Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Točka na sjednici Skupštine

Zagrebački SDP pokušava uspostaviti platformu za zviždače, funkcionira u tri koraka

Zagrebački SDP predstavio rješenja za gospodarenje otpadom
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
10.07.2022.
u 11:07

Važno je napomenuti da ovakav sustav podržava povjerljivo prijavljivanje slučajeva. Samo povjerljivim prijavljivanjem slučajeva moguće je isporučiti povratnu informaciju prijavitelju i zatražiti eventualnu nadopunu informacija, stoji u prijedlogu zaključka koji je složio zagrebački SDP.

Još kad je predavao potpise za kandidaturu na izborima za gradonačelnika Zagreba, SDP-ov Joško Klisović najavljivao je osnivanje platforme za zviždače, gdje će građani i zaposlenici gradske uprave moći dojavljivati bilo kakve nepravilnosti ili nezakonitosti. 

Izgleda da zagrebački SDP-ovci s tom zamišlju idu dalje, jer su za nadolazeću sjednicu Gradske skupštine kao točku dnevnog reda stavili uspostavu antikorupcijske platforme "Zviždač. 

– Gradska skupština Grada Zagreba traži od gradonačelnika Grada Zagreba da u roku od 120 dana od donošenja ovoga zaključka, zbog unaprjeđenja antikorupcijskog djelovanja, pokrene postupak uspostave antikorupcijske platforme „Zviždač“ koja objedinjava sustav prijave nepravilnosti rada gradskih upravnih tijela i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba te da, u roku od 120 dana, o tome izvijesti zastupnike u okviru posebne točke dnevnog reda na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreb – stoji u prijedlogu zaključka o kojem će se raspravljati na Skupštini zakazanoj za sljedeći četvrtak. 

Kako bi funkcionirala ova platforma? Kako piše u prijedlogu, na principu aplikativnog rješenja koje je povezano s već postojećim Antikorupcijskim povjerenstvom Grada Zagreba. Imalo bi tri stupa. U prvom prijavitelj putem osobnih podataka prijavljuje određeni slučaj nepravilnosti rada, kršenja zakonski propisa ili bilo kakvih drugih sličnih prijestupa, a u drugom bi platforma provjerila taj slučaj i poduzela dodatne korake. Treći je korak obavještavanje prijavitelja ako je problem riješen. U zagrebačkom se SDP-u pozivaju na već postojeće platforme implementirane u drugim gradovima Europske unije.

–  Važno je napomenuti da ovakav sustav podržava povjerljivo prijavljivanje slučajeva. Samo povjerljivim prijavljivanjem slučajeva moguće je isporučiti povratnu informaciju prijavitelju i zatražiti eventualnu nadopunu informacija. Slijedom toga, posebne korake potrebno je poduzeti kod pitanja zaštite osobnih podataka prijavitelja. Naime, nakon što je komunikacija uspostavljena kroz internetsku platformu, prijavitelji neetičnih postupaka putem aplikativnog rješenja (internetskim putem) dobivaju potvrdu o zaprimanju slučaja koja sadrži alfanumerički kod za pristup povjerljivom komunikacijskom kanalu. Omogućeno je i slanje na email, ali nije obvezno zbog zaštite osobnih podataka prijavitelja. Kod je jedini način pristupa ovom kanalu, a prijavitelj je dužan zadržati ga. Ovaj siguran elektronički komunikacijski kanal, koji jamči povjerljivost komunikacije omogućuje suradnju s upravnim tijelom radi provjere činjenica i poznavanja statusa obrade komunikacije. Dijalog se mora održavati putem ovog komunikacijskog kanala kako bi se olakšala istraga i provjera činjenica – piše u prijedlogu. 

Ključne riječi

Komentara 4

MI
mismokanibali
11:56 10.07.2022.

Zasto je Jole na slici ?

Avatar Mudlin
Mudlin
11:43 10.07.2022.

A kaj je to SDP?

DU
Deleted user
11:24 10.07.2022.

Sad kad su ucjenili Tomaševića i uhljebili svoje Igora Rađenovića, Renatu Sušu i Davora VIća u Holding, sada bi bili poštenjačine. Fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije