Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez oružja

Srbija u škole vraća 'popularnu' Obranu i zaštitu

škola ilustracija
Foto: DPA/PIXSELL
13.04.2014.
u 14:33

- Osnovna ideja vraćanja predmeta sličnog nekadašnjoj Obrani i zaštiti je da se mladi obuče poglavito za samozaštitu ali i za pružanje prve pomoći - pojasnio je Jovan Krivokapić

Ministarstvo obrane i vojske Srbije iniciralo je nakon nekoliko desetljeća stanke, ponovno uvođenje u škole predmeta Obrana i zaštita koji je postojao i u Hrvatskoj do 1990. i bio je uglavnom predmet šala te mogućnost povećanja prosjeka ocjena.

- Osnovna ideja vraćanja predmeta sličnog nekadašnjoj Obrani i zaštiti je da se mladi obuče poglavito za samozaštitu ali i za pružanje prve pomoći ozlijeđenima u različitim izvanrednim i drugim situacijama - pojasnio je Tanjugu glasnogovornik Ministarstva obrane Srbije Jovan Krivokapić dodajući kako je sljedeći korak razgovor s Ministarstvom prosvjete kako bi im pojasnili da bi u ovom predmetu srednjoškolci učili i o zaštiti od nuklearnog, kemijskog oružja, terorističkih napada, poznavanja ubojnih sredstva.

Temelj za uvođenje obrane i zaštite, podsjećaju mediji u Srbiji, između ostalog je u Zakonu o izvanrednim situacijama, koji kaže da se građani "zbog stjecanja potrebnih znanja iz područja osobne i kolektivne zaštite, obučavaju i osposobljavaju za preventivnu zaštitu i spašavanje". - Predmet ne bi obuhvaćao obuku rukovanja oružjem, ali treba zainteresirati što više učenika, a nastavnici trebaju koristiti u predavanju suvremena nastavna sredstva - rekao je Krivokapić.

>>Načelnik će odgovarati zbog slupanog Nikolićevog blindiranog terenca

Komentara 6

DE
Dejan1000
14:41 13.04.2014.

Pametno. A mi uvodimo pedofilski zdrastveni odgoj.

Avatar Illyrian
Illyrian
18:06 13.04.2014.

svaka čast vlasi vi znate kako se brani država. Po svemu ste lideri u regionu.

Avatar superhik74
superhik74
19:08 18.04.2014.

Nama to ne treba nas ce braniti i stititi NATO, samo zaostale drzave tipa Svicarska, Svedska, Rusija, Kina, Izrael itd. stite i brane same sebe. Nama ce to drugi raditi pa nije potrebno nista o tome znati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije