Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne vjeruje brojevima

Štagljar: Što nam kažu rezultati seroloških testova iz New Yorka?

Štagljar
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
24.04.2020.
u 17:01

Nije dobro da rezultate tako važnih istraživanja prezentira jedan političar – ovdje se radi o čistoj znanosti, a nju trebaju komunicirati istinski stručnjaci, smatra Štagljar

Znanstvenik Igor Štagljar osvrnuo se na rezultate seroloških testova iz New Yorka.

Naime, guverner države New York, Andrew Cuomo je na jučerašnjoj press konferenciji izjavio da skoro 14 posto od 3.000 testiranih u državi New York ima antitijela na SARS-CoV-2 koronavirus. Ti preliminarni rezultati dolaze iz studije prisutnosti antitijela u kojoj se slučajnim odabirom testiralo ljude u samoposlugama.

No, Štagljar nije siguran da još uvijek možemo vjerovati ovim brojevima koje je spomenuo Guverner New York-a, a objasnio je i zašto.

– Kao prvo, mislim da nije dobro da rezultate tako važnih istraživanja prezentira jedan političar – ovdje se radi o čistoj znanosti, a nju trebaju komunicirati istinski stručnjaci. Jedan od njih je moj kolega profesor Florian Krammer s Mount Sinai Bolnice u New Yorku čija je grupa nedavno razvila prvi serološki (krvni) test koji je u stanju detektirati antitijela direktno u krvi ljudi, te nam tako dati do znanja je li već dotična osoba bila u kontaktu s virusom. Važno je spomenuti da je taj serološki test, razvijen u grupi Profesora Krammera, prije 7 dana odobrio američki FDA. Taj isti Profesor Kramer je jučer, samo nekoliko minuta nakon sto je Guverner Cuomo prezentirao gore-navedene podatke o serološkim testovima u New Yorku, izbacio jedan jako neugodan tweet (vidi attachment) sa sljedećim sadržajem” “Oprostite Guverneru, ali to je sra_e. Na kojem testu se baziraju Vaši podaci”?

Foto: FIBA/Screenshot

No, bilo kako bilo, postoji jedan veliki nedostatak u gore navedenoj serološkoj studiji koju je jučer objavio Guverner države New York: ti podaci nikako nisu reprezentativni. Naime, ljudi koji idu van u kupovinu se nikako ne mogu usporediti s ljudima koji su striktno izolirani i za koje je vjerojatnost puno manja da će biti u kontaktu s virusom – ovdje mislim na ljude u staračkim domovima i zatvorenike u državnim zatvorima gdje je stopa zaraze SARS-CoV-2 virusom do sada bila jako visoka.

U sažetku, čak i ako su ti podaci točni, dakle da su oko 14% žitelja države New York već bili u kontaktu s virusom, to je još JAKO daleko od imuniteta krda koji kaže da za SARS-CoV-2 virus, čiji je reprodukcijski factor RO oko 3, 70% stanovništva treba biti inficirano kako se virus više ne bi lako širio populacijom – zaključuje Štagljar.

VIDEO Kako će izgledati život nakon koronavirusa? "Nema više rukovanja, ni sastanaka.."

Komentara 2

MO
morskival
11:34 25.04.2020.

A rezultati iz drugih zemalja koji potvrđuju ove iz NewYorka? Na kraju će morati priznati sa su bez veze uništili ekonomiju. Što je najgore bolesnici od drugih bolesti su sad prepušteni sami sebi nemaju adekvatnu pomoć. Može se očekivati da da ce broj umrlih u toj kategoriji rasti.

II
iifever2
09:57 25.04.2020.

e i ? rezultati iz kalfornije su reprezentativni, kao iz njemacke, danske, svicarske...i svi ukazuju da ste svijet zatvorii zbog gripe. strucnjaka je ocito kudikamo manje nego neki vole vjerovati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije