Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prihvaćena žalba USKOK-a

Vrhovni sud: Snimka će biti sudski dokaz protiv Sabe!

Željko Sabo
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
05.02.2014.
u 16:49

HDZ-ova vijećnica Marija Budimir potajice je snimila kad joj je gradonačelnik Željko Sabo ponudio da promijeni politički dres i osigura mu većinu

Razgovor koji je HDZ-ova vijećnica iz Vukovara Marija Budimir vodila s gradonačelnikom Željkom Sabom iz SDP-a te tajno snimila njegov pokušaj da je kupi kako bi prešla u neovisne vijećnike, opet je vraćen u igru kao sudski dokaz. Vrhovni sud, naime, prihvatio je žalbu USKOK-a i odredio da se snimka M. Budimir vrati u spis i uvrsti među dokaze.

U obrazloženju odluke da se snimka vrati u spis kao dokaz suci Vrhovnog suda, među ostalim, navode da je posrijedi “nastojanje optuženika (gradonačelnika Sabe) da kupnjom vijećničkog mandata članice druge političke stranke izmijeni izvornu biračku volju građana Vukovara predstavlja izrazitu prijetnju demokraciji.

Uhvaćen u klopku

Stoga se s pravom u žalbi USKOK-a ističe da okolnosti konkretnog slučaja, a posebno imajući u vidu interes cjelokupnog hrvatskog društva i prevencije takozvane trgovine mandatima, opravdavaju da postupanje optuženika bude smatrano teškim kaznenim djelom kod kojeg interes kaznenog progona i kažnjavanja počinitelja preteže nad povredom njegovih prava iz članka 10., stavka 2., točke 1. ZKP-a time što je sniman razgovor bez naloga sudbene vlasti, odnosno bez optuženikova znanja i pristanka na takvo snimanje.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpić/PIXSELL

Vrhovni sud je, dakle, u prvom ovakvom slučaju koji se uopće našao na sudu odlučio da je važnije zaštititi demokraciju te kako je poštovanje volje birača koji su povjerenje dali određenoj političkoj opciji pretežnije i važnije od prava na zaštitu od tajnog snimanja koje ne počiva na zakonitoj proceduri. Naime, tajna snimka, odnosno klopka u koju je HDZ-ova vijećnica M. Budimir uhvatila Sabu potajice snimivši detalje njegove ponude da promijeni politički dres i time mu osigura većinu, inače spada u nezakonito prikupljene dokaze koji se izdvajaju iz spisa i na njima se ne može temeljiti sudska odluka.

Tako je postupio i prvostupanjski sud koji je snimku izdvojio iz spisa i time Sabu spasio od kaznene odgovornosti i prepustio ga političkoj. No, suci Vrhovnog suda i vijeće kojim je predsjedala predsjednica Kaznenog odjela Ana Garačić, a u vijeću su još bili suci Damir Kos i Melita Božićević-Grbić, zauzeli su stav da djelo zbog kojeg je USKOK pokrenuo postupak protiv Sabe – a to je povreda biračkog prava – podmićivanje zastupnika spada u teška kaznena djela.

Zloupotreba položaja

Time što je M. Budimir ponudio mjesto u Nadzornom odboru Borova uz naknadu od 2000 kuna, mjesto predsjednice Komisije za europske integracije koje veže putovanja te novčane naknade u iznosima od 10, 20 ili 50.000 kuna, a sve samo da bi iz HDZ-ova kluba prešla u neovisne zastupnike i tako SDP-u osigurala većinu u Gradskom vijeću, Sabo je, smatraju suci, iskazao namjeru zloupotrijebiti svoj položaj gradonačelnika za izigravanje pravnog sustava.

Komentara 87

DU
Deleted user
17:11 05.02.2014.

a Jovanović smjenio Mariju, pod izgovorom da nije čista, a ne traži smjenu Merzel, niti je tražio smjenu Sabe ni Šegona i još kaže kako je sdp stranka poštenih

SW
swic
16:56 05.02.2014.

Posteni kukurikavci i sa njima u prdekanu

KO
kompa
17:07 05.02.2014.

ako bude pametan branit ce se s poznatom obranom "ma dajte molim vas" od jedne poznate osobe iz stranke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije