Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE IM SVEJEDNO

Stanovnici Banovine opet šokirani računima za struju od 11.000 kuna, HEP: Svi će biti otpisani

Foto: Pixsell/Privatni album
1/2
25.10.2022.
u 09:46

Zbog očite greške u HEP-ovom sustavu svakih šest mjeseci, kod redovnih obračuna, za neke stanovnike koji žive u kontejnerima uz svoje kuće stižu ogromni računi. Obitelj u Majskim Poljanama tako je dobila obračun struje viši od 11.000 kuna

Znam da bi računi trebali biti otpisani, ali ostala sam šokirana kad sam vidjela iznos odjednom na računu. Ne znam od kud sve to jer ja ovo nisam vidjela nikad u životu. Rata struje prije potresa bila 300 kuna, a sad po obračunu oni meni ratu stavili više od 2000 kuna mjesečno što ne može nitko potrošiti. Taman prije tjedan dana dobijem otpis do ovog obračuna i sad opet nove rate i cifre od kojih boli glava – kazuje nam J.J. , jedna od stanovnika Banovine koja živi u kontejneru i čiji je objekt uništen u potresu i ima crvenu naljepnicu. Ona je ovih dana dobila račune HEP-a s obračunom utroška struje te računima za narednih šest mjeseci.

Naime, zbog očite greške u HEP-ovom sustavu svakih šest mjeseci, kod redovnih obračuna, za neke stanovnike koji žive u kontejnerima uz svoje kuće stižu ogromni računi. Obitelj u Majskim Poljanama tako je dobila obračun struje viši od 11.000 kuna.

Foto: Privatni album

 

Iako iz HEP-a ponavljaju kako će svi računi onima koji ispunjavaju uvjete biti poništeni, ljudima koji dobiju te iznose nije svejedno.

– Voljela bi i ja da je sve normalno pa da plaćam svoje račune ko i prije potresa uredno, a ovo me samo zbunjuje i stvara stres. Čovjek se mora stalno s njima dopisivati. Taman otpišu za jedan rok i onda opet pošalju za novo razdoblje  – dodaje J.J. koja je naknadno uspjela dobiti HEP i riješila je problem.

Iako bi na računima koji stižu na takve adrese trebalo pisati OTPISANO u ovim slučajevima to nije tako. Na prošlom obračunu, tijekom travnja i svibnja, bilo je više od 800 takvih slučajeva, a i ovaj put problem očito nije riješen.

No, iz HEP-a poručuju kako svi koji imaju pravo na otpis, to pravo imaju i dalje, bez obzira na račune koji su stigli. Ti će računi biti otpisani.

Naime, pravo na otpis računa ostvaruju građani s područja Grada Petrinje, Grada Gline, Grada Siska, Grada Hrvatske Kostajnice, Općine Lekenik, Općine Sunja, Općine Donji Kukuruzari, Općine Majur, Općine Dvor, Općine Topusko, Općine Gvozd, Općine Jasenovac, Općine Hrvatska Dubica, Općine Martinska Ves, Općine Pokupsko i Općine Kravarsko koji su u trenutku potresa bili nastanjeni u stambenim objektima kojima je nakon potresa dodijeljena jedna od oznaka kategorije oštećenja i uporabljivosti građevina (N1 – neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja; N2 – neuporabljivo – zbog oštećenja; PN1 – privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled i PN2 – privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije) te koji se nalaze u zamjenskom smještaju na navedenom području, odnosno krajnjim kupcima na privremenom smještaju u kontejnerima i kontejnerskim naseljima. Pravo na otpis imaju i svi koji su korisnici ili su članovi njihova kućanstva korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu ili imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja.

– Zbog detaljnog propisanog postupka utvrđivanja popisa građana s pravom otpisa računa za električnu energiju u koji je uključeno više institucija, jedan manji dio građana na svojim računima nije dobio oznaku „OTPISANO“. Takve pojedinačne događaje nije moguće izbjeći zbog dugotrajnosti i složenosti postupka provjere i fluktuacije građana koji po različitim propisanim kriterijima ulaze i izlaze s popisa. Taj je postupak kontinuiran, a evidencije podložne stalnim promjenama. Dobra je vijest da će, kao i svaki puta do sada u sličnim situacijama, svima koji ostvaruju pravo na otpis bez obzira jesu li ili nisu dobili oznaku „OTPISANO“, račun biti otpisan te ga kupci neće morati platiti. Kupci koji imaju pravo na otpis, a nisu zaprimili račun s oznakom „OTPISANO“ trebaju se za realizaciju prava obratiti HEP ODS-u, Elektri Sisak  – poručuju iz HEP-a.

Vladina odluka o otpisu troška za električnu energiju vrijedi do kraja godine, no obzirom na sporost obnove sigurno je kako će ona morati biti produljena i dalje sve dok ljudi borave u kontejnerima.

VIDEO Majske Poljane: U trenutku potresa bio na tavanu, spasio sina i punicu

Ključne riječi

Komentara 8

TR
Tripoli
19:04 25.10.2022.

Ne isplati se nama proizvoditi struju...naj bolje HEP prodat mađarima....

DU
Deleted user
11:32 25.10.2022.

Griješ se na struju, hladiš se na struju, kuhaš na struju, svi aparati su ti na struju pa logično je i da će ti veći računi biti za struju. Sramota je na što ste spali da sve od države očekujete i to sjedeći prekriženih ruku usred ljeta dok vam klima dere uz otovrena vrata. Ja sam svoje sam obnovio, nisam tražio niti čekao državu, uzmi stvar u svoje ruke, ne čekaj drugoga!

DO
dopizdilomi
19:20 25.10.2022.

Još jedan od uspjeha Vlade i premijera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije