Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problematična bliskost

Stier: Niti sam manje HDZ-ovac, niti je Picula manje SDP-ovac ako surađujemo

Tonino Picula, Davor Stier
Foto: Ivan Kralj/Pixsell
1/6
20.03.2014.
u 22:46

Kazao je to Davor Stier prije početka zajedničkog predavanja o budućnosti BiH i EU večeras u Zagrebu

Niti sam ja manje HDZ-ovac, niti je Tonino Picula manje SDP-ovac ako surađujemo na inicijativi za osiguravanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, kazao je večeras u Zagrebu, prije početka zajedničkog predavanja o budućnosti BiH i EU, zastupnik u Europskom parlamentu i član HDZ-a Davor Stier. Suradnja je za koju se govori da je matične stranke doživljavaju problematičnom, a mnogi je vide kao "soliranje" i razlog da oba zastupnika - inače među najuspješnijima i najiskusnijima - skliznu s vodećih mjesta lista za predstojeće EU izbore.

- Uvijek je dobro imati političare koji imaju hrabrost točno znati tko su, koji imaju jasan politički identitet da prihvate sebe, a onda i druge kad je riječ o strateškim interesima države. Čovjek sam koji će se uvijek zalagati za uspjeh i ostvarivanje programa HDZ-a, a upravo je ravnopravnost Hrvata u BiH i europska perspektiva te države dio tog programa. Ističem, nikada nije bilo nikakve reakcije zbog suradnje s Piculom. Štoviše, rezolucija EP od 4. veljače o BiH potvrđuje da je rezultat suradnje pozitivan, na dobrobit Hrvata u BiH, cijele države pa je onda i u strateškom interesu Hrvatske - kazao je Stier, dok su među okupljenima u publici viđeni njegovi stranački kolege Davor Božinović i Marina Dalić. O listi za predstojeće EU izbore kazao je kako o "tome odlučuju stranačka tijela i predsjednik". 

- Nisam opterećen položajima, ali isto tako gledam s velikim optimizmom na izbore 25 svibnja i smatram da će HDZ građanima ponuditi uspješnu političku platformu za EU - dodao je. I dok o položaju na listi SDP-a i koalicijskih partnera nije želio govoriti ni Tonino Picula, naglasivši da treba pričekati subotu i sjednicu glavnog odbora stanke, o suradnji sa Stierom istaknuo je kako "rade na temi od nacionalnog interesa".

- Na žalost, nemamo stabilno susjedstvo. Da bi se problemi riješili, treba razgovarati. Idealno bi bilo kad bi se razgovaralo u BiH, ali nakon propasti pregovora s liderima BiH, vidi se da to, na žalost, neće ići. Potrebna je medijacija. A tko je za to pozvaniji nego ljudi koji su neposredno zainteresirani u Europskom parlamentu, Jedan stranka, jedan pogled nije dovoljan dovoljan, i zato surađujem sa Stierom. No zaboravlja se da je na mom, amandmanu koji je uvršten na rezoluciju EP o BiH uz Stiera surađivao i laburist Nikola Vujanić. Tako ja vidim način da se nekadašnji Savez za Europu pretvori u Savez u Europi, slaganje u strateškim točkama, a sve ostalo su interpretacije. O odnosu s premijerom i stranačkim šefom Zoranom Milanovićem kaže "ukoliko su postojale uske točke, javnost bi za to već doznala", a na pitanje ima li zle krvi zbog njegove kritike Vlade oko postupanja oko tzv. Lex Perković odgovara: S moje strane ne.

- U svom političkom iskustvu, još 1993. kad sam bio međunarodni tajnik SDP-a, poslije ministar vanjskih poslova, vjerujem da sam u dobrom dijelu donosio razumne, utemeljene odluke koje su prvenstveno SDP-ovo davanje Hrvatskoj - kazao je Picula.

Komentara 5

DU
Deleted user
07:10 21.03.2014.

Napokon jedna prvorazedna izjava jednoga neserijskog HDZ-ovca koja se, eto, ne sviđa ni HDZ-ovu ni SDP-ovu "establišmentu". Može se pretpostaviti zašto. Zato što ni jednima ni drugima nije istinski stalo do stvarnog boljitka Hrvatske, nego do uskih stanačkih i osobnih interesa. Negativnom reakcijom na tu izjavu i SDP-ova i HDZ-ova tzv. elita otkrila je svoje pravo lice. Birači bi to svakako trebali uzeti u obzir i na sljedećim izborima sankcionirati takvo protuhrvatsko ponašanje.

OS
osica
08:51 21.03.2014.

Raritetna izjava na naoj političkoj sceni, ali nažalost obojica kao politačari u svojim ste jatima osuđeni zbog takvog stava. Kod nas je ona "po suparniku drvljem i kamenjem"-

Avatar noemy-no
noemy-no
22:58 20.03.2014.

Eto naucila ih je EU da se na zapadu politicki suparnici ne preziru, nego da suradjuju. Eureka, wooow.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije