Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVAC ŠALJE OBITELJI

Sita radi u kafiću u Podravini: 'U Nepalu sam zarađivala 140 eura, željela bih ovdje osnovati obitelj'

Ilustracija
Foto: FREEPIK
1/2
25.01.2024.
u 22:11

Rimal je u Nepalu ostavila oca, majku, dvije sestre i dva brata te se otisnula na put na gotovo drugi kraj svijeta kako bi svojoj obitelji omogućila život s više dostojanstva.

U malom mjestu Imbriovec kod Koprivnice dolazak stranih radnica iz Nepala, Site Rimal (22) i njene kolegice, prije četiri mjeseca izazvao je čuđenje među mještanima. Naime, vlasnica jednog lokalnog kafića odlučila je angažirati radnu snagu iz Nepala jer nije mogla pronaći domaćeg konobara ili konobaricu.

– Obratili smo se agenciji koja se bavi angažiranjem radne snage iz Nepala. Djelatnica koja je dotad radila kod mene otišla je u Njemačku jer joj tamo obitelj ima vlastiti posao. Konobaricu ili konobara kod nas nismo mogli naći. Tada sam imala samo dvije opcije, a nisam htjela zatvoriti – kazala je za Podravski Tamara Virius, vlasnica kafića u Imbriovcu.

Iz agencije su vrlo brzo javili da su pronašli dvije djevojke koje žele raditi u njenom kafiću. Jedna od njih je Sita Rimal, koja je u Nepalu ostavila oca, majku, dvije sestre i dva brata te se otisnula na put na gotovo drugi kraj svijeta kako bi svojoj obitelji omogućila život s više dostojanstva.

– Roditelji i braća rade povremeno, u Nepalu nema baš mnogo posla. Prije nego što sam došla u Hrvatsku, radila sam u banci i imala plaću od 20.000 rupija – objasnila je Sita svoj razlog za dolazak u Hrvatsku. Kad se spomenuta svota nepalskih rupija pretvori u eure, ispada da je Sita radila za 140 eura mjesečno, a ovdje u Hrvatskoj ima znatno više te osiguran stan i hranu. Gotovo sav novac šalje u Nepal te tako svojoj sedmeročlanoj obitelji svojom zaradom omogućava normalan život. 

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče samog posla, Sita je unatoč jezičnoj barijeri vrlo brzo usvojila osnove hrvatskog i vrlo brzo je postala samostalna. – Izuzetno sam zadovoljna s djelatnicama, dobro su se snašle i gosti su ih dobro prihvatili, a ništa manje važna nije činjenica da su se i one brzo skompale s gostima – navela je Tamara.

Sama Sita govori za Podravski da joj je u Hrvatskoj lijepo, da nije imala nikakva loša iskustva te da su gosti pristojni i da se prema njoj i kolegama odnose s poštovanjem. – Tužna sam jedino kada se čujem s obitelji. Iako smo stalno u kontaktu, nedostaju mi roditelji i braća. Jako smo povezani – kazala je Sita Rimal te dodala da ovdje kani ostati, pa čak možda i osnovati obitelj. Kaže da nema dečka u Nepalu, ali da bi u Hrvatskoj htjela nekoga upoznati.

VIDEO Nepalka Rina radi u pizzeriji Veža

Komentara 26

Avatar Make my day
Make my day
23:07 25.01.2024.

Vidjet ćemo koliko će Siti trebati da skuži kako za isti posao u Njemačkoj može dobiti duplo veću plaću.

DU
Deleted user
01:19 26.01.2024.

Sita gladnom ne vjeruje.

PV
prcko.vita
10:17 26.01.2024.

Ljudi ovo ne vodi ka dobru, a vi sad nastavite se sprdati. Prođite malo po Zagrebu, da se razumijemo, nemam ništa protiv drugih kultura i nacija ali Hrvatska kakvu smo željeli i kakvu smo sanjali odlazi definitivno u povijest. Biti ćemo Resnik Europe, zadnja rupa na svirali, država smeće, država slučaj, u EU će nas držati samo da bi bogate Švabe mogli se lakše doći kupati i uživati na hrvatskom moru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije