Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko postignuće

Stećci iz Imotske krajine uvršteni na UNESCO-ov Popis svjetske baštine

Lokalitet Crljevica gdje se uz cestu nalazi oko 90 stecaka za koje je pokrenuta procedura ulaska pod zastitu UNESCO-a
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/11
20.07.2016.
u 15:00

UNESCO-va odluka od velikog je značaja za Hrvatsku jer je ovih devedest stećaka dio zajedničke kulture naroda i najveće očuvano nalazište stećaka u zemlji

Drevni lokalitet stećaka na području između Ciste Velike i Ciste Provo u Imotskoj krajini 15. srpnja upisan je u UNESCO-ov Popis svjetske baštine, navodi Ministarstvo kulture.

Na 40. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a u Istanbulu pod multinacionalnom nominacijom "Stećci - srednjovjekovna groblja s nadgrobnim spomenicima", upisano je 28 grobalja sa stećcima, od toga 20 iz BiH, 3 iz Srbije i Crne Gore te 2 iz Hrvatske (Sv. Barbara u Konavlima i Cista Velika).

Inicijativa za upisom pokrenuta je 2009. godine u Bosni i Herecgovini, a projekt je rezultat dugogodišnje suradnje.

UNESCO-va odluka od velikog je značaja za Hrvatsku jer je ovih devedeset stećaka dio zajedničke kulture naroda i najveće očuvano nalazište stećaka u zemlji.

Srednjovjekovni kameni spomenici nastaju u 12. stoljeću, a poznato je više od 400 lokaliteta sa stećcima u državi, pretežno se nalaze na jugu zemlje.

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Foto: Ivana Ivanović

>> Tajanstvene 'vječne kuće' nastale u srednjem vijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije