Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI:

Socijaldemokrati nemaju potencijala, ali nagrist će SDP

Zagreb: U Saboru održana konferencija za medije Kluba zastupnika Socijaldemokrati
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
14.07.2022.
u 08:03

Politički analitičari složni su da nova stranka na ljevici nastala raskolom SDP-a nema kadrovski potencijal, a još nije pokazala koja joj je agenda ni svoje ideje

Hrvatska je od prošlog tjedna brojnija za još jednu političku stranku. Udruga socijaldemokrati prerasla je iz udruge u političku opciju Socijaldemokrati i od samog starta postala ne samo parlamentarna stranka već je od prvog dana po broju zastupnika izjednačena s još uvijek najjačom opozicijskom strankom SDP-om. Upravo je veliki raskol u SDP-u i doveo do pojave nove stranke Socijaldemokrati pri čemu je SDP ostao bez čak 18 saborskih zastupnika.

Većina ih je izbačena, neki su otišli sami, a svi su se "skrasili" u novom saborskom Klubu socijaldemokrata iz kojega se prošle subote od ukupno 18 članova u novu stranku Socijaldemokrati odbilo učlaniti njih petero.

Bernardić diže Zagreb

A osim što sada Socijaldemokrati imaju jednak broj zastupnika kao i SDP, njih 13, zanimljivo je i što već u samom startu imaju više od tisuću članova. Mahom također bivših SDP-ovaca, koje je aktualno vodstvo SDP-a na čelu s Peđom Grbinom prošle godine izbacilo iz stranke. Kako su najveće čistke bile u Zagrebu, logično je i da u glavnom gradu Socijaldemokrati imaju najviše članova, a tu im organizaciju "podiže" bivši lider SDP-a Davor Bernardić. U novoj stranci kažu da imaju velike planove i da im je plan što prije imati organizaciju u svakom gradu i županiji, a namjeravaju izaći i na sve izbore koji slijede.

Iako ih anketna mjerenja tek očekuju, uvjereni su da će zadati veliki udarac SDP-u i da će podijeliti biračko tijelo te stranke. No analitičari ne dijele njihov optimizam.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Potencijal nove političke stranke ne vidim jer riječ je o zastupnicima koji su javnosti prilično nepoznati ili su im poznati, ali ne po dobrome – kaže politički analitičar Dragan Bagić.

Kao primjer spominje bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je svoju priliku da pokaže što zna imao, ali je nije znao iskoristiti, dok za predsjednika nove stranke Davorka Vidovića pak naglašava kako definitivno ima javnu prepoznatljivost, ali ne i potencijal da odjednom zabljesne.

– Ta jedna kadrovska atraktivnost, koju ne vidim, glavni je problem kada gledamo Socijaldemokrate. Drugi je problem to što im nedostaje idejna komponenta. Prvo su osnovali udrugu i skupljali ljude, nezadovoljne SDP-om, ali i dalje ne vidim ideje i sadržaj, osim poruke "mi smo tu" – kaže Bagić. Ta ista ekipa, kaže, ekipa je bez javnih političkih ideja koje nisu uspjeli artikulirati kada su imali za to priliku i tu, dodaje, vidi jedan kontinuitet.

– Bez obzira na sve to, oni će sigurno nagristi SDP, ali ne dovoljno da bi išta kapitalizirali. Jedini način da ipak budu iznenađenje jest da iz drugog ili trećeg plana nađu neku atraktivnu figuru – poručuje Bagić, koji drži da će pojava ove nove stranke generalno dodatno razmrviti ionako razmrvljeni lijevi spektar.

Iako se njihov prvi potez kao stranke, davanje potpisa da se krene s procedurom promjene Ustava, počeo propitkivati kao podrška HDZ-u, Bagić kaže kako ih SDP gura u tu priču da su oni žetončići, ali da to nije realno.

S tim se slaže i politička analitičarka Ankica Mamić, koja pri tome kaže kako je važno da su se Socijaldemokrati konačno osnovali jer će sada ući i u istraživanja javnog mnijenja pa će se vidjeti kako ih birači percipiraju. Ni ona ne vjeruje da će znatnije ugroziti SDP, jer birači SDP-a, kaže, prije svega glasaju za markicu.

Mrvljenje ljevice

– Ono što drži SDP su i lokalne perjanice koje imaju, od Koprivnice gdje imaju Mišela Jakšića do Rijeke gdje imaju gradonačelnika Marka Filipovića ili pak gradonačelnice Supetra Ivane Marković pa gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića. Te lokalne sredine u kojima SDP ima jake ljude, plus markica, čine današnji rejting SDP-a – kaže Mamić.

S druge strane, Socijaldemokrati, kaže, nemaju vidljivog čovjeka i moraju se dokazati u parlamentarnom radu od jeseni snažnije koristeći činjenicu da su najveći saborski klub te namećući svoje teme i agendu. To im je, kaže, jedini spas i ne vidi gdje drugdje mogu izvući neku korist za sebe. I ona je uvjerena da će birači od centra nalijevo početi razmišljati o tome da osim SDP-a, Radničke fronte i Možemo! sada postoji još nešto, no tvrdi da će to zasigurno dovesti do dodatnog mrvljenja ljevice.

VIDEO: Raznesen bankomat na Trešnjevci

Komentara 6

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
08:34 14.07.2022.

Ova ekipa bi imala potencijala kada bi se promovirala kao lijevi centar koji trenutno u HR ne postoji, u svoj naziv stavili H i izabrala mlado vodstvo. Hrvatskoj nedostaje jedna takva stranka. Prava socijaldemokracija sa nacionalnim predznakom.

ST
stefj
09:22 14.07.2022.

Hm, za razliku od SDP-a kojem je glavna tema u Zagrebu povratak Maršala i imenovanje ulice po žrtvi obračuna krim miljea, ovi navedeni su čak i nešto smisleno predložili... No kako to biva kod nas u medijima, Maršal uvijek ima prioritet... A za budućnost oni imaju šanse samo ako naprave infrastrukturu koje sada nemaju...

Avatar Povuci!
Povuci!
09:14 14.07.2022.

SDP se rastavlja na "proste faktore"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije