Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ TRADICIJE?

Nijemci podržavaju ograničenje brzine na autocestama: Podršku dao i prvak Formule 1

Autumn holidays end with crowded roads
Foto: Jonas Walzberg
1/2
02.11.2021.
u 08:08

Po prošlotjednoj anketi javnog servisa ARD-a, 60 posto ispitanika podržava ograničenje brzine na mreži njemačkih autocesta da bi se smanjila emisija štetnih plinova i očuvala klima.

Velika većina Nijemaca podržava okončanje duge tradicije "slobodne vožnje za slobodne građane" i uvođenje ograničenja maksimalno dopuštene brzine od 130 km/h na autocestama. 

Po prošlotjednoj anketi javnog servisa ARD-a, 60 posto ispitanika podržava ograničenje brzine na mreži njemačkih autocesta da bi se smanjila emisija štetnih plinova i očuvala klima. 

Ovo je za tri postotna boda veća potpora ograničenju brzine nego u sličnoj anketi provedenoj u lipnju. Na njemačkim autocestama nema općeg ograničenja maksimalno dopuštene brzine, ali na mnogim dionicama vozači zbog sigurnosnih razloga moraju usporiti. 

Među onima koji se zalažu za opće ograničenje je i četverostruki svjetski prvak u Formuli 1, Sebastian Vettel. 

Pitanje ograničenja brzine na dnevnom se redu pojavi svaki put kad Njemačka sastavlja novu vladu. Uspiju li postojeći pregovori o sklapanju nove vladajuće koalicije socijaldemokrata (SPD), liberala (FDP) i zelenih, ograničenje se neće uvesti. 

Zeleni, koji se zalažu za ograničenje, priznali su poraz po tom pitanju jer mu se potencijalni koalicijski partner FDP oštro protivi. 

VIDEO: Slovenija uvela novo prometno pravilo, kazna za prekršitelje iznosi 300 eura

 

Komentara 8

ST
stefj
08:46 02.11.2021.

To je to kada sve prestane imati vezu sa znanošću... Nije bila jedna studija koja je pokazala da bi smanjenje brzine na autocestama neprimjetno pridonijelo smanjenju emisije CO2. Nešto u desetinama promila... Inače, uvelo se ograničenje brzine radi smanjenja potrošnje goriva. Da li se ikada maknulo? Naravno da ne, ostalo je i dalje radi punjenja proračuna i represije... I što sad ograničenje ako uvodimo el. aute? Ionako će ograničenje biti nametnuto samo, jer u slučaju brze vožnje, auto neće imati struje niti do slijedeće punionice...

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
08:25 02.11.2021.

Ajme meni, zeleni napadaju sa svih strana. U mom gradu uveli ograničenje od 30kmh, lupaju kazne svaki dan. Kako da se čovjek navikne na 30kmh pobogu, biciklisti me prestižu svakodnevno.

DU
Deleted user
08:52 02.11.2021.

Ne može se stalno pričati i praviti se da nešto treba napraviti za očuvanje planete za buduće generacije. Očito je, da ono što je nekad bilo uobičajeno i normalno, danas više nije tako. Većina i danas smatra da netko drugi treba umjesto njih nešto napraviti, ali to se njega ne tiče, pa negira promjene u cilju očuvanja postojećeg stanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije