Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati na skijanju u Italiji

Skijaša je manje nego prije, kafići su poluprazni, a skija se pod maskom!

storyeditor/2022-01-04/skiitalija3_nnn_unu_040122.jpg
Foto: Privatni album
1/3
06.01.2022.
u 17:50

100.000 Hrvata skijat će ovaj ili idući tjedan. Prije korone brojka se penjala i do 200.000

Kompliciralo se do zadnjega, pogotovo nakon što je Italija u prosincu uvela pravilo da za ulazak u tu zemlju omiljenu hrvatskim skijašima uz COVID potvrdu treba i negativan test na koronu. Na kraju je prevagnula želja za skijanjem. Premišljanja je bilo, neki su u zadnji tren mijenjali destinaciju, poneke je korona ipak obeshrabrila pa su u zadnji tren odustali, ali većina hrvatskih skijaša je ostala pri prvotnom planu da si ove zime ipak priušti planirani odmor na snijegu.

Ništa ljepše od snijega

– Lani smo preskočili odlazak na skijanje i sad se nismo dali pokolebati – kaže Zagrepčanin Andrija Flanjak, koji ovih dana sa 17-godišnjim sinom i društvom prijatelja iz Splita skija u talijanskom skijalištu Passo Tonale, udaljenom od Zagreba oko 600 kilometara.

– Svi smo cijepljeni, sin je prebolio koronu, a imamo COVID potvrde i negativan test. Za granicu smo sve pripremili, ali, što nas je prilično iznenadilo, na granici nas nitko ništa nije pitao. Prvi i dosad jedini put su nas za COVID potvrde pitali kad smo kupovali ski-karte... Na skijalištu se svugdje nose maske, obavezne su na sedežnicama, a neki ih ne skidaju čak ni dok skijaju. Snijega ima, jučer je bio prekrasan sunčan dan, a danas smo morali malo pričekati da se digne jutarnja magla. Skijaša je možda malo manje nego prijašnjih godina, uglavnom srećemo naše ljude, Nizozemce, Francuze i Nijemce. Najviše je samih Talijana. Navečer nema uobičajene živosti. Kafići i restorani rade, ali su poluprazni. Ljudi se, očito, zadržavaju u apartmanima. No, došli smo radi skijanja, a ne zbog večernjih izlazaka. Nema ljepše stvari nego jutrom stati na skije, a pred vama netaknuti bijeli snijeg... – kazuje nam raspoloženi sugovornik, koji ne krije da zagrebačko-splitsko društvo u Italiji uživa punim plućima.

Andrija Flanjak ovaj je tjedan na skijanju u Italiji sa sedamnaestogodišnjim sinom i društvom iz Splita na talijanskom skijalištu Passo Tonale
Foto: Privatni album

Ovo im je, inače, četvrto skijanje u Passo Tonaleu. Hrvatskih skijaša ovih dana, naravno, ima i na austrijskim, slovenskim, bosanskim i francuskim skijalištima, a novi val kreće idući vikend. U tom terminu je, inače, većina hrvatskih skijaša tradicionalno odlazila na zimovanje. No, ove godine školski praznici završavaju već nakon prvog siječanjskog tjedna, pa su mnoge obitelji s djecom bile prisiljene na zimski odmor praktički odmah nakon Nove godine. U domaćim putničkim agencijama procjenjuju, inače, da će u prva dva tjedna siječnja na skijanje između 80.000 i sto tisuća naših građana. Prije pandemije te su brojke znale biti i dvostruko više, ali s obzirom na koronu i epidemiološke mjere u zemljama domaćinima ipak se na kraju poprilično zaljubljenika u skijanje odlučilo za odlazak na snijeg.

Za vikend novi val odlazaka

– Svi naši skijaši koji su tijekom blagdana i proteklog vikenda krenuli na skijanje sretno su i bez komplikacija stigli na odredišta. Očito, svi su se dobro pripremili na putovanje u pandemijskim okolnostima, a sad smo u pripremama za nove polaske 8. siječnja – kaže Dalibor Čanaglić, voditelj Odjela skijanja u agenciji Palma Travel.

– Odustajanja od polaska na skijanje bilo je vrlo malo, minimalno je bilo i promjena termina, sve skupa zanemarivo u odnosu na ukupan broj naših građana koji ove zime idu na skijanje – zaključuje naš sugovornik.

Ključne riječi

Komentara 5

5S
505.scrtom
17:57 06.01.2022.

skijanje pod maskom i cijepljen, haha koje žrtve

DQ
Dq
18:33 06.01.2022.

Ma ne samo da se skija pod maskama , imaju vidim i kacige s vizirima , rukavice , a bome i skafanderi su tu , za svaki slučaj . Ali , nije mi jasno kak se boleština i dalje je prenosi , kad su skoro svi i cijepljeni i testirani. Osim Novaka , koji je u logoru.

RA
Rad
19:11 06.01.2022.

Iz naše ekipe, od nas 12, samo dvojica su na skijanju. Svi smo prebolili i cjepili se, ali ne da nam se prolazit gnjavažu sa stalnim kontrolama, provjerama. Vjerojatno tako većina skijaša razmišlja. Dogodine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije