Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rose Gottemoeller:

Središte NATO-a za obuku pilota helikoptera bit će u Zadru

Slavko Midzor/PIXSELL
05.10.2018.
u 12:23

Središte bi trebalo početi raditi 2019. godine. Očekuje se da će NATO investirati u infrastrukturu

Ministar obrane Damir Krstičević vratio se s dvodnevnog ministarskog sastanka u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s prilično opipljivom potvrdom da Hrvatska postaje sve pouzdaniji partner unutar vojnog saveza: sporazumom o dovođenju prvog međunarodnog središta NATO-a u Hrvatsku. Ministri obrane Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Mađarske potpisali su, naime, memorandum o razumijevanju o uspostavi multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga.

Pouzdan partner

– To je potvrda da je Hrvatska pouzdan, vjerodostojan partner. Drago mi je da se sve to događa u Zadru, u 93. zrakoplovnoj bazi. To je u funkciji jačanja novih sposobnosti zračnih snaga, i to je prilika za jačanje interoperabilnosti. To je prvi put da NATO daje podršku Hrvatskoj formiranjem zapovjedništva za specijalne snage – rekao je Krstičević u izjavi novinarima u Bruxellesu nakon završetka sastanka na kojem su se okupili ministri obrane iz svih 29 država saveznica.

– Centar će biti namijenjen za obuku timova specijaliziranih za prijevoz specijalnih zračnih snaga u iznimno zahtjevnim misijama. Ovo je simbol inovativnog pristupa koji saveznici i partneri NATO-a poduzimaju za jačanje kolektivnih obrambenih sposobnosti – rekla je zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, koja je nazočila potpisivanju.

Uime Slovenije, memorandum je potpisao novi ministar obrane Karl Erjavec, bivši šef slovenske diplomacije. Sudeći po jučerašnjem potpisivanju memoranduma, Erjavec i Krstičević mogli bi dobro surađivati, baš kao što hrvatski ministar obrane sa svim kolegama u NATO-u dobro surađuje i sa svima ima otvoren odnos, što se vidjelo i po sceni zabilježenoj na fotografiji Krstičevićevih suradnika: hrvatski ministar obrane zadržao se u jednom hodniku u povjerljivom razgovoru s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom, koji je očito htio zapisati nešto važno što mu Krstičević govori, ali nije imao komad papira pa se poslužio – svojim dlanom.

Neformalno kao na školskom dvorištu, samo neizmjerno bitnije. Da su stvari vrlo ozbiljne, pokazalo se i kad je nizozemska ministrica obrane usred sastanka brifirala saveznike o spriječenom ruskom kibernetičkom napadu na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja u Haagu (o čemu više pišemo u našoj rubrici Svijet).

Upravo su na tom sastanku ministri obrane NATO-a odlučili da se zbog kibernetičkih napada može pokrenuti članak 5. Sjevernoatlanske povelje, koji kaže da se napad na jednu članicu tretira kao napad na cijeli savez.

Na potpisivanju memoranduma koji će dovesti prvi NATO-ov centar u Hrvatsku, ministar Krstičević naglasio je da “u eri međuovisnosti suradnja i partnerstvo nije stvar izbora nego nužnost”.

– Svi znamo da nijedan saveznik, bez obzira na to koliko je moćan i velik, ne može sam adresirati buduće izazove. Potpisivanje ovoga memoranduma simbolizira istinsko partnerstvo i jedinstvo saveznika i pokazuje da od zajedničkih napora svi imaju koristi – rekao je Krstićević.

Uključene četiri države

Zasad su četiri države uključene u stvaranje i rad multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga u Zadru, no moći će se priključiti i druge saveznice i zemlje partneri NATO-a. Već sada, od početka, uključeni su i Amerikanci, ali posredno kroz NATO-ovo zapovjedništvo specijalnih snaga.

Središte bi trebalo profunkcionirati 2019. godine. Očekuje se da će NATO investirati u infrastrukturu te da će kroz Zadar prolaziti helikopterske posade i s njima povezane specijalne snage. Već sada se u Zemuniku školuju vojni piloti iz nekoliko partnerskih zemalja, trenutačno su ondje na obuci Mađari, ali uspostavom NATO-ova središta sve to postaje puno ozbiljnije i strukturirano kroz NATO.

>> Pogledajte video kada je Juncker uštipnuo Plenkovića 

Komentara 4

ZA
Zapadnjak
13:02 05.10.2018.

izdajnici srcani dobili...

Avatar intimus500
intimus500
14:40 05.10.2018.

bravo!!! samo tako .

KR
Krotila
14:08 05.10.2018.

nije slUčajno,američki instrUktori sami potvrdili, hrvatski piloti sU naj bolji s kojima sU dosad radili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije