Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznad kanade i aljaske

Što se zasad zna o oborenim neidentificiranim objektima: Zatvoren je bio prostor i iznad Montane

Amerikanci šalju više od 20 borbenih aviona na zapadni Pacifik
Foto: ABACA
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.02.2023.
u 06:54

Leteći objekt iznad Kanade je drugi koji su Sjedinjene Države oborile u  24 sata. Sličan objekt "veličine malog automobila" uništen je u petak jer je predstavljao "prijetnju sigurnosti zračnog prometa". Intervencija se dogodila tjedan dana nakon što je Washington oborio balon u blizini svoje atlantske obale, koji je letio iznad osjetljivih vojnih lokacija, a Peking ga je opisao kao "civilni zrakoplov koji se koristi u istraživačke svrhe, uglavnom meteorološke".

Kanadski premijer Justin Trudeau objavio je u subotu da je "neidentificirani objekt" srušen dok je letio iznad sjeverozapada zemlje, dan nakon što su Sjedinjene Države oborile objekt koji je letio iznad Aljaske. "Naredio sam prizemljenje neidentificiranog objekta koji je povrijedio kanadski zračni prostor", napisao je Trudeau na Twitteru. 

I kanadski i američki zrakoplovi su pokrenuti kako bi pronašli objekt za koji Trudeau kaže da ga je uništio američki F-22. Trudeau je naveo da je objekt "narušio kanadski zračni prostor" i da je oboren iznad Yukona na sjeverozapadu Kanade.

 

"Kanadske snage će sada izvući i analizirati olupinu objekta", napisao je na Twitteru. Kanadska ministrica obrane Anita Anand  objavila je na Twitteru da je razgovarala s ministrom obrane Sjedinjenih Država Lloydom Austinom, ponovno potvrdivši "zajedničku obranu" njihova suvereniteta.

Ovo je drugi leteći objekt koji su Sjedinjene Države oborile u  24 sata. Sličan objekt "veličine malog automobila" uništen je u petak jer je predstavljao "prijetnju sigurnosti zračnog prometa", prema Johnu Kirbyju, glasnogovorniku Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. Intervencija se dogodila tjedan dana nakon što je Washington oborio balon u blizini svoje atlantske obale, koji je letio iznad osjetljivih vojnih lokacija, a Peking ga je opisao kao "civilni zrakoplov koji se koristi u istraživačke svrhe, uglavnom meteorološke".

Zatvorili prostor iznad Montane

Zračni prostor iznad Montane također je zatvoren u subotu navečer "kako bi se podržale aktivnosti Ministarstva obrane", ali je brzo ponovno otvoren. U priopćenju NORAD-a kasnije u subotu navečer kaže se da su "otkrili radarsku anomaliju i poslali borbene zrakoplove da istraže", ali zrakoplov "nije identificirao nikakav objekt koji bi bio u korelaciji s udarcima radara", piše CNN.

Što dosad znamo o obaranju objekta iznad Aljaske?

Neidentificirani objekt koji se kretao iznad Aljaske oborila je američka vojska u petak. Glasnogovornik Pentagona Patrick S. Ryder kazao je da se malo zna o objektu, za koji dužnosnici nisu naznačili da je povezan s navodnim kineskim špijunskim balonom oborenim ranije ovog tjedna. Neidentificirani objekt putovao je sjeveroistočno preko Aljaske, rekao je Ryder, dodajući da "nije bio sličan po veličini ili obliku" kineskom špijunskom balonu. Objekt je bio na velikoj nadmorskoj visini. 

Američki borbeni zrakoplov je na zapovijed američkog predsjednika Joe Bidena oborio objekt veličine manjeg automobila, rekla je u petak Bijela kuća. "Ministarstvo obrane pratilo je objekt na velikoj nadmorskoj visini nad zračnim prostorom Aljaske protekla 24 sata", rekao je novinarima John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće na pitanje o glasinama o još jednom sumnjivom kineskom balonu za nadzor. Objekt je letio na otprilike 12.000 metara nadmorske visine i "predstavljao je određenu prijetnju za sigurnost civilnog zračnog prometa", rekao je Kirby.

Američki vojni piloti koji su poslani da ispitaju objekt dali su proturječne izjave o onome što su vidjeli, što je dio razloga zašto je Pentagon bio oprezan u opisivanju što je objekt zapravo, prema izvoru upućenom u obavještajne podatke, piše CNN.

"Zbog opreza i preporuka Pentagona, predsjednik Biden je vojsci naredio da obori predmet i ona je to učinila", kazao je Kirby. Objasnio je da je objekt "otprilike bio veličine manjeg automobila", znatno manji od špijunskog balona, čija je nosivost odgovarala nosivosti nekoliko autobusa. Čini se da je objekt bio bez posade, rekao je Kirby.

Ryder je kazao da je operacija izvlačenja krhotina uz kanadsku granicu u tijeku, budući da SAD "nema više detalja" o mogućnostima, svrsi ili podrijetlu objekta. Objekt je oborio borbeni zrakoplov F-22 s projektilom AIM-9X, a oba su korištena za obaranje kineskog balona, rekli su američki dužnosnici za CNN, piše Forbes.

I Kirby i Ryder pružili su ograničene informacije o fizičkom izgledu objekta, samo napomenuvši da nije sličan kineskom balonu. Njegova identifikacija kao objekta je "zato što je to najbolji opis koji trenutno imamo", rekao je Kirby. "Ne znamo tko je vlasnik, je li u državnom ili korporativnom ili privatnom vlasništvu, jednostavno ne znamo."

Američka vojska još uvijek radi na izvlačenju krhotina iz balona na dnu oceana. Ryder je u petak rekao da su "do sada locirali značajnu količinu krhotina koje će se pokazati korisnim za naše daljnje razumijevanje ovog balona i njegovih mogućnosti nadzora."

Video: Široke pukotine u zemlji diljem Turske pokazuju razornu snagu potresa

Ključne riječi

Komentara 24

ZP
Zabranjen pristup
20:28 12.02.2023.

A zasto pisete ako ne znate o cemu se radi? Vrtite isti tekst iz dana u dan

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:26 12.02.2023.

Pandemija na izdisaju, rat s Rusima preko leđa Ukrajinaca ide po planu, obnova Ukrajine već ugovorena. Treba pripremiti teren za novi izvor prihoda, sukob s Kinom preko leđa Tajvanaca.

DU
Deleted user
16:31 12.02.2023.

Necete ih uskoro moci oboriti.Nisu oni miroljubivi kao sto mislite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije