Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEMELJI POPUSTILI

Prebacili im kuću iz crvene u zelenu naljepnicu, obitelj zabrinuta: 'Nalaz je prepun nelogičnosti'

Petrinja
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/8
20.10.2022.
u 12:42

Nama konstatno ulazi voda u kuću odnekud ispod. Šahta nam je zatrpana vodom i muljom, temelji su konstantno mokri kao i dvorište, voda ulazi kroz podrum, za zadnjih kiša sam metar vode izvlačila, kazala je Davorka Grbić

Davorka Grbić i njena majka Marija žive u obiteljskoj kući u Novoj Drenčini na kućnom broju 101, na pola puta između Petrinje i Siska, a u trenutku potresa obje su se zatekle u kući.

Davorka je zadobila ozljede zbog kojih je završila u bolnici, a kuća, izgrađena 1989.,  je nekoliko dana nakon potresa dobila žutu, a nakon dodatnog pregleda crvenu naljepnicu.

No, kuća je danas, nakon peripetija, sa zelenom naljepnicom, iako se u samom nalazu spominje potrebni pregled geomehaničara do kojeg nikada nije došlo. A upravo je problem ne čak i toliko u oštećenju kuće koje bi se i moglo sanirati, nego u onome ispod kuće.

U nalazu iz 2021., kojim je kući određena crvena naljepnica, stoji kako je uočen prodor vode u prostor podruma iz ploče te popuštanje ploče. Popuštanje temelja su također uočili, višestruke pukotine temelja i stropne ploče, duboke pukotine nosive grede stropa te su upisali kako su krovište , grede i zabati izbačeni van ravnine.

 Situacija je nakon toga bila takva da su se Davorka i Marija pripremali za rušenje kuće i biranje zamjenske. Da bi do toga došlo bio je potreban dodatni pregled, kojeg su i sami požurivali, a taj pregled u konačnici mijenja status kuće iz crvenog i stanja za rušenje u uporabljivu kuću, uz manje popravke. 

U novom nalazu iz srpnja ove godine stoji kako su „vizualnim pregledom okolnog terena uočena manja slijeganja terena i temelja, te se predlaže izlazak geomehaničara za detaljan pregled.“ Do toga još nije došlo, a zaključak je kako je kuća uporabljiva. „Objekt se uz manje intervencije na nekonstruktivnim elementima može dovesti u uporabljivo stanje“ - piše u nalazu kojim se kući daje oznaka „Zeleno – uporabljiva“.

Na samoj kući su vidljiva izvana i iznutra veća oštećenja, no elaboratom su ta oštećenja sada ocijenjena takvim da se ona manjim intervencijama mogu sanirati bez opasnosti za kasniju sigurnost kuće. 

No, obitelj najviše zabrinjava spomenuta voda.

„Nama konstatno ulazi voda u kuću odnekud ispod. Šahta nam je zatrpana vodom i muljom, temelji su konstantno mokri kao i dvorište, voda ulazi kroz podrum, za zadnjih kiša sam metar vode izvlačila. Toga prije potresa nije bilo. Ne znam kako je moguće kuću, bez pregleda toga što se zbiva ispod nje, svrstati u zelenu naljepnicu. Majka i ja se ne usudimo spavati u njoj, ta likvifakcija nas plaši. Što će se dogoditi ako bude dodatni potres?“ – kazuje nam Davorka Grbić dok nam pokazuje fotografije, ali i vidljive tragove vode u kući i na zidovima. 

Dodatni problem je što je potres srušio dimnjake koji su probili krov i završili na ploči. Uz pomoć prijatelja krov je nakon nekoliko dana saniran kako kiša ne bi prodirala i stvarala novu štetu. No, kako je kuća dobila crvenu naljepnicu nisu se dimnjaci popravljali, a za organizirani nekonstrukcijski popravak dimnjaka, kojeg provodi država, zbog te naljepnice nisu mogli ni konkurirati jer se ona obavlja samo za zelene objekte. Stoga je sada paradoks - kuća je sada zelena, moraju se maknuti iz kontejnera i živjeti u kući u kojem nema dimnjaka, a opcija je grijanje  na struju koje je sada jako skupo. No, i dalje ostaje problem toga da se Marija i Davorka zbog nevidljive prijetnje ispod kuće i dalje boje u njoj boraviti. 

Žalile su se one stoga na rezultate pregleda kuće

„Mislim da su kod pregleda trebali uložiti više pažnje i ogovornosti. Prepun je nalaz nelogičnosti bez ključnih fotografija i ima neistinih navoda. Navodi se da dokumentacija o građevini ne postoji, a ta dva muškarca su 4 sata pri pregledu gledala svu dokumentaciju, projekt kuće, dozvole... Izostavljena je potpuno činjenica da se voda pojavljuje stalno nakon potresa. Ja nisam uvjerena da ova kuća može izdržati potres iste snage uz temelj kuće ispod kojeg je očito žila vode. Pa zbog vode i mulja nam je  šahta par metara od kuće neupotrebljiva, a septička isto puna mulja i vode“ – zaključuje Davorka Grbić koja se na rješenje o zelenoj naljepnici žalila krajem travnja Ministarstvu graditeljstva koje je naložilo da se Središnji državni ured za obnovu očituje.

No konačno rješenje na svoju žalbu još nije dobila. 

>> VIDEO Obnovljena škola u Zagrebu dobila mural posvećen djevojčici poginuloj u potresu ❤️


 
Ključne riječi

Komentara 3

NO
nori
13:57 20.10.2022.

Crveno ili zeleno,daltonistima svejedno

LI
lickakaldrma
17:06 20.10.2022.

Kako vas ni je sramota,traziti da vam se kuca obnavlja,pa odkale ce se finacirati ukrajinske izbjeglice,treba placati obuku ukrajinski vojnika,pa onda treab i njihove (ukrjinske)kuce obnavljati,a tvoja se kuca sma obnovila,sta se bunis,dobila si zelenu naljepnicu,sada uzivja u "novoj"kuci.......

DU
Deleted user
14:55 20.10.2022.

Pa to ti je obnova na hrvatski način, preljepiš naljepnice i gotovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije