Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Istra poziva Austriju i Sloveniju da uvedu selektivne mjere: 'Možemo osigurati sigurno okruženje'

16.09.2020.
u 15:52

U samoizolaciju su stavljeni učenici jednog razreda u školi u Rovišću, dva razreda u Slavonskom Brodu te dva u Zagrebu, a u tijeku je i epidemiološka obrada zaraženog učenika i djelatnika u dvije škole u Osječko-baranjskoj županiji

Posljednja 24 sata zabilježeno je 280 novih slučajeva zaraze, čime je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas porastao na 2103. Među njima su 293 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 20 pacijenata. Šest osoba je preminulo, testirano je 6353 uzoraka.

15:46 Istarska županija i svi istarski gradovi pozvali su u srijedu austrijskog kancelara Kurza i slovenskog premijera Janšu da ponovno razmotre mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija, s obzirom na izuzetno dobru epidemiološku sliku u Istri.

Napomenuli su da apel austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu i predsjedniku Vlade Slovenije Janezu Janši, iz Istarske županije upućuju i u ime dobrosusjedskih odnosa. Austrija i Slovenija su Hrvatsku krajem kolovoza stavile na crvenu listu epidemiološki nesigurnih zemalja glede koronavirusa.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati

"Od prvih dana pojave epidemije COVID-19, Istarska županija je promptno reagirala, te prva u Hrvatskoj uvela niz ograničavajućih mjera. Pravodobni, odlučni i odgovorni potezi Stožera civilne zaštite Istarske županije, te velika disciplina naših građana, gostiju i poslovnih subjekata u pridržavanju donesenih mjera, osigurali su nam kontinuirano dobru i izrazito stabilnu epidemiološku situaciju", stoji u apelu austrijskom kancelaru Kurzu. Dodaju kako Istarska županija i svi istarski gradovi pozdravljaju napore hrvatske Vlade da se sa susjedima i zemljama Europske unije postigne dogovor oko uvođenja epidemiološkog režima na razini hrvatskih županija, a ne na razini cijele države.

"Taj apel Istarska županija i istarski gradovi uputili su nakon što je situacija u Istri ostala iznimno dobra, usprkos tome što se epidemiološka slika u drugim hrvatskim županijama naglo pogoršala",  navodi se u apelu austrijskoj Vladi. Ističe se kako stabilna i dobra epidemiološka situacija u Istri nije rezultat sreće, nego strategije i discipline. "Uvjereni smo da će otvaranje Istre za građane Austrije pozdraviti ne samo Istra i Hrvatska, nego i naši prijatelji u Austriji“, poručili su čelnici Istarske županije i gradova.

Ponovno je u srijedu upućen i apel predsjedniku Vlade Slovenije Janši da razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija.

"Glavni dio turističke sezone je iza nas, te smo i po tom pitanju pokazali, da dobrom strategijom možemo osigurati sigurno okruženje kako domicilnom stanovništvu, tako i turistima", navodi se u apelu. Dodaje se da su Istarska županija, istarski gradovi i općine od prvih dana pojave epidemije COVID-19 promptno reagirali te je u Istri situacija ostala iznimno dobra. "U ime navedenog, iskreno se nadamo da ćete poduzeti potrebne korake koji će omogućiti slobodu kretanja građana na relaciji Slovenija-Istra", poručili su potpisnici apela u ime Istarske županije i istarskih gradova. 

14:47 Novih 15 zaraženih, jedna osoba umrla u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Dubrovačko-neretvanska županija u zadnja 24 sata bilježi 15 novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba umrla, a 23 su izliječene, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima je šest osoba iz Dubrovnika, po tri muške i ženske osobe od kojih dvojica muškaraca i tri žene imaju utvrđenu epidemiološku vezu.

Na virus su pozitivne i muškarac te dvije žene iz Metkovića, od kojih jedna žena ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Pozitivan je i muškarac iz Korčule kojem je epidemiološka obrada u tijeku, kao i pet osoba koji nemaju prebivalište u županiji, a nalaze se u Dubrovniku.

Umrla osoba je 1958. godište iz Dubrovnika.

Među 23 izliječene osobe njih 17 je iz Dubrovnika, tri iz Metkovića, dvije iz Župe dubrovačke te jedna iz Slivnog.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 14 osoba, od kojih tri na respiratoru.

U samoizolaciji se nalazi 555 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, ukupno 74 od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je ukupno 12.333 uzoraka brisa.

12:18 Na području OBŽ 23 novozaražene osobe 

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je 320 uzorka od kojih su 23 pozitivna na koronavirus. Osam osoba s područja Grada Osijeka, pet sa šireg područja Đakova, četiri osobe iz Čepina, dvije iz općine Semeljci i po jedna iz Belog Manastira, Viškovaca, Popovca i Bilja.

U jednoj srednjoj i jednoj osnovnoj školi bilježimo po jednog oboljelog učenika te jednog zaraženog djelatnika u srednjoj školi čiji se kontakti obrađuju tijekom dana. Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 19 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je 11 s područja naše županije, dok je 8 osoba s područja susjednih županija.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji 277 osoba. Policijska uprava osječko-baranjska samoinicijativno je provjeravala kršenje samoizolacije kod 75 osoba i putem jedne dojave i nije utvrđeno niti jedno kršenje.

12:14 U Zagrebu 27 novih slučajeva, nema nagovještaja za ukidanje maski na nastavi

U posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je 478, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite. 

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 812 uzoraka, a među novooboljelima njih 13 su kontakti od prije pozitivnih osoba. Devetero ima negativnu epidemiološku anamnezu, jedan slučaj je povratnik s godišnjeg odmora, a dva su slučaja uvoza iz BiH, kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za medije.

Među novozaraženima su i dva učenika u dvije osnovne škole, zbog čega su 44 učenika i jedan nastavnik pod mjerom samoizolacije. “Trenutno je u tijeku epidemiološki izvid u još jednoj srednjoj školi gdje smo primijetili grupiranje simptoma, danas će se provesti testiranja", kazala je Šikić. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić ispričala se zaposlenicima zagrebačkih vrtića koji nisu do 15. rujna, kako je uobičajeno, primili plaću. Majić je rekla da je riječ o informatičko-tehničkim problemima, koji su riješeni, a plaće isplaćene.  “Nije bilo nikakvih problema glede likvidnosti i financijskog stanja proračuna Grada Zagreba. Javno se ispričavamo”, kazala je Majić. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda Zvonimir Šostar jutros je komentirao kako još uvijek nema nagovještaja za ukidanje maski na nastavi u Zagrebu.  “Svjedoci smo da zadnjih dana pada broj novozaraženih, no, ono što nas jako brine jest da imamo puno negativnih anamneza, što znači da su se ljudi zarazili od asimptomatskih bolesnika”, kazao je Šostar. Dodao je da još ne dolazi u obzir ukidanje obveznog nošenja maski jer bi, rekao je, za takvo što bilo prerano.

12:10 Šest novopozitivnih u Šibensko-kninskoj

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije šest osoba oboljelo je od COVID-19 infekcije; dvije osobe s prebivalištem u Kninu i tri osobe s prebivalištem u Drnišu. Također, u Drnišu boravi i jedna novooboljela osoba kojoj je prebivalište na području druge županije.

Trenutno je 41 aktivan slučaj oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se pet osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 83 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 265 osoba.

11:24 U Požeško-slavonskoj županiji 16 novozaraženih

U Požeško-slavonskoj županiji u zadnja 24 sata 16 novih osoba zaraženo je koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite, iz kojega povećanje broja oboljelih povezuju sa širenjem zaraze na maturalnim zabavama i svadbama.

Iz Stožera su s konferencije za novinare objavili kako su na području županije trenutno 134 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih je devet pod nadzorom liječnika u požeškoj i osječkoj bolnici te u zagrebačkoj Klinici "Dr. Fran Mihaljević".

"Očekujemo da će nove mjere koje su na snazi (od 7. rujna) pokazati efekt za desetak dana. Požeško-slavonska županija do sada je bila među boljima, ali incidenti kroz maturalne zabave i svadbe rezultirali su povećanim brojem oboljelih", izjavio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Građanima je poručio kako uz odgovornost prema sebi, svojim bližnjima i široj zajednici mogu spriječiti širenje zaraze, pri čemu nošenje maske, držanje distance i pojačana higijena smanjuju širenje zaraze za 70 posto. Glavni županijski epidemiolog Ante Vitalija posebno je apel uputio vezano uz davanje podataka o kontaktima Covid-19 pozitivnih osoba jer građani, upozorio je, često prešućuju kontakte sa zaraženim osobama.

>> VIDEO Roditelji u Šibeniku pokrenuli peticiju protiv obaveznih maski u školama

11:20 Brodsko-posavska županija: 14 novooboljelih, još dva razreda u samoizolaciji

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (2), općina Bebrina (2), općina Donji Andrijevci (2) te po 1 osoba u općinama Rešetari, Gornja Vrba i Vrpolje.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 545, dok je broj aktivnih slučajeva 109 (2 manje nego prethodni dan). Povećan je broj hospitaliziranih osoba te ih je sada ukupno 13 (2 osobe više nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Također se povećava i broj osoba koje su pod mjerom samoizolacije, trenutno ih je na području Brodsko-posavske županije ukupno 709 (33 osobe više nego prethodni dan).

Zbog jednog pozitivnog učenika u izolaciju je stavljen još jedan razred srednje Medicinske škole u Slavonskom Brodu s ukupno 26 učenika, a izolacija je određena i za 2 nastavnika. Tako je ukupno u ovoj školi, uz 2 pozitivna učenika, u izolaciji ukupno 2 razreda s 46 učenika te 2 nastavnika, a za ove razrede se nastava organizira na daljinu po modelu C. U preventivnu izolaciju je stavljen i jedan razred u srednjoj Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu zbog jednog na COVID-19 sumnjivog učenika koji je testiran i čiji se nalaz očekuje.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 ukoliko ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

11:16 U Splitsko-dalmatinskoj županiji 71 zaražena i jedna umrla osoba

Na području Splitsko-dalmatinske županije u zadnja 24 sata utvrđena je 71 osoba zaražena koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Od novooboljelih iz Splita ih je 32, Sinja 11, Solina sedam, Supetra pet, Omiša troje, Dugopolja, Selca i Kaštela po dvoje, te po jedan iz Imotskog, Lovreća, Makarske, Marine, Otoka, Segeta i Trilja. Pritom su 29 osoba kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. 

"U samoizolaciji se nalazi 1258 osoba, na bolničkom liječenju 55 pozitivnih osoba, dok se tri osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina, koja je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na Covid-19 infekciju.

11:10 Zagrebačka županija ima šest novih slučajeva koronavirusa, a izliječeno je 15 osoba

Od novooboljelih dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s privatnom proslavom, jedan sa zarazom u zdravstvenom sustavu, dok je za dva slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 58 osoba.

U samoizolaciji je jedan razred OŠ Rugvica zbog pozitivnog učenika te jedna vrtićka skupina u vrtiću Velikoj Gorici zbog pozitivne odgajateljice. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji evidentirane su 623 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 435 osoba, a 13 ih je umrlo. Trenutno je aktivno 175 slučajeva.

10:36 U Zadarskoj županiji 11 novozaraženih osoba

Od ukupnog broja 7 je ženskih i 4 muške osobe sa područja Grada Zadra (4), Pakoštana (2), Poličnika (3), Sukošana (1) i Vira (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 240 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 531 osoba, a završio je za njih 7126.
 
Na današnji dan u našoj je županiji  189 oboljelih osoba. U općoj bolnici Zadar  na svim COVID odjelima hospitalizirano je  14 bolesnika, a od toga su  na respiratoru 2 bolesnika.

10:34 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 13 je novih potvrđenih slučajeva COVID-19

Riječ je o pet novooboljelih osoba s područja grada Bjelovara, tri osobe su s područja općine Rovišće, dvije osobe su s područja grada Daruvara, dvije pozitivne osobe s područja su općine Đulovac i jedna novooboljela osoba s područja je općine Velika Pisanica.

Među novooboljelim osobama od koronavirusa jedan učenik pohađao je nastavu u Osnovnoj školi Rovišće i uslijed toga nadležna županijska epidemiološka služba stavila je u samoizolaciju jedan razred Osnovne škole ''Rovišće'' i 4 nastavnika.

Ukupno je trenutačno aktivno 78 slučajeva zaraze koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije jer u posljednja 24 sata 9 osoba se oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih.

10:10 – PGŽ ima 11 novih slučajeva

U Primorsko-goranskoj županiji u srijedu je 11 novozaraženih osoba koronavirusom, a 16 osoba je ozdravilo, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite. Od novozaraženih, šest su kontakti prethodno zaraženih osoba, dvoje su povezani s već poznatim žarištima, a za preostalo troje epidemiolozi utvrđuju izvor zaraze i kontakte.

U Primorsko-goranskoj županiji 98 je aktivnih slučajeva, a 302 osobe su u samoizolaciji.

9:46 – Istra bez novih slučajeva 

U Istarskoj županiji ispitano je 236 uzoraka briseva i svi su negativni na koronavirus. Trenutačno je 46 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 288 osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

9:31 – Šest osoba iz Koprivničko-križevačke županije ozdravilo od bolesti COVID-19, potvrđena dva nova slučaja 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2,  a riječ je osobama mlađe životne dobi s koprivničkog područja. Šest osoba je proglašeno zdravima, na bolničkom liječenju su tri osobe,  a u ovom trenutku  na području županije je 29 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 194 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutačno je 104 osoba.

Od danas je na snazi i Preporuka o ukidanju obaveze nošenja maski za učenike i nastavnike u učionicama za vrijeme trajanja nastave u osnovnim i srednjim školama na području županije, osim u mješovitim grupama u kojima za vrijeme izvođenja nastave borave učenici iz različitih razrednih odjeljenja, primjerice za vrijeme održavanja sata vjeronauka, etike, stranih jezika ili informatike.

Maske su i dalje obavezne u zajedničkim školskim prostorima izvan učionica, u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska iz škole. U razredima je i dalje potrebno osigurati preporučenu distancu među učenicima te poštovanje svih epidemioloških mjera.

9:20 – Tri nova slučaja u Sisačko-moslavačkoj županiji

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba s područja je grada Popovače, jedna osoba s područja grada Petrinje te jedna osoba s područja općine Lekenik.

>> VIDEO Prvi podaci o najmlađima u Hrvatskoj: Koronavirusom zaražena 1054 djeteta, 54 završila u bolnici

9:16 – Osam novih pozitivnih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata osam je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Vukovara, 2 iz Vinkovaca, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Gradišta i 1 iz Borova), a jedna osoba je preminula.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 719, od kojih su 604 osobe izliječene, a ukupno je 15 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji pet osoba hospitalizirano zbog COVID-19.    

U protekla 24 sata testirano je 135 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 9844. U samoizolaciji na području županije je 337 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su četiri radnika iz sustava zdravstva (2 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva jest 11 radnika (4 liječnika, 4 medicinske sestre/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

 

Ključne riječi

Komentara 3

SO
Sobrudolf
22:51 16.09.2020.

Njemacka danas stavila na crvenu listu Bec, Budimpestu i sj. i juznu Nizozemsku. Da mi imamo vladu u HR, trebalo bi cijelu Austriju, a i Sloveniju, najkasnije do 01.11 staviti na crvenu listu.

KO
Kokić
21:09 16.09.2020.

Istarski IDS supermafijaši na aparatima skidaju tange Slovencima i Austrijancima. Muljate i lažete skrivate oboljele. Mrš u Irsku gdje ste s HDZom SDPom i satelitima otjerali tisuće djece trbuhom za kruhom. CRKNI STOKO

NI
nibunika
12:42 16.09.2020.

Kako je moguće da cijeli razred od 25 učenika istovremeno koristi računalnu učionicu s 16 računala? To znači da se ispred većine računala nalaze po dva učenika, koji istodobno koriste jedan monitor, jednu tipkovnicu, miš i sl., bez ikakve distance.tance. Pretpostavljam da je to naputak ministra Fuchsa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije