Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
školski izleti

Škole bez novca za dnevnice učitelja na ekskurzijama

Vedran Mornar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.10.2014.
u 17:00

Udruge traže ukidanje Jovanovićeva pravilnika. Ugroženo je 200.000 noćenja, tvrde iz Udruge putničkih agencija

Da bi svoje osmaše poslali na prije dogovoreno putovanje, u jednoj su vukovarskoj osnovnoj školi dnevnice nastavnicima podmirili novcem za higijenske potrepštine, sredstva za laštenje podova i drugog sitnog školskog inventara. Zbog odredbe da učiteljske dnevnice po novom osiguravaju grad ili županija, umjesto da se kao dosad financiraju iz cijene aranžmana, u najvećoj sisačkoj osnovnoj školi izlete za prvo polugodište stopirali su do drugog polugodišta. Planovi u I. osnovnoj školi Čakovec također su na čekanju. S tim da su, kako kažu, još prije dvije-tri godine zbog pada standarda reducirali i izlete poput odlaska na kazališne predstave u obližnji Zagreb.

Škole u besparici

U kninskoj Srednjoj školi Lovre Montija planova o putovanju neće se odreći. Ali, to će ići na štetu stručnog usavršavanja nastavnika. Svote na kojima je zapela primjena pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, donesenog u lipnju, razlikuju se od škole do škole. Većini je, međutim, zajednička besparica pa je vukovarskoj osnovnoj školi podjednak problem namaknuti desetak tisuća kuna na godišnjoj razini kao, recimo, jednoj zagrebačkoj gimnaziji četrdesetak tisuća samo za maturalna putovanja svojih učenika. S tim da je to tek polovica svote potrebne za brojna putovanja na koja su gimnazijalci te škole navikli odlaziti u jednoj školskoj godini.

– Pravilnik je bio nužan, ali sporno je više odredbi i ovakav jednostavno nije provediv. Osnivači škola nisu planirali taj izdatak u proračunima za ovu godinu, a bojimo se da novca neće imati ni dogodine. Ministru Mornaru zato udruge srednjoškolskih i osnovnoškolskih ravnatelja danas šalju zahtjev da ga stavi izvan snage i da hitno počnemo razgovarati o novome. S tim da bi ovaj put u njegovu kreiranju trebali sudjelovati i ravnatelji i roditelji i predstavnici agencija, a ne samo nadležnog ministarstva – kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

Gubitak od sto milijuna

Iz Udruge hrvatskih putničkih agencija tvrde pak da pravilnik osmišljen u mandatu Željka Jovanovića ugrožava 200.000 noćenja hrvatskom turizmu. Toliko ih, naime, školarci ostvare godišnje u Hrvatskoj. Vrijednost je tih putovanja oko sto milijuna kuna.

>>Đačke ekskurzije pod znakom pitanja, škole nemaju za dnevnice nastavnika

>>Osigurali 440 milijuna kuna za prosvjetarske plaće

Komentara 6

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
18:38 16.10.2014.

aha....počeli su jovanovićevi umobolni srpsko šovinistički kosturi ispadati iz ormara !

MJ
markezic.joso
17:40 16.10.2014.

što će profesorima i nastavnicima dnevnice, oni mogu biti i sirotinja, najbitnije je da članovi vlade troše novac kako im se svidi, kod njih je uvijek što više potrošiš to više uštediš, uzrečica se poteže po portalima više je manje.

OS
osica
18:13 16.10.2014.

Ma i ti profesori bar trebaju biti razumni.Nema para za njih . Potrošili su ih a "morali su" na nove urede, kupaonice....," ne može njih struja stepsti i da idu obavljati nuždu u kafić" Prioriteti se znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije