Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborna groznica

Sloga HNS-a i SDP-a puca na Dubrovniku

'02.09.2012., Zagreb -  U Zidovskoj opcini u Palmoticevoj ulici, u galeriji Milan i Ivo Steiner otvorena je izlozba Remek djela  zidova likovnih umjetnika iz zbirke Zidovske opcine Zagreb.  Davor Bern
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/4
24.09.2012.
u 08:17

Narodnjaci za gradonačelnika opet žele kandidirati Andru Vlahušića, a SDP za svoga kandidata Vlahušićeva zamjenika Nika Šalju

Gubitničke stranke koje na parlamentarnim izborima nisu uspjele dobiti ni jednog saborskog zastupnika, poput HSLS-a, ili su spale samo na jednog, poput HSS-a, na predstojećim lokalnim izborima koalirat će baš sa svima ne bi li ostvarile kakav-takav uspjeh. Lokalni su izbori, kažu, zapravo komunalni, jer se u lokalnim jedinicama ne odlučuje o svjetonazorskim nego o praktičnim pitanjima bitnima za funkcioniranje grada, općine... pa stranački predznak koalicijskog partnera nije bitan. HSLS će tako u interesne saveze i sa SDP-om i s HDZ-om i s HDSSB-om i s HSS-om... kako god požele lokalni ogranci. I HSS-ovim lokalcima centrala je dala odriješene ruke uz uvjet da HSS bude nositelj liste ili prvi partner.

Misle da su lokalno jaki

Osim u Zagrebu, gdje je u savezu sa HSLS-om, HSS je s istim partnerom te HSP-om dr. Ante Starčević Ruže Tomašić već potpisao pretkoalicijske sporazume u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. U vrhu te stranke prevladava stav da su na lokalnoj razini još uvijek jaki. U Zagrebačkoj županiji, gdje su trenutačno na vlasti s HDZ-om i HSU-om, priželjkuju istu veliku koaliciju, no još je nisu dogovorili. Seljaci na bjelovarskom području nastavljaju tradiciju savezništva s HDZ-om. U Istri će se HSLS za skupštinske vijećnike boriti s HSU-om, a u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji s HDZ-om.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji HSLS bi podržao popularnog don Ivana Grubišića, a u Zagrebu bi HSLS-u i HSS-u te njihovu nezavisnom kandidatu za gradonačelnika Vladimiru Ferdeljiju podršku dala i braniteljska stranka Zavjet te možda lista zelenih.

Posebna su priča pravaši koji se i dalje ne uspijevaju ujediniti jer HSP Ruže Tomašić ne želi imati veze s HSP-om koji predvodi Daniel Srb dokle god je tamo bivši šef pravaša Anto Đapić.

Kakva je situacija kod velikih igrača SDP-a i HDZ-a? Šef HDZ-a Tomislav Karamarko trebao bi se dobrano uhvatiti predizborne križaljke jer mu uspjeh na lokalnim izborima treba i više nego šefu SDP-a i premijeru Zoranu Milanoviću. Od četiri velika grada, Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita, HDZ-u nisu naklonjeni ni Rijeka ni Zagreb, a u Osijeku dominira HDSSB.

Nemaju zvučno ime

U vrhu HDZ-a kažu da im je u Splitu problem to što nemaju zvučno ime za kandidata za gradonačelnika. U Zagrebu su pak pustili probne balone s nekoliko imena od Šterna, Valentića, Andreja Plenkovića... Dio vodstva HDZ-a jako se zalaže za Plenkovića jer ga smatraju intelektualcem, Europljaninom, ali i rođeni je Zagrepčanin što nije nebitno... Kad odluče tko će im biti kandidati, više će reći i o koalicijama, ali u HDZ-u poručuju da o savezništvima razgovaraju sa svima od centra nadesno, dakle i s HSS-om, i s HSLS-om, i sa svim pravašima... Kada je riječ o SDP-u, oni na lokalne razine žele preslikati koaliciju s nacionalne, a partneri su im HSU, HNS i IDS. Zanimljiva situacija razvila se u Dubrovniku gdje su se oko gradonačelnika razišli partneri SDP i HNS. Narodnjaci za gradonačelnika opet žele kandidirati Andra Vlahušića, no njihov partner SDP njime je nezadovoljan i želi za svoga kandidata sadašnjeg mu zamjenika Nika Šalju. Tu dolaze do problema liste za Skupštinu jer, razdvoje li se, raspršit će glasove pa čak razmišljaju o apsurdnoj soluciji da imaju zajedničku listu, no da svaka stranka u prvome krugu podrži svog kandidata. U dubrovačkom SDP-u nadaju se da će pobijediti razum, da će svi shvatiti koliko je bitno “zbiti redove” te da će HNS odustati od svog kandidata. SDP-ova utvrda Rijeka i dalje će dobiti podršku koalicijskih partnera. Ipak, boje se da bi im dobar dio glasova mogao propasti ako se udruže laburisti, PGS i Lista za Rijeku.

Ključne riječi

Komentara 12

MA
marlon100
08:48 24.09.2012.

Ne razumijem zašto građani dopuštaju da ih se od strane stranačkih PR-stručnjaka-manipulatora tretira kao populaciju prerijskih pasa i proučava kako populacija reagira na podražaje u laboratorijskim uvjetima. Ako opet budu koncentrirali glasove na te kule od smeća, velike stranke SDP i HDZ onda zaslužuju da ih se ispita u sanatoriju, ne samo u laboratoriju. A kad se renomirani pojedinci, čisti od skandala i prevara, čisti od interesnih grupa i dugovanja usluga mutnim pojedincima, jave sa svojom listom na izborima ne pređu prag. I onda nastupa kuknjava i razočarenje. Nije najveći problem u strankama, neka se birači pogledaju u ogledalo. Možda napokon spaze magarca.

OB
-obrisani-
08:56 24.09.2012.

Zašto brisati istinu o Vlahušiću? A da upitate građane Dubrovnika što misle o njegovoj izjavi vezanoj uz zaradu koja se ostvaruje u Gradu te potrebi da se dio šalje Zagrebu?? Što mislite kakav stav imaju? Ili da ih pitate zašto se istovremeno dubrovačka bolnica nalazi pred kolapsom? Sve je istina.

ME
melkior007
08:34 24.09.2012.

Kad običan građanin čita ovakve tekstove o predizbornim koalicijama, može samo klimati glavom, jer tu svatko može sa svakim, bitno je samo osvojiti što više viječničkih, načelničkih, gradonačelničkih i županskih mjesta. Građani birači su zadnja rupa na frulici. I tako su bitni samo jedan dan u četvorogodišnjem mandatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije