Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treći u nizu

Sjeverna Koreja priprema novi nuklearni pokus?

Sjeverna Koreja
Foto: Reuters
1/5
07.10.2016.
u 08:45

"Aktivnost na sjevernom ulazu gdje je izveden pokus 9. rujna može imati nekoliko ciljeva, uključujući prikupljanje podataka nakon pokusa, zatvaranje vrata ili pripreme za novi pokus", kažu istraživači

 Analiza nedavnih satelitskih slika sjevernokorejskog postrojenja za nuklearne pokuse svjedoči o aktivnosti na njegova tri tunela, po američkim istraživačima, što hrani špekulacije o šestom pokusu prije sljedeće obljetnice vladajuće komunističke partije.

Sjeverna Koreja već je izvela dva pokusa ove godine, u siječnju i rujnu, a stručnjaci smatraju da je u stanju izvesti treći, čim se izda naređenje.

Prošli pokusi, poput raketnog ispaljivanja, često su izvođeni prigodom posebnih datuma. Pokus od 9. rujna izveden je za obljetnicu osnivanja Sjeverne Koreje, a Pjongjang će u ponedjeljak proslaviti 71. obljetnicu osnivanja Radničke stranke.

Po stranici 38 North Američko-korejskog instituta Sveučilišta Johns Hopkins, satelitske slike od 1. listopada pokazuju aktivnost u postrojenju Punggye-ri, na sjeveroistoku Sjeverne Koreje.

– Aktivnost na sjevernom ulazu gdje je izveden pokus 9. rujna može imati nekoliko ciljeva uključujući skupljanje podataka nakon pokusa, zatvaranje vrata ili pripreme za novi pokus – kažu istraživači u izjavi objavljenoj u petak.

Kretanja su zabilježena i oko zapadnog i južnog ulaza. – Cilj ove aktivnosti je također nesiguran, smatra se da južna vrata mogu podržati nuklearni pokus jednom kad se odluka donese.

Protiv Sjeverne Koreje u pet navrata uvedene su sankcije UN-a nakon prvog pokusa 2006., ali zemlja ne pokazuje znakove spremnosti za njihov prekid.

>> Upozorenje stručnjaka: Sjeverna Koreja imat će dovoljno materijala za 20 nuklearnih bomba do kraja godine

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
09:42 07.10.2016.

Nitko nije imao pojma da S.K sprema onaj zadnjii nuklearni pokus prije nekoliko tjedana. Da su znali novine bi bile pune napisa o zabrinutoj " svjetskoj " javnosti. Danas ti isti stručnjaci odjednom znaju da S.K ne samo da pripremama još jedan pokus, nego da imaju toliko materijala da izrade još desetak tih bombi.

MX
Mister X
10:57 08.10.2016.

Sjeverna Koreja priprema novi nuklearni pokus? Na svome vlastitom teritoriju u svojoj državi daleko daleko od Amerike . Koliko su drugi pametni radili pokusa i po morima i svuda van svoje države ? Stotine i stotine ako se ne varamo . To se mora ako ne želiš da doživiš neispijeh baciš neprijatelju na njega a ona ne eksplodira pa ti ju vrati ! Simnjam da je "normalni-svjet" imalo zabrinut zbog toga u odnosu na Siriju i "nesporazume ogorčenog svjeta" sa Putinom . Što oslobađa Siriju od terorizma ... I privodi kraju Islamiste i teroriste na Siriskom tlu. !

Avatar godfather
godfather
14:21 07.10.2016.

interesantno kako rusi ni jednom nisu ukorili sj. koreju zbog nuklearnih pokusa..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije