Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Kristić

'Šprajc nam nije ništa otežao, omogućio je neka imenovanja'

nikola kristic,portal
Anto Magzan/PIXSELL
31.05.2013.
u 17:15

Šprajc se svojevoljno povukao s ekrana. Za program u najnezgodnijem trenutku, ali to je njegov vlastiti izbor. Nije to ništa otežalo, već je omogućilo najnovije poteze, neka nova imenovanja, a slijedit će ih uskoro i drugi, kaže Kristić

Prije deset dana Nikola Kristić postao je v. d. urednika Informativnog programa HTV-a naslijedivši smijenjenog Domagoja Novokmeta. No nije to jedina smjena i afera koja se nedavno zbila u tom programu.

Privatizacija Dnevnika

U pet mjeseci u programu kojem ste na čelu dogodile su se: ostavka, nekoliko smjena, kršenje izborne šutnje, odbijanje suuredničkog potpisivanja Dnevnika, voditeljski odlazak iz Dnevnika i privatizacija te emisije... Pa što se to događa u udarnom programu? Je li moguće normalno raditi u takvim okolnostima?

Informativni program je, ne treba se nitko od kolega u drugim programskim segmentima ljutiti, sigurno najvažniji program HRT-a. Kuća na tom programu, koji je 24 sata pod povećalom javnosti, pada ili neće pasti. Pod takvom presijom nije lako raditi i ljudi koji se bave ovim poslom i vode kuću to sigurno znaju. No, pristupaš li poslu s pozicija profesionalnih uzusa, a ne s pozicija “sviđa li se nekome to što radimo ili ne sviđa”, onda je lako raditi ovaj posao. Takvim pristupom možeš ovaj posao raditi uzdignute glave i bez ikakvih “repova”. Moja je deviza: istina je ono što jest, a ne ono što se nekome sviđa ili ne sviđa. Potrebno je program hitno reorganizirati, u odnosu na sadašnje ipak “ad hoc” reagiranje uspostaviti sustav funkcioniranja te učiniti i potrebne kadrovske promjene. U tom smislu sam i povukao prve poteze.

Što ste riješili sa Šprajcom? Zašto odustaje od vođenje Dnevnika, koliko vam je to otežalo posao i tko će Šprajca zamijeniti?

Šprajc se svojevoljno povukao s ekrana. Za program u najnezgodnijem trenutku, ali to je njegov vlastiti izbor. Nije to ništa otežalo, već je omogućilo najnovije poteze, neka nova imenovanja, a slijedit će ih uskoro i drugi.

No Šprajcov oproštaj iz Dnevnika ocijenjen je privatizacijom javnog medija, a prema odluci Vijeća HRT-a neprimjereno je i inicijativu za ustavnu definiciju braka nazvao homofobnom. Hoće li biti sankcioniran?

Televizija nije moja, njegova niti nekoga drugoga. To je javni medij. Takav oproštaj mogao bi se tolerirati u nekoj autorskoj emisiji, ali Dnevnik to nije. O ovom drugom smo već razgovarali, a razgovarat ćemo opet. Vijeće je valjda imalo razloga za takvu odluku. No nitko neće biti šikaniran.

A biste li vi dopustili glavnom ravnatelju Goranu Radmanu da se onako, bez novinarske obrade i potpitanja, u Dnevniku referira na odluku Povjerenstva za sukob interesa koje ga je kaznilo sa 15 tisuća kuna?

O onome što je bilo nema smisla govoriti. Sudite mi po potezima i onome što budete vidjeli na ekranu.

Na čelu ste HRT-ova Etičkog povjerenstva koje je zaključilo da je Željko Rogošić zaista falsificirao dijelove biografije. On je pak članove tog tijela nazvao lažljivcima i inkvizitorima koji su ga nastavili mrcvariti donijevši sramotno mišljenje te su dio prijekog suda protiv njega. Sve će vas i tužiti. Što kažete na ovo drvlje i kamenje po vama i povjerenstvu?

Članovi povjerenstva pošteno su odradili povjeren nam posao. Dali smo odgovor na pitanje glavnog ravnatelja. Likom i djelom Željka Rogošića uopće se nismo bavili. To i nije bila tema. Sve naknadne objede govore najviše o onome tko ih je izrekao. Neka ih nosi na savjesti. Nakon svega na potezu je – poslodavac

Uskoro nove promjene

Na čelu ste i Transparency internationala. Ima li u slučaju Radmana i u slučaju kumstva Radmana i Rogošića sukoba interesa?

“Slučaj Radman” razriješio je sam Radman. Po zahtjevu Povjerenstva povukao je poteze, poštovao je rokove i slučaj je zatvoren. A ovo drugo, to je već prošlo svršeno vrijeme.

HTV 4 pokazao se kao promašaj? Je li se bilo nespremno, nepripremljeno, brzopleto, nepromišljeno?

Četvrti program morao je ići. Da je bilo sve spremno za početak emitiranja, nije. Da se moglo drukčije, vjerojatno jest. Taj je program naša realnost i moramo mu pokloniti dužnu pozornost.

Što u Informativnom programu hitno treba učiniti?

Hitni potezi su povučeni. U novu uredničku strukturu stižu novi urednici: Latin, Barišić, Dević, a nove promjene tek slijede.

>>Problemi na HRT-u: Goran Radman ostaje bez 15.000 kn plaće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije