Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTUPNICI SU GLASALI

Turudić je novi glavni državni odvjetnik, oporba odala minutu šutnje

Foto: Sabor
1/86
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.02.2024.
u 11:37

Ivana Turudića podržalo je 78 zastupnika. Protiv je bilo 60 zastupnika, a dvoje je bilo suzdržano

Hrvatski sabor danas je glasao o prijedlogu Vlade da se Ivana Turudića imenuje za glavnog državnog odvjetnika te ga podržao sa 78 glasova. Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, zamijenit će aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u svibnju. Uoči glasovanja saborska oporba u zahtjevima za stankama ponovila je oštre kritike na račun Turudićevog izbora i pozivala vladajuće da odustanu od izbora.

Tijek događaja:

11:42 - "Kolegice i kolege, pozivam vas da minutom šutnje odamo počast pravosuđu kojem ste zabili zadnji čavao u lijes", naveo je Peđa Grbin. Nakon toga, oporbeni zastupnici napustili su sabornici.


11:38 - Uslijedilo je glasanje u Saboru. Ivana Turudića podržalo je 78 zastupnika. Protiv je bilo 60 zastupnika, a dvoje je bilo suzdržano. Suzdržani su bili Stjepo Bartulica (Domovinski pokret) te Boris Milošević (SDSS). Pored 76 glasova, Milan Vrkljan i Ante Prkačin su bili 77. i 78. glas za Turudića.


GALERIJA Burna rasprava zbog Turudića. Oporba na kraju napustila Sabor: '...zabili ste zadnji čavao u lijes!'

1/57

10:12 - Uoči glasovanja, uslijedili su zahtjevi za stankama. Peđa Grbin kazao je kako ga grozi do koje je mjere "srozana zemlja". "Vi ste odlučili skršiti ostatke demokracije u Hrvatskoj", rekao je te dobio opomenu. 

"Tko o čemu, Peđa o poštenju. Vi ste prvi na redu kada se promijeni državni odvjetnik, prvi ste kriminalac kojeg treba uhapsiti", rekao je potom Josip Đakić te "zaradio" opomenu.

"Nije ni da čudo da prijetite otvoreno. Sad bar znamo što slijedi, tko je na meti Turudića i vas", poručila je Mirela Ahmetović.

"Molim vas da pazimo što govorimo", kazao je Jandroković. 

"Ovo glasanje je konačna linija podjele u hrvatskom društvu koju je stvorio HDZ", ističe Dalija Orešković te navodi kako je s jedne strane interesom vezana korupcija, a s druge su hrvatski građani. "Što je napravio Turudić? Dojavljivao informacije kao sudac. Vi ste danas zapravo građanima poručili da su svi suci možda budući Turudići jer će jedino tako napredovati", dodala je.

VEZANI ČLANCI:

"Predstavljate se kao moralna vertikala, a od osumnjičenika Kovačevića ste molili i primali novac. Nije vam bilo neugodno, a nije vam ni danas", rekla je Marija Jelkovac te, također, dobila opomenu. 

"Ovoj zemlji Bog je dao ljepotu, a HDZ joj je uzeo radost", navodi Arsen Bauk, na što mu Jandroković odgovara: "Sad ću ja vas reducirati s jednom opomenom".

"Ajmo malo ublažiti retoriku", pozvao je Jandroković zastupnike te kazao kako im daje opomene zbog toga što krše Poslovnik.

Krešo Beljak zatražio je stanku pa kazao: "Za razliku od velike većine, drago mi je što je Plenković predložio Turudića i što je ustrajao. Kada gledamo ankete, više od 90% ljudi ne podržava ovu priču i čini mi se da je svjesno da se Plenković ogolio do kraja". Krunoslav Katičić odgovorio mu je kako, prema relevantnim anketama koje je on vidio, građani govore nešto drugačije od onoga što je on kazao. 

"Kolega Beljak, ako bi kome trebalo suditi kao čelniku stranke, onda ste to vi. Uništili ste jednu od najstarijih hrvatskih stranaka. Doveli ste stranku desnog centra na lijevu stranu", Stipan Šašlin

VIDEO Andrej Plenković ustraje na izboru Turudića za glavnog državnog odvjetnika

Emil Daus u zahtjevu za stankom kaže: "Živimo u trenutcima kada građani više nego ikad trebaju sigurnost. Forsiranje Turudića je dodatno uništenje nestabilnosti. Nakon svega što se moglo čuti i vidjeti, ne možemo vjerovati i ozbiljno smo zabrinuti kamo sve ovo vodi". 

"Nije samo sposobnog uvjet da bi netko obnašao ovu dužnost, nego i integritet", kaže Božo Petrov te dodaje: "Sposoban može biti i kriminalac". 

Hrvoje Zekanović upozorio je da oni koji imaju korespondenciju s Nikolom Grmojom izbrišu to s mobitela. "Vrlo vjerojatno će kolega Grmoja, odnosno njegova korespondencija, postati javna", kazao je. Grmoja je rekao kako se ne može kompromitirati. 

Sandra Benčić tvrdi kako su "sve Turudićeve laži postale Plenkoviće", a kako će postati i laži svih onih koji će danas za njega glasati. "Je li Ivan Turudić neucjenjiv? Pitajte se to", poručila je. "Možemo zvani fijasko nije uspio ni vlastite članove izvući na prosvjed, koliko god da ih mali broj ima", kaže Marko PavićGoran Ivanović kazao je kako zastupnici Možemo nisu "čak bili u stanju 24 sata" prosvjedovati, nego su ga skratili za dva sata. 

"Mislim da HDZ-ovci ne brane izbor glavnog državnog odvjetnika, nego se verbalno obračunavaju s opozicijom", smatra Sabina Glasovac

VEZANI ČLANCI:

Nakon što je dobila tri opomene, Vidović Krišto je rekla: "Vi mene ušutkavate jer ste osobno u korupciji, vi kradete gospodine Jandrokoviću". On joj je kazao: "Vi toliko klevećete, a znate da ste zaštićeni imunitetom". 

"Nažalost, vidjeli smo jako puno reduciranog izričaja. Građani to vide", kaže Domagoj Hajduković.

"Danas biramo glavnog državnog odvjetnika i to onakvog koji neće držati predmete u ladicama", istaknula je Magdalena Komes.

Stipo Mlinarić kaže Domovinski pokret nije ni za Andreja Plenkovića, ni za Zorana Milanović. "Zanima me što je Pupovac trgovao ako vidimo da je njegova prijateljica napadala Turudića", navodi. 

Hajduković je ustvrdio kako će Turudić raditi reducirano. "Reducirano će progoniti, reducirano će istraživati, reducirano pratiti državne dužnosnike, pogotovo iz HDZ-a. Nikada neće lagati, samo će nekada govoriti neistinu", rekao je. 


10:05 - Na početku sjednice, Karolina Vidović Krišto je kazala: "Nisu se stekli uvjeti za glasovanje. Nema Plenkovića, Skeje, Turudića, samo je Pupovac tu, a Plenković kaže da su oni na braniku Hrvatske. Tu je samo jedan. Nije smiješno jer se vi rugate hrvatskim građanima". Gordan Jandroković joj je potom dao opomenu. 


08:50 - Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić javila se za Večernji list s Trga svetoga Marka, gdje je provela cijelu noć jer se protivi, kako je kazala, izboru Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.


08:20 - Možemovci su cijelu noć proveli na Markovom trgu. Stotinjak građana, aktivista i političara sinoć je dalo potporu saborskim zastupnicima stranke Možemo! koji su prosvjedovali protiv odluke premijera Plenkovića da ustraje na prijedlogu Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Možemovci su poručili da će, unatoč hladnoći, ostati vani cijelu noć, do danas u 10 sati, kada će Sabor glasati o prijedlogu Vlade da se Turudića imenuje za glavnog državnog odvjetnika.

"Noćas ćemo ostati ovdje, na otvorenom, za sve one ljude koji žele pružiti otpor odluci Andreja Plenkovića i njegovoj demonstraciji sile koju vrši nad građanima", rekla je sinoć Sandra Benčić


GALERIJA Ivan Turudić došao u Banske dvore

1/17

08:10 - Parlamentarna većina, podsjetimo, sastala se jučer oko 12 sati, a u Banske dvore stigao je i Ivan Turudić. Po završetku sastanka, premijer Andrej Plenković kazao je kako će parlamentarna većina podržati Turudića. "Omogućena je bila rasprava, on je na sva pitanja odgovorio. Stav je jedinstven da će sutra podržati Turudića", otkrio je Plenković. 

Plenković je istaknuo kako su dobili rezime sigurnosnih provjera koje su ranije provedene. "Nije bilo sigurnosnih zapreka da bude na dužnosti suca. Prema tome, sve se napravilo u transparentnoj javnoj proceduri. Stav parlamentarne većine je jasan, odluka je jasna, nema zamjerke o proceduri izbora, procijenili smo da je najbolji kandidat i iza te odluke stojimo. Ono što želim reći, ovakav zajednički napor više aktera u Hrvatskoj, što otvoreno što tajno, nije do sada viđen", kazao je.

Komentara 72

JU
Jure1991
09:36 07.02.2024.

Pa nismo spali na to da nam profesionalni uličari biraju Državnog odvjetnika.

EJ
ejStef
09:58 07.02.2024.

Ovo je čista politička igra gdje onda oporba jaši na Milanovićevom antagonizmu prema Turudiću. Vidimo da je ovo i sukob unutar samog DORH-a, gdje isti ispada da služi jednoj političkoj opciji, jer ne bi inače SMSovi "iscurili". Kako bi se reklo - politička konstrukcija umjetno dovedena u fokus... Ovdje je interesantno gledati kako su se svrstali mediji i pojedini novinari, tako da se i tu može gledati "tko je čiji"... Uglavnom, ovo je pokazalo koliko trenutno DORH ne funkcionira, koliko je politički podložan. Da li je Turudić tu rješenje? Možda, mada sumnjam. No očito utjecajnoj ekipi u DORHu Turudić nije po volji, ne vole ga još od tamo slučaja Mustača i Perkovića...

Avatar southman
southman
10:33 07.02.2024.

Sutra kreće novo razdoblje u HR. nema više svetih ud..ških krava kojima tužilaštvo desetljećima nije moglo ništa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije