Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sisak

Kupske noći posvećene antici i Rimljanima

kupske noći
Foto: PR FOTO
19.08.2015.
u 13:00

Tema ovogodišnjih Kupskih noći je 2050. godišnjica Oktavijanova osvajanja Segestice i začetka rimske Siscie

Najavljene su Kupske noći koje će se u Sisku održati od 4. do 6. rujna. Tema ovogodišnjih Kupskih noći je 2050. godišnjica Oktavijanova osvajanja Segestice i začetka rimske Siscie. Stoga će glavni dio zbivanja biti posvećen antici i Rimljanima.

– Kupske noći značit će povratak Siska i Siščana rijeci Kupi. Dakle, Kupa je bit svega, a svake godine će biti neka određena tema. Ove godine je to Oktavijanovo osvajanje Segestice. U petak ćemo imati Kupsku alku, za koju je zadužen UDVDR Vrbina, u subotu je središnja manifestacija uprizorenje bitke iz 35. godine prije Krista. Tijekom cijele subote bit će prigodna antička događanja poput degustacije antičke hrane koju vodi Podravka i Udruga kuhara SMŽ, modne revije rimskih toga i frizura, prezentacije starih zanata i antičkih igara za djecu. Dolazi nam Dioklecijanova legija iz Splita i Legija Savarija iz mađarskog Szombathelya – rekla je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Siska Milijana Borojević.

– Ove godine obilježavamo 2050 godina od opsade i osvajanja Segestice od strane budućeg rimskog cara Oktavijana, koji je prilikom opsade bio i ranjen. Rimljani su dugo opsjedali Segesticu te ju u konačnici i osvojili koristeći vojnu tehniku i svoju riječnu flotu. Time su udareni temelji Siscije, odakle će se rimsko carstvo širiti na istok. Želimo ljudima izvan Siska prezentirati što Sisak ima od antike, sva bogata nalazišta i važne nalaze. Uveli smo i u našu ponudu suvenire s likom Oktavijana – rekao je Vlatko Čakširan , ravnatelj Gradskog muzeja Sisak.

U  nedjelju je Oldtimer rally kojeg organizira Oldtimer klub Sisak, rekreatvino spuštanje plovila Kupom od Zibela do šetnice te po prvi put “Šikljada” – veslački dvoboji na drvenim tradicijskim kupskim čamcima – šikljama kojeg organizira Udruga lađara Sisak.

Trodnevnu manifestaciju organiziraju Grad Sisak, Turistička zajednica Siska, Gradski muzej Sisak i Dom kulture Kristalna kocka vedrine uz veliku pomoć UDVDR RH kluba Vrbina, Udruge Lađara Sisak, Ronilačkog kluba Sisak, Kajak kanu kluba Odra, Ceha frizera i kozmetičara Sisak, VIA Kolapjani i FA Ivan Goran Kovačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije