Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stipe Petrina:

Da imaju mudrosti, SDP i HDZ išli bi sami, imali bi 130 zastupnika zajedno s manjinama

Stipe Petrina
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/2
17.12.2015.
u 12:45

Za to sam da se konstituira Sabor. Kome bude trebala ruka, HDZ-u, SDP-u ili čak Mostu za konstituiranje Sabora, dignut ću je - kaže Petrina

Stipe Petrina kaže da će bilo kome dati podršku za mjesto predsjednika Sabora. O mogućoj podršci za premijera ne želi se još izjašnjavati. Na konzultacije s predsjednicom u utorak nije došao. O Boži Petrovu i dalje tvrdi da je lažan, a Most smatra prijevarom.

Tvrdite da je Most otpočetka želio Vladu s HDZ-om i u pregovorima varao SDP?

Osobno sam svjedok kada je Božo Petrov rekao: "Ako HDZ ne bude još jedan mandat na vlasti, raspast će se!" Ne vidim zašto zavlači naciju. Ja sam na prvoj klauzuri Mosta rekao: "Ako vi želite, a znam da želite, s HDZ-om, u redu. Idite s HDZ-om, ja nemam za to želudac i vraćam svoj mandat, dajem ga članu svoje liste".

Što su vam oni odgovorili?

Ništa. Božo Petrov nikad u životu ništa konkretno nije rekao. I prije i poslije izbora trčao je nekamo po mišljenje.

Kamo?

To trebate pitati njega.

U Most ste došli preko Ivana Kovačića, poslije ste se prozivali. U kakvim ste odnosima danas?

Kovačić je moje najveće razočaranje. Da nije bilo Kovačića, ja bih na izbore išao sa svojim partnerima. Prošao – ne prošao, nema veze, ali bio bih mirniji. Zahvaljujući Kovačiću, koji mi je rekao da je on jamac da je s Mostom sve u redu, išao sam s njima. A vidi sad ta jamstva! Most nije osnovan da bi provodio reforme, nego da bi onemogućio one koji to žele, dakle da sapliće noge.

Hoće li Most ostati jedinstven u odluci da pregovara s HDZ-om?

Da je jedinstven, on bi davno otišao s HDZ-om. Očigledno ih na neki način pritišću.

Vjerujete li Karamarku kada kaže da HDZ ostavlja otvorena vrata da se njima i Mostu priključe i neki iz lijeve opcije?

Tko se normalan može priključiti Mostu? Da HDZ ima snage, zalupio bi im vrata pred nosom i rekao: "Ajde, odjebite vi i vaših 15 mandata, idemo na nove izbore". Da imaju političke mudrosti, SDP i HDZ išli bi sami, imali bi 130 saborskih zastupnika s manjinama, ali nemaju tu snagu.

Hoće li HDZ i Most uspjeti formirati Vladu?

Nemam pojma. Sve je ovo izašlo iz domene normalnoga i ušlo u paranormalno i psihijatrijsku domenu. Ja sam za to da se Sabor konstituira. Kome bude trebala ruka, HDZ-u, SDP-u ili čak Mostu za konstituiranje Sabora, dignut ću je. Zato mi je neshvatljivo da bilo koja politička opcija odbija mjesto šefa Sabora. Vidi se da tu nešto nije u redu. Formirajmo Sabor i, ako treba, raspustimo ga, mada rokovi u zakonu nigdje ne pišu. Zato sam poludio na ove ustavnopravne stručnjake koji tumače nešto čega nema.

Zašto niste bili na konzultacijama s predsjednicom u utorak?

Imao sam važnijeg posla na svojoj farmi kokošiju pa nisam htio gubiti vrijeme na Pantovčaku.

Formira li se Sabor, s kime ćete u klub zastupnika?

Tko zna hoćemo li imati prilike uopće sjesti u Sabor. Na djelu je najprizemnija i najprljavija igra puno većih igrača nego što su Božo Petrov i HDZ. Predsjednica nas je besramno lagala. Na prvim konzultacijama rekla je, dok nas nije potjerala i ostavila samo Petrova, da će drugi krug konzultacija sazvati za 15 dana, dakle 19., a onda treći krug poslije Tri kralja. Međutim, za 19. je sazvala treći krug. Očito je netko gura. Petrov i predsjednica imaju unaprijed zadan cilj. Što oni imaju razgovarati u četiri oka? Da je nužno zajedništvo? Zašto je to specijalno za uši psihijatra Petrova, a ne i svih nas ostalih?!

Što se po vama krije iza Mosta?

Poanta je u tome što na novim izborima protestni glasači koji su vjerovali u Most neće izaći na izbore. Oni su opravdano razočarani i opet ćemo na sceni imati prividnu stranačku bipolarnost dirigiranu iz davno utvrđenog centra. To je pravi razlog osnivanja Mosta, žele izbiti inicijativu drugih nezavisnih lista.

>> Most: Reformska Vlada sad je sasvim blizu. Hajdaš-Dončić: U duhu tolerancije i razumijevanja nastavljamo pregovore

>> Grmoja: Milanović do petka treba reći s kime je spreman surađivati

Komentara 120

Avatar JJ10
JJ10
12:58 17.12.2015.

Ovakve likovi sjede u saboru? Sta se to desava u ovoj zemlji ?

MR
MrkiMedo
12:59 17.12.2015.

Neces ti dignut ruku za kostituiranje Sabora radi HDZ-a ili SDP-a, nego radi svojih privilegija.

IM
imamsve
13:00 17.12.2015.

Ajde liječi se, nije jos kasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije