Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLAKŠAT ĆEŠ ŽIVOT

Sjajne vijesti za Hrvate: Sabor izglasao važnu novost oko osobnih iskaznica

Policija pozvala građane da zamijene istekle osobne iskaznice kako bi se izbjegle gužve
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
07.02.2024.
u 10:34

Izmjenama zakona također se omogućava plaćanje naknada karticom ili mobilnim bankarstvom, a građani koji su u zadnjih pet godina izradili elektroničku osobnu iskaznicu ili biometrijsku putovnicu, ne trebaju donijeti novu fotografiju.

Hrvatski sabor izmijenio je u srijedu Zakon o osobnoj iskaznici slijedom kojeg zahtjev za izdavanje osobne može se podnositi u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno postaji, neovisno o mjestu prebivališta ili boravišta.

Time se građanima olakšava dobivanje dokumenta, a policijske uprave rasterećuje od velikog broja zahtjeva. Mjesna nadležnost već je ukinuta za izdavanje putovnice i vozačke dozvola, a sada se proširuje na osobne iskaznice. Izmjenama zakona također se omogućuje plaćanje naknada karticom ili mobilnim bankarstvom, a građani koji su u zadnjih pet godina izradili elektroničku osobnu iskaznicu ili biometrijsku putovnicu ne trebaju donijeti novu fotografiju.

Sabor je izmijenio i Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te u drugo saborsko čitanje uputio zakon o lobiranju.

 

Ključne riječi

Komentara 1

PO
poluprovokator
18:41 07.02.2024.

Zakon o lobiranju ozakonjuje uzimanje mita pri donošenju odluka, zakona, pravilnika i sl?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije