Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Većina se ne odjavljuje

Službena statistika: Hrvata je 29.255 manje. Demografi: To nije točno

Sanjin Strukić/PIXSELL
15.09.2017.
u 19:23

Prema procjeni DZS-a, čak 4,174.349 stanovnika imala je Hrvatska sredinom 2016. Demograf A. Akrap tvrdi da Hrvata ima oko 4,05 milijuna.

Čak 4,174.349 stanovnika imala je Hrvatska sredinom 2016. prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, ali demografi drže da je ta procjena DZS-a nerealna jer ne uzima u obzir iseljene hrvatske građane koji se nisu odjavili pri odlasku iz zemlje.

U svakom slučaju, prema procjeni DZS-a, broj stanovnika Hrvatske lani je smanjen za samo 29.255 osoba (0,7%) u odnosu na procjenu iz 2015. Smanjenje broja stanovnika bilježe sve županije osim Zagreba, koji je u odnosu na 2015. zabilježio relativan porast od 0,35% stanovnika. Najveći relativni pad broja stanovnika prema DZS-u zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 2,02%.

Struka govori jedno, a DZS drugo

Prosječna starost stanovništva Hrvatske sad je već 42,8 godina, čime se ubrajamo u najstarije nacije Europe. Udio mladog stanovništva do 19 godina koji opada iz godine u godinu DZS je procijenio na 20,1%, dok je na razini županija najmanji u Primorsko-goranskoj županiji, 16,8%, a najveći u Brodsko-posavskoj županiji, 22,3%. Najviše stanovništva u dobi od 65 i više godina ima u Ličko-senjskoj županiji, 24,6%, a najmanje u Međimurskoj županiji, 17,2%.

– Čemu služe te procjene DZS-a, koje se rade na temelju podataka MUP-a, kad svi znaju da se rijetki odjavljuju pri iseljavanju. Struka govori jedno, a DZS drugo, jer metodologija DZS-a kojom rade procjenu stanovništva ne uvažava realne činjenice da je smanjenje stanovništva daleko veće jer se mnogi iseljeni ne odjavljuju, što pokazuju i statistike Njemačke, Austrije, Irske o useljenim hrvatskim građanima. Hrvatska realno ima 4,05 milijuna stanovnika – kaže demograf Anđelko Akrap.  

  

Komentara 34

CA
carlo20
20:22 15.09.2017.

Današnje nacije u europi uništavaju liberalne vrijednosti, a od odumiranja se spašavaju zamjenom stanovništa. Pogledajte samo medije kakvim vrijednostima truju društvo: LGBT propaganda, apatija i depresija dominraju medijima. Kakve posljedice liberalizam ima na tradicionalno društvo kroz svega 70 godina primjermjer je Japan gdje je 90% populacije bilo mlađe od 50 tamo 60-ih, a danas ima 50% populacije starije od 50 godina te su u prosjeku stari 48 godina. Tamo imaju posla, ali svjedno izumiru, jer liberalizam sije smrt. Čitava bijela europa izumire, dok neke zemlje stanovnike uspjevaju nadoknaditi isključivo masovnim migracijama. Švedska je u zadnje 2 godine primila 300 000 migranata, Britanci toliko primaju svake godine, Njemci imaju čak od 400 000 pa do preko milion neto migracije i opet godišnje gube prirodnim prirastom 45 godina po 150 000 stanovnika, ista star za Talijane, evo Austrija je imala neto migraciju 73 000 i opet će biti na nuli što se prirodnog prirasta tiče. Kod nas u Hrvatskoj rast rođenih imaju jedino Bošnjaci, Albanci i Romi, a Bošnjaci i Albanci zadnjih godina i jedini masovnije doseljavaju u Hrvatsku, kako je njima Hrvatska dobra i podižu u Hrvatskoj svoju djecu? Ne može mi nitko reći da oni imaju bolje materijalne uvjete od prosječnog Hrvata, ali imaju mentali sklop koji nije još uvijek toliko zaražen liberalnim vrijednostima.

Avatar marengoo
marengoo
20:14 15.09.2017.

Ma za dvije godine dok Hrvatska udje u Shengen i dok se stekne potpuna liberalizacija zaposljavanja sa EU,nece ostati ni tri milijuna. Hdz domoljubi rade na etnickom ciscenju ucinkovitije od Slobodana Milosevica...

DU
Deleted user
19:32 15.09.2017.

Kome sad vjerovati, statisticarima sa Zapada kojima drzavna uprava funkcionira u sve su im ovce na broju ili nasim domacim "statisticarima"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije