Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zakuhala' kolinda

SOA poslala očitovanje u Sabor, Ostojić se obratio i DORH-u

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
20.12.2019.
u 17:53

Predsjednica treba biti faktor stabilnosti, a ne ovakvim izjavama unositi nesigurnost, kazao je Ostojić

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija rekordno je brzo odgovorila na zahtjev saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je zatražio očitovanje službe nakon predizbornog istupa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na sučeljavanju kandidata na HRT-u, gdje je govorila “o korupciji u SOA-i, VSOA-i i ostalim službama”. Na čelu je saborskog odbora SDP-ovac Ranko Ostojić, koji je od DORH-a zatražio odgovor je li prijavljen koji slučaj korupcije u obavještajnom sustavu i postupaju li po tome, ali je i od SOA-e zatražio očitovanje o navodnoj korupciji u službi.

Kako se saznaje, ravnatelj SOA-e Daniel Markić poslao je traženo očitovanje Ostojiću. Još se ne zna što tu piše, no logično je pretpostaviti kako je u SOA-i prestalo zvoniti na uzbunu nakon što je predsjednica Grabar-Kitarović objasnila da je mislila na staru aferu s pronevjerom novca u vojnoj obavještajnoj službi VSOA, premda je i u objašnjenju spominjala da je u službama bilo i curenja informacija, no da je “sada u SOA-i stanje bolje”. Odmah nakon što je predsjednica u debati na HTV-u spomenula korupciju u tajnim službama, u SOA-i su potražili objašnjenje i može se pretpostaviti da su se tom prilikom užarile komunikacijske veze između SOA-e i Pantovčaka te prema Banskim dvorima.

Čini se da su u obavještajnoj zajednici države zaključili kako je predsjednica objasnila što je mislila, tako da se u SOA-i ne vide i ne prepoznaju u onim njezinim prvim riječima i izjavama koje su zvučale toliko skandalozno za tajne službe. Ostojić je, međutim, iskoristio taj čini se ipak gaf predsjednice, pa je na konferenciji za novinare sve usmjerio na predsjednicu, očito i zato što je Ostojićev stranački kolega Zoran Milanović i predsjedničin protukandidat u izborima.

– Kada čelnica obavještajnog sustava kaže da je sustav korumpiran, onda imamo problema, ona treba biti faktor stabilnosti, a ne ovakvim izjavama unositi nesigurnost – izjavljuje Ostojić. Njemu su takve izjave sumnjive, pita se što se stvarno događa, a zabrinjava ga što ona u slučaju rata rukovodi obranom zemlje. Zabrinjava ga da “osoba koja istovremeno govori da se ne smije miješati u rad sigurnosno-obavještajnog sustava, onda kaže da se bori protiv korupcije u agenciji”. Uz tvrdnju da predsjednica ne poznaje ni Ustav ni zakon, a da je grozno ako govori istinu da su agencije korumpirane, Ostojić dodaje kako očekuje “da dade vrlo precizne odgovore pred Vijećem za nacionalnu sigurnost”. Traži od DORH-a očitovanje je li predsjednica prijavila kazneno djelo i svoja saznanja o korupciji u službama.

Ovu raspravu politički zagrijava i protukandidat Miroslav Škoro, koji izjavu predsjednice drži skandaloznom jer je ona svojom voljom imenovala novog ravnatelja SOA-e. Škoro je novinarima potvrdio da je njemu skandalozno da netko tko je pet godina šef države i svojom je voljom imenovao šefa SOA-e, govori da je ta organizacija koruptivna. Ponovio je kako ima i dokaze i indicije da se SOA bavi njime i njegovom obitelji.

>> Pogledajte video: Sučeljavanje predsjedničkih kandidata

Komentara 16

RI
rimac444
22:47 20.12.2019.

SOA, DORH, HRT, HND, brojne institucije, udruge na grbači naroda su ostaci UDBA-e. Samo lustracija može očistiti barem dio zaostalog komunjarskog smeća koje radi protiv hrvatskog naroda.

RO
ronyday
10:06 21.12.2019.

UDBA se digla na stražnje jer je Kolinda gurnula prst u oko zločinačke organizacije koja još uvijek tiranizira ovaj narod kroz razne institucije, medije

HA
Hakala
18:15 20.12.2019.

Ranko Ostojić...je li to onaj koji je poslao policiju na hrvatske veterane? I nikad nije otkrio crtače svastike na poljudu? Objašnjava kako treba istraživati i raditi na sigurnosti u zemlji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije