Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Možda nećete u EU'

Slovensko veleposlanstvo: Erjavec nije prijetio, samo je zabrinut

Karl Erjavec
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
19.01.2013.
u 16:10

Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu objasnilo je u priopćenju što je njihov ministar vanjskih poslova Karlo Erjavec jučer rekao u emisiji "Pogledi Slovenije".

Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu objasnilo je u priopćenju što je njihov ministar vanjskih poslova Karlo Erjavec jučer rekao u emisiji \"Pogledi Slovenije\".

Njegova izjava da \"Hrvatska možda nikada ne uđe u EU\" uzburkala je javnost, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je čak preko Twittera Slovencima odgovorio da \"možda mi nećemo u EU ali nećete ni vi na Jadran\". Priopćenje veleposlanstva Slovenije u Zagrebu prenosimo u cijelosti:

\"Govoreći o političkoj krizi u Sloveniji ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec u emisiji \"Pogledi Slovenije\" potvrdio je da će se založiti i učiniti sve da se pronađe rješenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i što prije ratificira pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jer bi se u slučaju da se promaši 1. srpanj 2013. kao ciljani datum moglo dogoditi da Hrvatska čak nikad ne bi ušla u EU.

Taj datum bi bio izložen opasnosti u slučaju da bi u Sloveniji bili raspisani prijevremeni izbori a parlament raspušten pa u tom slučaju ratifikacija ne bi bila moguća, a bez nje proširenja ne može biti. No, uz to postoje dodatne nejasnosti i o tome, što bi se u tom slučaju točno dogodilo odnosne kakve bi bile pravne, političke pa i financijske posljedice, kako za EU kako i za Hrvatsku. Nije isključena niti mogućnost da bi bilo potrebno pripremiti sasvim novi pristupni ugovor za Hrvatsku.

Ministar Erjavec je dakle bez svake sumnje govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji koja može imati i vanjskopolitičke posljedice. Tobožnje prijetnje su interpretacija medija.

Ministar je govorio i o svojoj velikoj želji, da se uspješno zatvori pitanje Ljubljanske banke na način, da se poštuju međunarodni sporazumi i dogovori, sukladno kojima o pitanju Ljubljanske banke treba pregovarati i postići dogovor a ne da o tome jednostranu presuđuju hrvatski sudovi. A slovenski stav o tome, da hrvatske državne ovlasti za tužbe moraju biti povučene, pošto nije moguće o istoj stvari i pregovarati i tužiti se, već dugo je poznat\".

>>Obersnel: Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran

>>Erjavec prijeti: Možda Hrvatska nikad ne uđe u Europsku uniju!

>>Slijedi ratifikacija u V. Britaniji i Belgiji, Slovenci još prijete

Komentara 213

MA
matildica
12:24 20.01.2013.

ne seruckajte SDP HDZ ovi ili oni državni interesi se moraju zaštititi sa EU ili bez nje, pa nečemo valda legalizirati i pljačku slovenaca ako smo veš legalitirali plačku večine naših političara svih bojae naših političara svih boja

BE
beneronaldo
12:31 20.01.2013.

19.01.2013. u 23:28h hrvatski sokol je napisao/la: Erjavec je hrvatsko prezime. Isto tako Šešelj, Drašković, Nikolić i još Tomislav

VE
Vexans1
12:45 20.01.2013.

@ senior,o7:31, da bi reč rekel,samo čuvajte srce,s tak puno žara uz jutrašnju kavu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije