Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utjecajniji od šefova

Picula i Stier zasjenili Milanovića i Karamarka

Picula Stier
Foto: Pixsell
1/3
Autori: Ivanka Toma, Tomislav Krasnec
20.03.2014.
u 11:17

Maštruko: Priče o nemilosti pretjerane su, bitno je da su i Picula i Stier na listama za europske izbore, ostalo je stvar njihove samopromocije.

– Dva čovjeka, koja su jako dobro napredovala i politički sazrela, sada zbog toga imaju problema u svojim strankama – opisao je europarlamentarce Davora Stiera iz HDZ-a i Tonina Piculu iz SDP-a bivši diplomat koji je s njima surađivao i jako ih dobro poznaje. Obojica su, kaže, postala respektabilni političari kojih se njihove stranke ne mogu lako odreći, ali ih zato mogu marginalizirati.

Piculin je prvi problem, smatra, taj što je bio protukandidat Zoranu Milanoviću za predsjednika SDP-a. Kaže da je Picula prerano postao ministar vanjskih poslova, ali je pozitivno napredovao i postao vrlo cijenjen eurozastupnik koji iza sebe ima i važnu ulogu u OESS-u.

Iskusni i obrazovani

– Premijeri danas u institucijama EU imaju sve važniju ulogu, a Milanoviću puno medijskog prostora na tom polju krade Picula – kaže bivši diplomat.

Po njegovu je mišljenju Davor Stier u vrlo sličnoj situaciji. Iza Stiera je 15 godina provedenih u diplomaciji tijekom kojih je obnašao važne dužnosti, kako u mandatu Ive Sanadera tako i kada je premijerka bila Jadranka Kosor. – Stier je iskusan političar, odlično govori strane jezike i ima izvrsne kontakte u EPP-u – kaže bivši diplomat. Osnovni razlog zbog kojeg je smijenjen s dužnosti međunarodnog tajnika stranke vidi u tome što Karamarko vjeruje da je Stier u EPP-u bio prekritičan na račun vodstva HDZ-a.

Činjenica je da su obojica u nemilosti svojih stranaka te da će se to odraziti na njihovim pozicijama na listama kandidata za izbore za Europski parlament. Nagađanja o tome nijedan nije želio komentirati. – Meni osobno nitko nije ništa prigovorio na suradnju koju sam ostvario s Piculom po pitanju odnosa EU prema BiH. No bilo bi doista nerazumno da tražimo od Hrvata u BiH da zajedno rade na zaštiti nacionalnih interesa, a da mi ne možemo takvu suradnju uspostaviti u Hrvatskoj ili u EP-u kao zastupnici iz Hrvatske – kaže Stier.

"Svi mi zadržavamo svoje političke i svjetonazorske razlike"

– Bilo je situacija u kojima se pokazalo da neke teme od nacionalnog interesa za Hrvatsku nije moguće realizirati individualnim naporom jednog zastupnika. Naravno, svi mi zadržavamo svoje političke i svjetonazorske razlike, ali smo upućeni na suradnju – rekao je Picula.

Naime, Piculi u vodstvu SDP-a zamjeraju što se ne konzultira dovoljno s njima te mu spočitavaju da je u boljim odnosima sa Stierom nego sa SDP-om. Da surađuju, to je točno. Tako, kada je Picula podnio amandman na rezoluciju EP-a o BiH, a taj je amandman štitio trgovinske interese Hrvatske nakon izlaska iz Cefte, progurao ga je uz podršku Stiera, koji je sa sobom donio glasove europskih pučana, i Nikole Vuljanića, koji je sa sobom donio glasove Ujedinjene europske ljevice, kluba kojem pripadaju Hrvatski laburisti. Naime, u EP nijedna politička grupacija nema apsolutnu većinu pa je normalno da zastupnici koji traže potporu većine moraju dobiti podršku i neke druge političke grupacije.

Nisu kimavci

U neslužbenim razgovorima može se čuti da su Stier i Picula pali u nemilost vodstva svojih stranaka jer su odbijali biti slijepi stranački poslušnici kada su se njihovi šefovi konfrontirali s EU. Picula je bio jedini SDP-ov zastupnik koji je govorio da hrvatska Vlada mora poslušati Europsku komisiju u aferi “lex Perković”, dok je Stier javno u raspravi u EP-u oponirao Ruži Tomašić iza koje čvrsto stoji Karamarko. Bivši veleposlanik Ivica Maštruko smatra da su priče o nemilosti Stiera i Picule pretjerane, da je sve stvar PR-a i sposobnosti samopromocije, a mjerodavno je to što će biti na stranačkim listama za EP.

>>Milanović nezadovoljan Piculom jer je bliskiji sa Stierom nego sa SDP-om

>>Je li Stier nastradao jer je pitanjem u EP-u potpuno ogolio Ružu Tomašić?

Komentara 20

DU
Deleted user
11:43 20.03.2014.

Tko u našoj politici treba sposbne i pametne ljude? Traže se klimoglavi i ulizice.

DP
dva pišem pamtim jedan
11:58 20.03.2014.

šteta što u hrvatskoj nema više političara poput njih dvojice.

ST
stariribar
11:48 20.03.2014.

Bilo bi sasvin normalno da svi zastupnici u evropskom parlamentu iz hrvatske zastupaju hrvatske interese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije