Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽBE PROTIV KAJKIĆA

Srbijanski mediji o slučaju 'hrvatskog špijuna': Vrbovao je osuđene za ratni zločin na Ovčari

Nikola Kajkić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
02.12.2019.
u 09:32

Tvrde kako je BIA tijekom 2017. godine formirala poseban dosje o Kajkiću te da od sredine te godine registriraju "intenzivan, ofenzivni nastup" Kajkića prema Srbima u Srbiji i Hrvatskoj

Nakon informacija kako je protiv Nikole Kajkića, predsjednika Nacionalnog sindikata MUP-a Hrvatske i bivšeg istražitelj ratnih zločina, podignuta kaznena prijava radi špijunaže, srbijanski mediji donose nove informacije oko ovoga slučaja. U dnevnom listu Alo, koji navodi kako posjeduju dokumente srbijanske sigurnosne službe (BIA), stoji da je Kajkić u Srbiji „vrbovao osuđene za ratni zločin na Ovčari kako bi promijenio njihove iskaze i povezao Srbiju i njeno tadašnje rukovodstvo s tim zločinom, pri čemu se koristio ucjenama, prijetnjama i novcem“. 

Tvrde i kako je BIA tijekom 2017. godine formirala poseban dosje o Kajkiću te da od sredine te godine registriraju "intenzivan, ofenzivni nastup" Kajkića prema Srbima u Srbiji i Hrvatskoj. Napominju i da je u veljači 2017. godine Kajkić uključen u radnu grupu koju je formirala Hrvatska po pitanju ponovnog otvaranja istrage o Ovčari, a da je ona formirana na inicijativu Francuske zbog ubojstva i nestanka Jeana Mischela Nicoliera koji je ubijen na Ovčari.

U dokumentima BIA-e stoji da je Kajkić „tijekom posljednjih nekoliko godina realizirao sastanke s 300 pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, pristupajući im agresivno, prijeteći im kompromitacijom poligrafskim ispitivanjima, ali i nudeći im lažne dokumente i novac u zamjenu za lažne iskaze“. Imaju registrirano i da je tijekom 2018. godine Kajkić Srbiju posjetio 11 puta i da je „u tom periodu uspio da formira obavještajnu grupu pošto je vrbovao niz srpskih državljana, nakon čega je intenzivirao dolaske na područje Srbije i kontakte s pojedinim srpskim državljanima, već osuđenim za zločine na Ovčari, kako bi ih pridobio za suradnju, nudeći im mogućnost oslobađanja krivice uz navodne dokaze, kao i znatna materijalna sredstva, lažne identitete, preseljenje u treće države i slično, ako pristanu da svjedoče na način na koji im je on to naložio“.

Navodno je najvažniji Kajkićev kontakt bio Predrag Milojević Kinez iz Rume koji je za ratni zločin na Ovčari osuđen na 20 godina zatvora, od kojih je 12 odslužio i potom pušten na slobodu. Njemu je Kajkić, kako se navodi, pomagao u prikupljanju dokumentacije s pomoću koje bi tužio Srbiju za odštetu. BIA je 28. studenoga podnijela kaznenu prijavu protiv Kajkića kao i srbijanskog državljana Dražena Letića, inače bivšeg pripadnika MUP-a Srbije, koji se spominje kao Kajkićeva srpska veza. 

Ključne riječi

Komentara 51

DU
Deleted user
11:26 02.12.2019.

Od svega toga nema ništa.

GE
geepich1
11:03 02.12.2019.

Ljudi na izore 76 ruku brise bolje od gumice,to je jedini nacin zaustaviti ovu ruznu stvarnost .Britansko-Srbski-Hrvatski talog otpeljati na otpad povijesti

RE
reborn
10:00 02.12.2019.

Sve radnje koje se Kajkiću stavljaju na teret se mogu svesti na jedno - nastoji da se rasvijetli istina oko Ovčare i Vukovara. Od kada je to zločin?!? Od kada to Srbija i službeno nastoji ušutkati takve istražne radnje?!? Zašto Hrvatski MUP nema više Kajkića?!? Zašto je Kajkić suspendiran, pa MUP nema ni njega?!? To su prava pitanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije