Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u arhipelagu orkney

Škotski otok North Ronaldsay - raj za ovce i turiste

BLANKET01
Foto: Reuters
1/2
18.02.2013.
u 11:15

Težak život na ovom škotskom otoku mnoge je prisilio da sreću potraže na kopnu ili - preko oceana. Ali ovce koje tamo žive i hrane se morskim algama mogle bi danas postati unosan izvor zarade.

Stanovnici otoka North Ronaldsaya, najsjevernijeg u arhipelagu Orkney, uvijek su bili malo drukčiji od ostalih. Do 19. stoljeća govorili su staronordijski, jezik koji je na okolnim otocima već odavno bio izumro. Svojedobno je na otoku živjelo oko 600 žitelja, danas je taj broj znatno manji. Težak život na ovom škotskom otoku mnoge je prisilio da sreću potraže na kopnu ili - preko oceana. Ali ovce koje tamo žive i hrane se morskim algama mogle bi danas postati unosan izvor zarade. Osim samoće i izoliranosti, potencijalni poljoprivrednici i novi stanovnici otoka suočeni su, međutim, s još jednim velikim problemom - starosjedioci otoka ne žele prodavati svoja imanja iako su ona već velikim dijelom oronula i zjape prazna.

Komentara 2

IS
istinito
12:17 18.02.2013.

i sve ostale politicare i bankare .!

IP
info_punkt
16:05 18.02.2013.

"..raj za ovce i turiste..." ima li inače neke bitne razlike?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije