Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5,7 PO RICHTERU

Snažan potres u Italiji osjetili i Austrijanci: 'Suđe je počelo zveckati'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/EMSC
1/3
09.11.2022.
u 11:20

Austrijski Središnji Zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) potvrdio je da je epicentar potresa na Jadranu, oko 70 kilometara od obalnog grada Riminija, omiljenog za kupanje i kod Austrijanaca

Svi austrijski mediji danas su u svojim prvim jutarnjim vijestima javili vijest o snažnom potresu magnitude 5,7 po Richteru koji je pogodio u 7,07 sati sjeveroistočnu obalu Italije, a kojeg su osjetili i Austrijanci. I to ne samo oni u Itaiiji najbližoj austrijskoj pokrajini Koruškoj nego i u Tirolu, Štajerskoj, Beču i još nekim drugim dijelovima Austrije.

Austrijski Središnji Zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) potvrdio je da je epicentar potresa na Jadranu, oko 70 kilometara od obalnog grada Riminija, omiljenog za kupanje i kod Austrijanaca. I da je na dubini od 10 kilometara. Isti izvor navodi kako se je potres najsnažnije osjetio u Koruškoj, “od Villacha preko Ferlacha do Klagenfurta”.

“Posebno na višim katovima u neboderima, zbog ljuljanja, koje pojačava učinak”, napominje ZAMG.

Mediji pišu kako su se iznenađeni Austrijanci javljali ne samo ZAMAG-u nego i njima u redakcije. Dnevni list “Kleine Zeitung” izvještava kako im se javio jedan od čitatelja riječima: “Pitao sam se da li sam uzeo dobre lijekove, ili je to stvarno prije nekoliko minuta bio potres?

List dodaje kako su u Riminiju u gužvi koja je nastala, ljudi u jednom od hotela ostali zaglavljeni u liftu. Također napominje kako je austrijska pokrajina Koruška udaljena 600 kilometara od mjesta gdje se je potres dogodio, a to je “istočno od Senigallia na sjeveroistoku Italije”.

Listu “Kronen Zeitung” jutros se je također javio jedan od čitatelja iz Ferlacha u Koruškoj, koji je ispričao kako su se kratko nakon sedam sati ujutro “svjetiljke na stropu počele jako njihati, a u ormarićima složeno suđe da je počelo zveckati”.

“Na Mercalijevoj ljestvici osjetljivosti potresa, Koruška je bila kod brojke tri. Dakle, lagano osjetljivo!”, poručili su stručnjaci za geodinamiku iz austrijskog ZAMAG-a.

>> VIDEO Snažan potres magnitude 5.7 po Richteru pogodio Italiju, a probudio je i Hrvate: 'Osjetilo se ljuljanje zgrade'

Ključne riječi

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec3.0
18:01 09.11.2022.

Ako se u Koruškoj jedva osjetilo, kako su potres osjetili u Beču???

MI
mix2mix
16:09 09.11.2022.

U zg sam

MI
mix2mix
16:08 09.11.2022.

mene je ujutro obavijestio "detektor potresa" app, i javio da se seizmicki val ocekuje za 50-ak sec, pratio sam bas uzivo, i osjetilo se malo, da nisam upozoren ne bih skuzio. Ali luster u stanu se lagano zanjihao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije