Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPIJUNSKA AFERA

Drama u Srbiji: Vučić sazvao krizni sastanak zbog ruskog špijuna

20.11.2019.
u 21:30

Danas je i srpska tajna služba BIA potvrdila da je snimka autentična

Srbija je suočena s velikom špijunskom aferom čije posljedice bi mogle dobro protesti službeni Beograd ali i odnose s Rusijom. Razlog tome je video koji je objavljen u medijima radi kojega se sumnja kako ruski špijuni vrbuju srpske agente.

- Ruski špijuni korumpiraju Srbiju. Ovo je video-zapis pripadnika glavne obavještajne uprave ruske vojne policije (GRU) pukovnika Georgija Viktoroviča Klebana kako plaća svog srpskog agenta koji je visokopozicionirani srpski dužnosnik. Kleban radi u ruskom veleposlanstvu u Beogradu. Ovo je ono što Rusi rade nama, našim „prijateljima“, stoji u opisu videa na YouTubeu. 

Na snimci se vidi kako se potpukovnik ruske vojske Georgij Kleban, koji je do lipnja ove godine bio na poziciji pomoćnika izaslanika obrane pri Veleposlanstva Rusije u Beogradu, susreće u Zemunu s nepoznatim srpskim dužnosnikom, inače srpskim agentom, kojemu daje novac zapakiran u vrećicu.

Autentičnost snimka na kome se vidi kako Georgi Klebaj, inače časnik Glavne obavještajne uprave Rusije (GRU), daje novac navodnom srpskom agentu medijima je potvrdila i srbijanska sigurnosna služba (BIA).

Zbog svega što se događa predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost poslije koje će biti poznato više detalja o ovome slučaju koji je podigao na noge cijelu Srbiju. 

 Vučić se također sastaje i s veleposlanikom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom ali nije poznato ima li taj susret veze sa ovim slučajem i na čiju inicijativu dolazi do njega.

Povodom ovoga slučaja Vučić je  održao niz sastanaka s ministrom obrane Aleksandrom Vulinom kao i čelnicima vojno-sigurnosnih službi u Srbiji.

Komentirajući ovaj slučaj predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima kako se vojno sigurnosna agencija, po nalogu Vučića, bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente kao i da će ona uskoro imati više informacija o tome. Rekla je i kako će, ukoliko se ispostavi da je u ovom slučaju zaista riječ o špijunaži, to biti ozbiljan problem koji traži ozbiljno reagiranje. 

Ključne riječi

Komentara 77

IL
ilijan1a
19:30 20.11.2019.

Vučko se Rusiji naguzio i prima ga sa svih strana.

Avatar navijač
navijač
19:46 20.11.2019.

Kako Rusi mogu biti špijuni u srbiji? Pa to im je glavna kolonija, a osim toga ih još obožavaju.

DU
Deleted user
20:12 20.11.2019.

nema dana bez vest i iz komšiluka,od srca vam hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije