Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ŽELE BITI SMETLIŠĆANI

Siščani prosvjedali protiv pogona za obradu opasnog otpada koji će se preseliti iz Rijeke

Prosvjed u Sisku
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/23
01.06.2019.
u 14:19

Jedan prosvjed već je održan početkom svibnja i građani su jasno poručili što misle o preseljenju takvog pogona u njihov grad

Nakon što je tvrtka Rijekatank najavila gradnju pogona za obradu opasnog i neopasnog otpada u Novom Pračnu kraj Siska tamošnji građani odlučili su uzeti stvari u svoje ruke i prosvjedom odlučili reći što misle o takvoj vrsti pogona u njihovom kraju.

Na prosvjedu koji je započeo u 11:55 sati Građanska inicijativa "Siščani ne žele biti Smetlišćani" na izletištu Ciglanska graba u Sisku glasno se pokušava oduprijeti novom pogonu.

Nekoliko stotina prosvjednika se okupilo i s transparentima su došli ispred hale u kojoj se otpad odlaže.

Zahtjevi prosvjednika su da ne žele da se otpad iz cijele Hrvatske odlaže u Sisku te da se ne dozvoli dolazak Rijekatanka i Remondis Madisona u Sisku.

Dr. Miškulin je istaknula kako je sisačko moslavačka županija 4. po broju novooboljelih od karcinoma u Hrvatskoj. Pozvali su Sišcane da nastave s pritiskom kako bi se spriječilo odlaganje otpada u Sisku.

„Ovaj put prosvjed je usmjeren protiv Remondis Madisona koji treba dobiti trajnu dozvolu za zbrinjavanje infektivnog opasnog i neopasnog medicinskog otpada. Prosvjed je usmejren kao oblik pritiska na Ministarstvo zaštite okoliša i Sisačko-moslavačku županiju koji izdaju te dozvole u ovom slučaju. Protiv smo da se otpad odlaže ovdje, praktički u središtu Siska i pokraj rekreacisjke zone Ciglanska graba.

Ako se skupi kritična masa, ako nastavimo pritisak prosvjedima, nadamo se da ćemo uspjeti zakotrljati stvar i da će gradska vlast i ovi spomenuti odustati od namjere da u Sisak dovode takve tvrtke.

Medicinski otpad iz cijele Hrvatske bi se ovdje odlagao, 10 tona dnevno bi otpada išlo u Sisak. Mi imamo opasnost da sve to što oni zbrinjavaju, sav taj infetkitvni otpad, svi ti lijekovi, hormoni se izliju u našu vodu.  Sisačko-moslavačka županija je 4. po broju karcinoma u Hrvatskoj, 1000 oboljelih imamo svake godine, a svo to i bez Rijekatanka protiv kojeg smo već prosvjedovali i bez Remondis Madisona. -  rekla je dr. Katarina Miškulin iz Građanske inicijative „Siščani ne žele biti smetlišćani“.

Traže od Ministarstva zaštite okoliša i Sisačko moslavačke županije da ne izda Remondis Madisonu trajnu dozvolu za zbrinjavanje opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Sisku.

Nakon šetnje oko rekreacijskog centra Ciglanska graba, u čijoj neposrednoj blizini Remondis odlaže i obrađuje otpad temeljem privremene dozvole, prosvjednici su se razišli.

- Ovih dana Remondis Medison podnio je zahtjev Sisačko-moslavačkoj županiji za izdavanje trajne dozvole za zbrinjavanje neopasnog medicinskog otpada na toj loakciji, a Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša za trajno izdavanje dozvole za zbrinjavanje opasnog medicinskog otpada u Sisku, u prostoru bivšeg Herbosa. Obzirom na dosadašnju povijest djelovanja te tvrtke u Hrvatskoj, i probleme koje je stvorila stanovnicima Jastrebarskog odakle je morala otići, protivimo se tome - rekla je jedna od čelnica Inicijative "Siščani ne žele biti Smetlišćani" Snježana Sušnjević Vago.

- O Županiji i Ministarstvu ovisi hoćemo li narednih desetljeća biti izloženi potencijalnim opasnostima koje sa sobom nosi otpad pun patogenih organizama i kemikalija opasnih po naše zdravlje i okoliš. Remondis Medison je tvrtka koja ima iza sebe ekološke skandale i protjerivanje iz drugih gradova. Nemamo povjerenja u način njihovog rada i smatramo da su odavno trebali izgubiti sve dozvole za poslovanje u Hrvatskoj. Stoga se snažno protivimo njihovom trajnom naseljavanju u našem gradu - poručuju u Građanskoj inicijativi.

Ova inicijativa je još početkom svibnja prosvjedovala protiv "zbrinjavanja tvrtki koje se bave otpadom, a koje se protjeruju iz drugih hrvatskih gradova, zbog nepridržavanja propisa".

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar damiroslav
damiroslav
09:52 02.06.2019.

Sa ovak sposobnim politicarima to nas i ceka EU forsira spalionice u Hrvatskoj da imaju kam smece dovoziti

Avatar Tračalo
Tračalo
20:20 01.06.2019.

Rafinerija i željezara su im bile odlične za zdravlje

Avatar Untouchable
Untouchable
09:26 02.06.2019.

ja sam za Pulu, Umag, Poreč, Rovinj, REFERENDUM!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije