Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trebali biste

Što se događa u tijelu mjesec dana nakon što se odreknete mesa?

MESO Junetina i svinjetina skuplji
Sandra Simunovic/PIXSELL
11.12.2018.
u 11:47

"Znamo kako način života može utjecati na kardiovaskularno zdravlje, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo povezanost TMAO-a i srčanih oboljenja.

Učestala konzumacija crvenog mesa može biti uzročnik srčanih oboljenja, no ako se odreknete konzumacije te namirnice, rizik možete smanjiti već nakon mjesec dana. 

Novo istraživanje pokazalo je i koliko je brza hrana loša za naše zdravlje. Nije riječ samo o masnoćama, praznim kalorijama i nakupljanju neželjenih kilograma. Rezultati istraživanja pokazali su, ako jedete burger svaki dan, da to može biti jak okidač za srčani udar. 

Pogledajte i galeriju Ovo su namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

MESO Junetina i svinjetina skuplji
1/7

U zaključcima istraživanja navodi se i kako konzumacija crvenog mesa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za deset puta.

Pri konzumaciji takve hrane nastaje organski spoj  TMAO (trimethylamine N-oxide), a visoke razine ovog spoja u organizmu povezane su s moždanim i srčanim udarom i preranom smrću.

Posljednje istraživanje po prvi put je pokazalo kako se taj rizik smanjuje već u razdoblju od mjesec dana nakon prestanka konzumacije crvenog mesa.

"Ovo je prvi put, koliko smo upoznati, da je istraživanje pokazalo promjene u bubrezima s promjenom prehrambenih navika. Nije samo stvar u utjecaju vode i soli na te organe", objasnio je dr. Stanley Hazen, direktor Cleveland Clinic Centera for Microbiome and Human Health. 

"Znamo kako način života može utjecati na kardiovaskularno zdravlje, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo povezanost TMAO-a i srčanih oboljenja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Heart Journal, a dobiveni su analizama krvnih uzoraka i uzoraka urina uzetih od 113 osoba.  

Oni su podijeljeni u tri skupine i svaka je dobila drukčiji plan prehrane. Osobe koje su izbacile crveno meso sa svojih jelovnika, imale su manje razine TMAO-a u organizmu tijekom sljedećeg mjeseca.

Pogledajte i video Voće koje bi trebali jesti dijabetičari

Komentara 40

SA
sasoon
12:04 11.12.2018.

Ovo je hrpa gluposti. "Pojedete li burger svaki dan", a burger je samo komad mesa? Jedemo meso zadnjih 2,000,000 godina, i odjednom nam sad škodi...

SI
sikic.ive
14:21 11.12.2018.

Znači burger je ekvivalent za crveno meso. E pa nije. Svi znamo da su burgeri iz lanaca brze prehrane nezdravi. Ali to najmanje veze ima sa mesom. Ta hrana je pretrpana solju, šećerom i sojom. Ne vidim što ne valja kad uzmete lijep komad junećeg mesa,sameljete ga, lagano začinite te ispečete na grillu. Možda bolje jesti banane tretirane imazalilom.

SU
Stranac u noci
12:56 11.12.2018.

A gdje je to objavljeno??? U mjescniku Mrduse Donje ili...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije