Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni izbori

Škoti još broje biračke listiće, laburisti gube na sjeveru

Local elections in Britain
Foto: RUSSELL CHEYNE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
08.05.2021.
u 08:58

Škotska premijerka Nicola Sturgeon traži novi referendum o nezavisnosti

Glasački listići nakon lokalnih i regionalnih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu provedenima u četvrtak jučer su se još brojili te bi konačni rezultati trebali biti objavljeni u sljedećim danima.

Posebna pozornost usmjerena je na Škotsku, gdje je premijerka pokrajine građanima obećala traganje za novim referendumom o nezavisnosti daju li joj dovoljno veliku podršku. 

No, dok su Britanci čekali rezultate iz Škotske, Walesa i Londona te drugih gradova, pravi je potres predstavio ishod izbora u Hartlepoolu, gradiću na sjeveru Engleske. Na izborima za ispražnjen mandat u državnom parlamentu Laburistička je stranka prvi put izgubila izbore u 40 godina. Konzervativka Jill Mortimer osvojila je uvjerljivu većinu, a time je stranka premijera Borisa Johnsona još jednom potvrdila da je utjecaj ljevice na sjeveru Engleske, na kojem je desetljećima bila dominantna, dobrano pao.

Ovaj je poraz velik udarac za šefa oporbe i predsjednika laburista Keira Starmera zato što je dio stranke vjerovao da će odlaskom donedavnog predsjednika, krajnjeg ljevičara Jeremyja Corbyna, završiti era laburističkih poraza, no to se nije dogodilo. Mnogi bivši laburisti u britanskoj javnosti pozivaju stranku da se preispita.

Jučer poslijepodne očekivali su se rezultati velikog broja izbornih okruga iz Škotske, a prema anketama, Škotska nacionalna stranka (SNP) trebala je dobiti ugrubo oko polovice mandata. Na desetak posto glasova računala je i Zelena stranka, koja se također zalaže za nezavisnost pokrajine. Te stranke žele novi referendum o nezavisnosti Škotske protiv kojeg je Johnsonova vlada. Prema anketama provedenima u proteklih godinu dana, tanka većina Škota zalaže se za formiranje nezavisne države.

Konačni rezultati iz Škotske očekuju se danas. 

 

Strašni prizori! U Londonu gori neboder, 100 vatrogasaca se bori s vatrom u zgradi s 19 katova


 

Komentara 2

BR
Branitelj2020
13:00 08.05.2021.

Škoti su imali povijesnu šansu prije 6 godina dobiti samostalnu državu na fererendumu bez rata , što niti jednom narudu u ljudskoj povijesti nije ponuđeno, i Škoti su na tom referedumu rekli povijesno NE nesmostalnoj državi Škotskoj . Uz to to EU se se svim silama protivila samostalnosti Škotske pa su tako EU birokrati izjavljivali da ako Škoti na referendumu glasuju za samostalnu Škotsku ta država nikada neće biti primljena u EU. Zato Škotima bi bilo bolje da zaborave bilo kakvu nezavisnu državu barem sljedećih 25 godina a tada neće više biti i EU.

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
10:08 08.05.2021.

Johnsonu je pomogla vlastita bolest koju je dobio od Covid-19 virusa. Tad je prekinuo s vlastitim glupostima kojima se stavio na stranu negiranja Covida, shvatio je da će imati dugotrajne posljedice bolesti i da je skoro umro unatoč vrhunskoj njezi.. Naprosto je drugi dan prestao s glupostima i iskreno se požalio kako mu je tijekom bolesti bilo teško i imao je brojne strahove od smrti. Radikalizirao je Covid politiku, zabranio izvoz vakcine, tajno uvezao iz tvornica u EU vakcinu prije nego što su EU administratorti tipa Šujice uopće shvatili što se dešava, stvorio je ogromne rezerve cjepiva i na vrhuncu epidemije pokrenuo masovna cijepljenja. To je postalo vidljivo građanima, pogotovo onima nižeg obrazovanja i siromašnijih gradovima što se odrazilo na rezultate djelomičnih izbora u Engleskoj. U drugu ruku škotski nacionalisti su nastavili sa svojom politikom razdvajanja od Engleske i formiranjem ideje o vlastitoj državi unutar EU a izvan UK. Povećali su svoj utjecaj u Škotskoj i na svojoj strani su dobili i dio kolonijalnih useljenika. U UK je okrutan ali demokratski izborni sustav. Pravilo je tko ne pobijedi u svom izbornom okrugu ne može u Parlament gdje ide samo pobjednik. Tko nije član parlamenta ne može biti ministar a niti predsjednik vlade. Dakle tko nema povjerenje lokalne sredine u kojoj je izabrao kandidirati se ne ide nigdje dalje. Sudbina je pomazila Johnsona i nadam se da će nako zla s lažnim podacima na njegovom crvenom Brexit autobusu od toga se udaljiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije