Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad s milijun srca

Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici

Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Foto: Julien Duval
1/5
31.07.2020.
u 10:13

Srednjoeuropski šarm, mnogo zelenila i skrivenih romantičnih kutaka, bogata povijest i kultura, razvijena gastro i eno scena, suncem okupani trgovi i ulice prepune života priskrbili su našem glavnom gradu slogan „grad s milijun srca“, što ga čini idealnom lokacijom za provod iz snova s vašom boljom polovicom

Ako tražite ideje za romantične destinacije kojima ćete oduševiti svog partnera, ne morate ići na daleka putovanja i potrošiti brdo novaca i vremena, jer su vam najljepše lokacije za zaljubljene dostupne nadomak ruke. Donosimo ideje kako provesti romantično ljeto i uživati u Zagrebu u dvoje.

Ukradite trenutke za sebe u carstvima šumskog hlada

Zagreb je idealno mjesto za malo duže i malo drugačije spojeve pune uzbuđenja. Zajedničko putovanje započnite u ležernom tonu uz ukusnu kavu u jednom od brojnih kafića skrivenih po terasama i dvorištima Donjega grada. Kao prvu postaju predlažemo park-šumu Tuškanac, savršeno mjesto za romantičnu šetnju i mirne trenutke daleko od gradske vreve. Do ove bujne zelene oaze doći ćete tako da s prometne Ilice skrenete u Dežmanov prolaz te iza Saloona nastavite uzbrdo lijevo. Tamo će vas dočekati zelenilo stoljetnih stabala okruženo mirnim ulicama u kojima se nalaze neki od najljepših zagrebačkih ljetnikovaca i vila s početka 20. stoljeća. Skriveni biseri u blizini koje preporučujemo obići su pješačka staza duga oko 2 kilometra poznata pod nazivom Dubravkin put, park s elegantnim kućama iznimne arhitektonske vrijednosti Rokov perivoj te popularno izletište ljeti, brdo Cmrok. Svakako ne propustite ni ljetno kino na otvorenom iz 1954. godine, najljepšu gradsku pozornicu za uživanje u filmovima.

Nakon relaksirajuće šetnje, vratite se u Donji grad i zasladite u Muzeju čokolade gdje ćete imati priliku samljeti zrno kakaa, zamutiti čokoladni napitak, vidjeti početke čokolade kakvu danas poznajemo, istražiti tvornicu čokolade i uživati u rapsodiji čokoladnih okusa. Nakon slatkih užitaka dočekajte zalazak sunca uz pogled koji oduzima dah na vidikovcu Zagreb 360° koji se nalazi na 182m nadmorske visine i s kojega ćete moći napraviti najljepše fotografije za trajnu uspomenu. Dan zaokružite šetnjom do Gornjega grada i prepustite se čaroliji romantičnih starih ulica, gdje ćete moći uživati u najljepšim panoramama Zagreba sa Strossmayerovog šetališta, a svoju ljubav „zaključajte“ ljubavnim lokotom na ogradi sa istočne strane gdje se pruža pogled prema zagrebačkoj katedrali. Navečer se počastite gastro kreacijama lokalnih chefova u nekom od zagrebačkih restorana s Michelinovom preporukom.

Strossmayerovo šetalište smjestilo se podno kule Lotrščak na južnim zidinama staroga grada
Foto: M. Vrdoljak

Produbite svoju vezu novim otkrićima i iskustvima

Licitarsko srce kao najpopularniji suvenir u Zagrebu upućuje na romantičan duh naše metropole koji ćete pronaći i u jednom od najstarijih javnih parkova u Europi, Maksimiru. Omiljena zelena oaza Zagrepčana otvorena je kao prvi javni perivoj u jugoistočnoj Europi 1794. godine i nazvana po svom idejnom začetniku biskupu Maksimilijanu Vrhovcu. Ovo majstorsko djelo vrtne arhitekture je kao stvoreno za piknike i romantične šetnje brojnim stazama i šumskim predjelima, a uz čak pet jezera, diči se dragocjenim umjetničkim spomenicima i arhitektonskim objektima. Ovdje ćete sa svojim partnerom moći uživati u zelenilu, miru i mirisima koji će vam omogućiti da istinski prodišete punim plućima.

Kao park i spomenik u jednome, Maksimir oduševljava više od milijun posjetitelja godišnje
Foto: Julien Duval

Od 1925. godine Maksimir je dom i jedne od omiljenih gradskih atrakcija, Zoološkog vrta grada Zagreba, u kojem ćete sa svojom boljom polovicom moći uživati u više od 350 vrsta životinja, među kojima brojni parovi čitav život provedu u ljubavi, vjernosti te zajedničkoj brizi za obitelj. Probudite svoj istraživački duh, zajedno otkrijte zanimljivosti iz životinjskog svijeta i pronađite nadahnuće za vlastitu ljubav.

Nakon relaksirajućeg izleta u Maksimiru, okušajte se u novoj aktivnosti koju dosad nijedno od vas nije imalo priliku probati, kao što je primjerice golf. Prvo gradsko vježbalište otvoreno je u parku Maksimir 1931., no tek je početkom 21. stoljeća Zagreb dobio mnogo adekvatniji prostor u prostranom zelenilu na južnoj obali rijeke Save, Riverside Golf Zagreb. Teren sadrži devet polja, a tu su i prostrano vježbalište s 40 pozicija, chiping green i bunker za vježbu te nadstrešnica za vježbanje po lošem vremenu. Okušajte se u sportu koji danas očarava milijune ljudi diljem svijeta, a zatim odmorite uz ručak u restoranu u sklopu igrališta.

Visokokvalitetan i bogato opremljen Riverside Golf Zagreb zaslužan je za popularizaciju ovog sporta u metropoli
Foto: Riverside Golf Zagreb

Za opuštanje nakon uzbudljivog dana, produžite do zelene Zagrebačke promenade, Savskog nasipa. Rijeka Sava stoljećima je tekla i živjela izvan granica Zagreba, a tek u modernije vrijeme počela dijeliti grad na Novi Zagreb na jugu i na njegove starije, sjevernije dijelove. Upravo je zbog te udaljenosti od urbane jezgre područje uz rijeku uglavnom netaknuto, zeleno i puno slobodnog prostora, što će u vama probuditi osjećaj slobode te ćete pod vedrim nebom pronaći miran kutak raja samo za vas dvoje.

Posebne trenutke obilježite u velikom stilu

Nakon najromantičnijih lokacija naše metropole, ne propustite istražiti prirodne ljepote Zagrebačkog prstena. Svega 40-ak minuta vožnje od centra grada čekaju vas prekrasni krajolici Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. U jednom od najrjeđe naseljenih područja u Hrvatskoj imat ćete priliku uživati u miru uz romantične vizure tradicionalnih sela, pašnjaka i polja koji skladno nadopunjuju nepregledna šumska prostranstva. Svoju bolju polovicu svakako povedite u kanjon Slapnice, planinske rječice koja je na svom putu kroz 10 kilometara dugu dolinu stvorila nekoliko posebnih slapova i kaskada, među kojima se posebno izdvajaju Vranjački slap i slap Brisalo. Posjetite i jedinu stalno naseljenu kućicu u dolini Draganov mlin te očivano seosko imanje iz 19. stoljeća, kuriju obitelji Medven.

U Žumberak se dolazi radi uživanja u iskonski čistoj prirodi, bogatom biljnom i životinjskom svijetu te ostacima zanimljive povijesti
Foto: TZZŽ

Na povratku zastanite na plešivičkoj vinskoj cesti i nazdravite svojoj ljubavi uz vrhunska jela i renomirana pića. U ovoj površinom maloj, ali mogućnostima velikoj vinskoj regiji, pronaći ćete najbolje hrvatske pjenušce, ali i odlična mirna vina. Ovo očaravajuće mjesto na zelenim brežuljcima iznad Jastrebarskog gdje se sjeku vinska cesta i cesta sira idealan je izbor za sve gurmane i ljubitelje dobre kapljice. Najavite se za kušanje u jednoj od obiteljskih butik vinarija, jer će vam vrijeme provedeno uz vrhunska vina, domaće nareske, šetnju po vinogradu, obilazak podruma i ugodan razgovor s vinarom doista proletiti. Provedite suton kušajući vina i domaću hranu na terasi neke od vinarija s pogledom na slikoviti vinogradski amfiteatar.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije