Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majmunske boginje

Stigla bolest za koju nema cjepiva, Srbija pojačala granični nadzor

Majmunske boginje
Foto: YouTube screenshot
25.09.2018.
u 11:52

Prvi slučajevi zaraze majmunskim boginjama zabilježeni su u Velikoj Britaniji. Riječ je o zaraženim putnicima koji su pristigli iz Nigerije

Ministarstvo zdravlja Srbije naložilo je danas mjere pojačanog nadzora na graničnim prijelazima zbog pojave prvih slučajeva takozvanih "majmunskih boginja" (Monkeypox) u zemljama zapadne Europe, piše Blic.

Za to virusno oboljenje ne postoji cjepivo, a prvi slučajevi zaraze zabilježeni su u Velikoj Britaniji. Riječ je o zaraženim putnicima koji su pristigli iz Nigerije.

Ta rijetka virusna zoonoza javlja se uglavnom u centralnoj i zapadnoj Africi. Virus se najvjerojatnije prenosi sa životinja na čovjeka preko rana ili sluznica. Prijenos s čovjeka na čovjeka nije čest, a većinom obolijevaju djeca.

Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka bliskim kontaktom s kožnim lezijama zaražene osobe ili respiratornim kapljicama tijekom duljeg kontakta sa zaraženom osobom lice u lice. 

Bolest nalik na velike boginje kod čovjeka dovodi do uvećanja limfnih čvorova i opće malaksalosti, a dva do tri dana kasnije dolazi do promjena na koži u obliku izdignutih mjehurića ispunjenih tekućinom kojih može biti od samo nekoliko na tijelu pa do nekoliko tisuća.

Prve promjene javljaju se na licu, a zatim se šire po tijelu. Najjače su napadnuti dlanovi i stopala. Promjene prolaze nekoliko faza, a na kraju se stvaraju kraste koje se ljuskaju i otpadaju. Tijek bolesti traje od dva do četiri tjedna.

 

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Ada
Ada
12:10 25.09.2018.

Ni riječi o tome je li bolest opasna po život, ili samo neugodna i ružna za oko.

Avatar nekineki
nekineki
13:39 25.09.2018.

dakle vec poznati reportoar plasenja i drustvenog programiranja krajem godine jel, slijedi nova opasnosti od do sada javnosti nepoznate i naravno uzasne bolesti (gdje realna prijetnja i bojazan 'egzistira' samo u medijima), pa da nabrojimo redom koje su bile do sada: kravlje ludilo, antrax, sars, pticja gripa, svinjska gripa, ebola, a sad i majmunske boginje...

ND
Novi dan isti mrak novo sranje
14:06 25.09.2018.

Naši političari već oboljeli.........pogledajte Njonju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije