Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štednja

Štednim žaruljama Ivančani uštedjeli 220.000 kWh struje!

rasvjeta (1)
presnimila Lj. Risek
09.02.2012.
u 10:23

U samo godinu dana potrošnja je smanjena čak 22,6 posto, a nakon što u sustav bude uključen i gradski centar, očekuju se dodatne uštede od najmanje desetak posto struje

Ivanec naveliko štedi struju, a to potvrđuje i podatak da je u prošlih godinu dana troškove javne rasvjete smanjio 22,6 posto, odnosno, utrošio je gotovo četvrtinu manje struje nego godinu dana ranije! Proizlazi to iz analize utrošenih kilovata za svaku ulicu u svim naseljima ivanečkoga kraja, a ona pokazuje da je u samo godinu dana potrošnja smanjena za gotovo 220.000 kilovatsati! Točnije, sa 944.974 utrošenih kilovatsati u sezoni 2009./2010., u razdoblju 2010./2011. smanjena je na 730.715 kilovatsati. A takve su brojke potvrda pune opravdanosti projekta energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete što ga grad Ivanec provodi u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

U Ivancu su taj projekt počeli provoditi 2010., na način da su sve klasične, živine žarulje u javnoj rasvjeti u svim naseljima zamijenjene štednim, natrijevim svjetiljkama, a smanjena im je i snaga. Sada su vidljivi i više nego pozitivni učinci ušteda, a oni se mogu iščitati iz usporednih podataka o potrošnji struje za svako naselje.

– Napominjem da je riječ o uštedama ostvarenim u svim naseljima osim Ivanca, u kojemu štedne žarulje nisu montirane. Sigurno je da ćemo dodatne uštede struje ostvariti u drugoj fazi toga projekta, o kojemu se Fond već pozitivno očitovao i s Gradom potpisao ugovor kojim se obvezao da će program vrijedan 576.000 kuna financirati s 54 posto ili 311.000 kuna – izjavio je Stanko Rožman, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.

– Riječ je o projektu kojim ćemo sustav paljenja i gašenja javne rasvjete „izvaditi“ iz HEP-ovih trafostanica i montirati u posebne ormariće pod kontrolom Grada. Time bi Grad, uvažavajući mišljenja i potrebe građana, sam određivao vrijeme paljenja i gašenja lampi, odnosno, rasvjetu bi prilagodio takozvanom polunoćnom režimu. Takav režim u Ivancu se već primjenjuje, pri čemu se poslije ponoći gasi svaka druga svjetiljka. No, o tome koliko će se svjetiljki gasiti, a koliko će ih svijetliti u gluhim noćnim satima, kada je frekvencija prometa slaba i kad nema potrebe da rasvjeta radi punim kapacitetom, prethodno ćemo zatražiti stručno mišljenje – izjavio je Rožman. Na taj način bi se rasvjetom upravljalo prema prioritetima, vodeći računa o tome da raskrižja, škole, šetališta, kulturni objekti, važnije prometnice i druga mjesta s većom frekvencijom ljudi i prometa budu rasvijetljeni dulje i kvalitetnije.

S obzirom na činjenicu da je riječ o ulaganjima u gradskom centru, gdje je potrošnja struje najviša, očekuje se da će se uključivanjem ivanečkih ulica u sustav energetski učinkovite javne rasvjete uštedjeti dodatnih desetak posto struje, što je u skladu sa stručnim procjenama o tome da će štedne žarulje i polunoćni režim rezultirati čak 30 posto manjom, ukupnom potrošnjom struje! Primjenom takvih standarda Ivanec se svrstao među malobrojne gradove u Hrvatskoj koji su među prvima krenuli tragom globalnih trendova u racionalnom gospodarenju energijom.

Koliko su struje uštedjeli?

Štednim žaruljama u Gačicama potrošnja struje smanjena je 38 posto, u Lukavcu 37, u Cerju Tužnom 35 posto. U Salinovcu se utrošilo od 20 do 28 posto manje struje, u Vitešincu 22, u Punikvama od 27 do 29 posto. Visoke uštede ostvarene su i u Kaniži (30 posto) i Bedencu (od 29 do 37 posto). Trideset posto struje ušteđeno je na području Jerovca te u Stažnjevcu, Ribić Bregu i Lovrečanu, dok je u Radovanu potrošnja smanjena 25 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije