga od neke poštenije države !!!

DU
Deleted user
11:46 03.07.2017.

1.Proanalizirati svaku pojedinu blokiranu ili ovršenu osobu iz kojih razloga je dospjela u bezizlaznu situaciju gubitka platežne moći (zatvaranje radnog mjesta,iznenadno smanjenje ili neisplata osobnog dohotka,dodatni životni troškovi ,nesreće,nepogode,prijevare i krađe,neučinkoviti rastegnuti korumpirani sudski procesi i sl.). 2.Rastjerati odvjetnička bankarska društva lešinare koji olako zarađuju na ovrhama i preprodaji jedine nekretnine za život i staviti ih pod kontrolu državnim zakonima donešenima u korist zaštite građana. 3. Pronaći nova radna mjesta i povećati minimalne plaće i mirovine na razinu dovoljne platežne moći za namirenje mjesečnih osnovnih životnih troškova svakog člana ugrožene obitelji ili pojedinca ( Njemačka - je kao i Hrvatska u EU).

LO
Long
11:43 03.07.2017.

Ukinut Finu i ukinut ovrsni zakon. Sudstvo ubrzat i vratit sve na sud. Ovako tko god zeli posalje racun na Finu, ona zablokira i isplati sredstva. A ako je racun neispravan, vec placen ili nepostojec. Onda sam moras na sud i tuzit onoga tko ga je ispostavio. Sramota od drzave. Tuzno, ali istinito. U Hrvatskoj zanimanje politicar, podrazumjeva osobu koja redovito krsi svih 10 Bozjih zapovjedi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije