Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnje iz proračuna

Sto tisuća eura za liječenje moždanog udara

Pula: Građani mjere krvni tlak i šećer u krvi kao prevenciju od moždanog udara
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
18.04.2019.
u 06:43

Moždani udar vodeći je uzrok invalidnosti u svijetu, a procjenjuje se da će njihov broj rasti. Iako je smrtnost značajno smanjena učincima liječenja unutar prvih nekoliko sati, dugoročni zdravstveni ishodi ovise uglavnom o rehabilitaciji

Iz zdravstvenog proračuna RH godišnje se troši minimalno 100 tisuća eura za bolesnike s moždanim udarom, što je otprilike oko 17 tisuća kuna po pacijentu. Budući da je liječenje posljedica moždanog udara dugotrajno, ukupni minimalni troškovi liječenja i rehabilitacije tijekom deset godina iznose oko 840 milijuna kuna, odnosno 112 milijuna eura, otkriva studija “Trošak moždanog udara u Hrvatskoj“, predstavljena na 9. jadranskom farmakoekonomskom kongresu.

Za liječenje jednog bolesnika s moždanim udarom tijekom deset godina izdvoji se gotovo 82.000 kuna ili 11.000 eura.

– To se odnosi samo na izravne troškove liječenja ishemijskog moždanog udara, a barem još toliki iznos sredstava potroši se na indirektne troškove bolovanja, skrbi o bolesniku te izgubljene produktivnosti uzrokovane pobolom ili smrću – kaže dr. Hrvoje Budinčević, neurolog iz KB-a Sveti Duh i jedan od autora ove studije. Moždani je udar postao jedna od najskupljih bolesti unatrag četiri godine, otkad se koriste suvremeni medicinski uređaji za izvlačenje ugrušaka. Za usporedbu, liječenje karcinoma stoji oko milijardu kuna, napominje dr. Budinčević.

Moždani udar vodeći je uzrok invalidnosti u svijetu, a procjenjuje se da će njihov broj rasti. Iako je smrtnost značajno smanjena učincima liječenja unutar prvih nekoliko sati, dugoročni zdravstveni ishodi ovise uglavnom o rehabilitaciji. Veliki dio troškova i opterećenja povezanih s moždanim udarom mogu se izbjeći učinkovitim planiranjem zdravstvene zaštite i preraspodjelom zdravstvenih resursa, zaključak je studije.

VIDEO Neurolog upozorava: Jaka glavobolja može biti simptom moždanog udara:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije