Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRENISKE MIROVINE

Siromaštvo u bogatoj Njemačkoj: 'Procijep između bogatih i siromašnih je sve veći'

Deutsche Welle
04.11.2021.
u 16:14

Ne radi se samo o novcu kojega ovdje nema dovoljno, kažu socijalni radnici, već i o socijalnoj izolaciji

Ne samo na siromašnijem istoku i jugoistoku Europe nego i na bogatom zapadu umirovljenici moraju strahovati od siromaštva u starosti. U Njemačkoj tako, prema podacima Saveznog statističkog ureda, više od 15 posto osoba starijih od 65 godina živi na rubu siromaštva i socijalne izolacije – s tendencijom rasta.

Herbert ima 65 godina, svoje pravo ime ne želi otkriti. Uživa u pogledu na filharmoniju u Hamburgu - skupi, prestižni objekt koji pokazuje da je Njemačka bogata, što se za Herberta definitivno ne može reći

Do kraja mjeseca sve što mu je ostalo je 2,60 eura. 

- Sad moram pričekati ovaj petak da mi sjedne mirovina i da opet idući mjesec pokušam spojiti kraj s krajem, kazao je za Deutsche Welle. 

Nemate ništa na računu?

- Ne, ništa. 

Herbert živi u malom stanu u hamburškoj četvrti koje je prije 45 godina bila simbol modernog stanovanja. Danas je na lošem glasu, kao socijalno žarište, a u njemu živi puno stranaca te su stanarine jako niske. 

Herbert si ne može priuštiti hobije niti putovanja, jedini luksuz kojeg se ne želi odreći je njegova mačka. I tu i tamo koja kutija cigareta. Mjesečno prima 900 eura mirovine, a gotovo pola mu odlazi na stanarinu. Primoran je jednom tjedno odlaziti u pučku kuhinju, gdje beskučnici i socijalno ugroženi za dva eura mogu dobiti namirnica koliko žele. 

Čitavog života je radio kao zavarivač na jednom brodogradilištu, no unatoč tome on od svoje mirovine ne može živjeti. 

- Prvi puta mi nije bilo sjajno doći ovdje, bilo me malo strah. Imao sam osjećaj da moram ići prositi, ali sam se već navikao, kazao je. 

Ne radi se samo o novcu kojega ovdje nema dovoljno, kažu socijalni radnici, već i o socijalnoj izolaciji. 

- Nema više mreže koja će spriječiti nečiji pad. Ljudi se više ne osjećaju prihvaćenima ni zaštićenima od društva. Procijep između bogatih i siromašnih je sve veći i tu se to osjeća, kazala je jedna socijalna radnica. 

>> VIDEO Najviše od početka epidemije: U Hrvatskoj zabilježeno 6310 novih slučajeva zaraze!

Komentara 9

ST
stefj
16:38 04.11.2021.

Pa i kod nas ide u sličnom smjeru. Evo sada su plaće u javnim strukturama skoro dvostruko veće od onih u proizvodnji...

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
09:01 05.11.2021.

Svaki Arap koji dodje dobije vise nego mnogi od ovih starih koji su radili cijeli zivot. Zbog toga se i nema za njih jer ljevicare i zelene ne interesira obican narod, oni liju suze za ugrozenim migrantima i LGBT.

XA
xaron
21:10 04.11.2021.

Uzeli su milione imigranata i sad imaju problem. Baš sam iznenađen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije