Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Stožer: U Hrvatskoj 34 nova slučaja zaraze. Četiri osobe preminule

Zagreb: Konferencija Stožera civilne zaštite RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
03.08.2020.
u 14:21

Među novooboljelim osobama nalaze se i štićenici Centra za rehabilitaciju u Vrlici

Prema izvješćima lokalnih stožera, danas je najveći broj novozaraženih zabilježen u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 24.

14:20 – Koronavirusom je zaražena djelatnica Doma za starije i teško bolesne osobe "Majka Marija Petković" u Blatu na Korčuli, koja je testirana prije povratka s godišnjeg odmora, pa je ukupno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 12 aktivnih slučajeva zaraze.

Županijski Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je izvijestio kako se nijedan zaraženi ne liječi u dubrovačkoj bolnici, a u samoizolaciji se nalazi 176 osoba.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 6262 uzoraka.

Županijski Stožer opetovano apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

14:00 – U protekla 24 sata zabilježena su 34 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 703. Među njima je 130 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 6 pacijenata. Četiri su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 5294 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 153 preminulo, a 4438 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutačno 2520 osoba. Do danas su ukupno testirane 122 083 osobe, od toga 763 u posljednja 24 sata.

11:57 – U Općoj bolnici Karlovac od posljedica bolesti COVID-19 preminula je starija ženska osoba (1935. godište) s područja općine Vojnić, koja je već ranije bila hospitalizirana u OB-u Karlovac.

Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 32 osobe i svi su testovi negativni. Tako je s današnjim danom na području Karlovačke županije ukupno oboljelo 98 osoba, od toga je aktivnih slučajeva 11 (svi na kućnom liječenju), a dvije (2) su osobe preminule.  Trenutačno nema osoba na liječenju u OB-u Karlovac. U samoizolaciji se nalaze 44 osobe. Proteklog vikenda inspektori CZ obavili su 6 nadzora na području Duge Rese: 2 zdravstvene ustanove, 2 banke, 1 poštanski ured i 1 crkva te nisu uočili nepravilnosti i nepoštivanje propisanih mjera.

11:50 – Prema izvješću KBC-a Splitu preminula je jedna muška osoba stara 61 godinu. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na COVID-19. Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 303 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije, danas su 24 novooboljele osobe pozitivne na COVID-19 i to iz Splita 6 osoba, iz Komiže 1 osoba, iz Omiša 2 osobe, iz Vrlike 1 osoba i iz Prgometa 2 osobe.

Među novooboljelim osobama nalazi se i 11 štićenika i 1 djelatnik Centra za rehabilitaciju u Vrlici, od čega njih 5 ima prebivalište u Vrlici, 1 osoba u Šestanovcu, 1 osoba u Postirama, 1 osoba u Trilju, 1 osoba u Segetu, 1 osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i 2 osobe u Karlovačkoj županiji. Svi uzorci Centra za rehabilitaciju u Vrlici su obrađeni (104 djelatnika i 140 štićenika) dok se za 3 osobe uzorkovanje mora ponoviti. Od ukupno 24 novooboljele, osobe njih 6 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 18 osoba epidemiološki obrađuju. 534 osobe nalaze se u samoizolaciji. 19 pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

11:49 – U Zagrebu se zabilježena tri nova slučaja zaraze. Testirano je 225 osoba u posljednja 24 sata. Aktivnih je 190 slučajeva u Zagrebu, a u samoizolaciji je 396 ljudi.

11:48 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zaraza koronavirusom potvrđena je kod jedne žene srednjih godina, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer Civilne Zaštite.

Oboljela ima blažu kliničku sliku i  bliski je obiteljski kontakt prije zaražene osobe, a u vrijeme pojave simptoma bila je u samoizolaciji.

11:14 – Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek testirano 88 osoba od kojih je dvoje bilo pozitivno na koronavirus. Jedna osoba ima prebivalište na području Ispostave Osijek, a druga na području Ispostave Beli Manastir. Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 29 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je jedna na respiratoru. Važno je napomenuti kako je KBC Osijek respiracijski centar za svih pet slavonskih županija te se na liječenju nalaze osobe iz Osječko-baranjske, ali i drugih županija. Tijekom posljednja 24 sata, s područja naše županije, preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus, 1934. godište i imala je značajne komorbiditete, izvijestili su iz županije.

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije do danas su na našem području 504 osobe izliječenih od koronavirusa, a trenutno aktivnih na ovaj virus je 75. U samoizolaciji se nalazi 228 osoba, a od jučer nema novih kontakata stavljenih u samoizolaciju. Policijska uprava osječko-baranjska provjeravala je kršenje samoizolacije kod šest osoba i nije utvrdili nijedno kršenje mjere samoizolacije. 

Inspektori i službenici Civilne zaštite obavili su tijekom vikenda 48 nadzora, većinu od njih, čak 34, u noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima. Na sedam mjesta su utvrdili nepravilnosti i izdali upozorenje.  Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije na prošloj je sjednici donio Zaključak koji je uputio Nadbiskupiji uoči obilježavanja svetkovine Velike Gospe i okupljanja vjernika u tri svetišta na području Osječko-baranjske županije. U dopisu kojim Stožer apelira da se strogo vodi računa o provedbi protuepidemijskih odluka Nacionalnog stožera Republike Hrvatske i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u svetištima u Aljmašu, Dragotinu i Popovcu nadalje stoji: 

"S obzirom na to da još uvijek traje epidemija koronavirusa te da nadležne institucije kontinuirano ulažu veliki trud i napore radi sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti COVID-19, apeliramo da imate u vidu nadolazeći blagdan velike Gospe povodom kojeg se očekuje okupljanje velikog broja vjernika te da se navedeni događaj obilježi odgovorno i savjesno, kako nalaže trenutna epidemiološka situacija. Molimo vas da svojim autoritetom i ugledom uputite svoje župnike i građane da se, svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti epidemije, svi sudionici moraju ponašati odgovorno za zdravlje i živote okupljenih vjernika i drugih građana. 

Posebice vas upućujemo da strogo vodite računa o pridržavanju i provedbi Odluke o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 („Narodne novine“ broj 80/20.), kao i uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje vam dostavljamo u prilogu“. Dopis je također upućen na adrese župnih ureda u Aljmašu, Dragotinu i Popovcu.

11:12 - Drugi dan za redom u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Trenutno je 34 aktivnih slučajeva oboljenja, od kojih se 4 osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Od jučer je uzorkovano 4 uzorka na SARS-CoV-2 virus.
 
Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije nalaze se 84 osobe, od kojih je 74 kontakti oboljelih od  COVID – 19, a 10 osoba je ušlo u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja zbog čega im je određena mjera samoizolacije. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, niti je zabilježeno kršenje te mjere.

9:45 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 2 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 iz Vukovara i 1 iz Ivankova). U KBC Osijek između 1. i 3. kolovoza preminule su 2 osobe od COVID-19.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 447, od kojih je 235 osoba izliječeno, a 5 osoba je preminulo. Trenutno je u županiji 8 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.    

U protekla 24 sata testirano je 13 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5696.  U samoizolaciji na području županije su 572 osobe.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 18 zdravstvenih radnika (4 liječnika, 7 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 29 radnika (7 liječnika, 9 medicinskih sestara/tehničara, 9 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika).

9:41 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na području naše županije trenutno je 17 oboljelih od koronavirusa jer jedna osoba se oporavila i skinuta je s evidencije oboljelih. Trenutno se u samoizolaciji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nalazi 58 osoba

9:12 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 34 uzoraka briseva na COVID-19. Svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječene su 3 osobe. U mjerama samoizolacije nalazi se 164 osoba.

U Općoj bolnici Pula, preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba, 1947. godište, s više kroničnih bolesti. Preminula osoba bila je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu.

9:05 - Jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Radi se o muškoj osobi starije životne dobi s otoka Vira, koji je obiteljski kontakt pozitivne osobe. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je  57 uzoraka.Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirana su tri pacijenta, a u samoizolaciji je 148 osoba. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije .

8:20 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Naime, od 21 testirane osobe, svi su bili negativni na koronavirus. "Tako je i nadalje broj trenutno aktivnih slučajeva na području naše županije – sedam, naglasili su uz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Broj testiranih, od početka epidemije je narastao na 2.245. Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 31 osoba je zaražena korona virusom. Od toga, sedmero je trenutno aktivno, dvadeset i tri osobe su se oporavile, a jedan muškarac je preminuo", izvijestili su iz Stožera.

8:15 - Najveće žarište trenutačno je Vukovarsko-srijemska županija s 26 novooboljelih jučer. Gabriel Šokičić, načelnik Stožera Vinkovci, pozvao je ljude da ne pokušavaju organizirati svadbe veće od propisanih.

"Prije tri tjedna dogodilo se to vjenčanje i sada u valovima kontakti bilježe zaraze. Vinkovci su sa svojim stanovništvom sastavljeni tako da svi imaju rodbinu u okolnim selima i u kontaktu su s njima. Možda smo zato u situaciji u kojoj jesmo", rekao je za RTL.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
16:43 03.08.2020.

Mislim da imamo najbolji stožer. Turizam najbolji u Evropi, a broj oboljelih minimalan.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
14:08 03.08.2020.

U Hrvatskoj 34 nova javno priznata slučaja zaraze. Četiri osobe preminule. Za one nepriznate i realne brojke se može samo nagađati.

LA
LAVERDA
14:41 03.08.2020.

Od pravog broja oboljelih bi vilica pala...lazovi...toliko turista i svi zdravi, ma vazi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije