Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otpadne vode

Smrad iz kanalizacije će nestati, no Karlovčani i dalje štete sustavu

'smece_zdb_kar_250712'
''
26.07.2012.
u 10:47

Iz Vodovoda i kanalizacije tvrde da neodgovorni građani u sustav bacaju plastiku, cerade, ručnike, krpe, razne masnoće...

Karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija radovima na dogradnji precrpne stanice Grad eliminirat će smrad u sustavu na koji su se posljednjih mjeseci žalili mnogi Karlovčani. Modernizirat će se i cijeli sustav, no svi ti poslovi neće biti dostatni za rješavanje problema mnogo komunalnog otpada koji neodgovorni bacaju u kanalizacijski sustav.

 Već su upozoravali

 – Već smo i prije upozoravali da nam velike probleme stvaraju ogromne količine otpada koji umjesto u kantama za smeće završava u kanalizaciji. Iako to čine neodgovorni pojedinci, na kraju sve postaje problem cjelokupne zajednice. U sustavu tako pronalazimo raznu plastiku, cijevima je stigla čak i jedna cijela cerada, ima tu mnogo krpa, ručnika, jednokratnih plahta, ali i puno masnoće. Tako se na precrpnoj stanici nataloži sloj od čak 40 centimetara raznih masnoća. Naravno da nam to izaziva velike probleme u radu i guši nam pumpe – rekao je Ivan Mrzljak, direktor ViK-a.

Zbog velikih količina smeća u sustav se ugrađuju drobilice kojima će se veći predmeti mljeti i tako omogućavati lakši rad crpki. Ugradit će se i ventilacijski sustav s filtrom koji će uz pomoć aktivnog ugljena eliminirati eventualnu pojavu neugodnih mirisa. Sustav će se opremiti i specijalnim ventilima s većom propusnošću. Njima bi se smanjila mogućnost utjecaja komunalnog otpada na funkcioniranje kanalizacije. Ipak, direktor Mrzljak tvrdi da svi tehnički zahvati neće biti dostatni ako se ne promijeni ponašanje ljudi koji ga koriste.

 Štete sustavu, ali i okolišu

 – Unatoč dogradnji crpne stanice, ako se nastavi neracionalno ponašanje ljudi, nastavit će se i potreba učestalog čišćenja, ali i zbrinjavanja pronađenog otpada s grubih rešetki uređaja. To je zapravo nepotreban trošak. Zato bi Karlovčani trebali mijenjati navike kojima štete sustavu, ali i okolišu. U suprotnom, nama će troškovi zbog ovakvih poslova nepotrebno rasti, kao i računi korisnika – zaključio je direktor Mrzljak.

 Započeti radovi na dogradnji crpne stanice Grad trebali bi biti gotovi za 75 dana.

Komentara 4

KT
Kemo Terapija
13:05 26.07.2012.

eto moje cerade! već sam mislio da mi ju je susjed marnuo...

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:19 26.07.2012.

Kako li to prođe kroz školjku?

GA
garo
21:42 26.07.2012.

A čemu služe inspektori?. Da primaju plaću? Danas postoje tehnička rješenja za sve probleme, pa i za ovaj. Ova cerada je samo izgovor za nesposobnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije