Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGROZIT ĆE IM TURISTIČKU SEZONU

Široka smrdljiva mrlja morske trave duga 8000 km ide prema Floridi i Karibima

A health alert warning sign is seen at an entrance to the beach as a red tide affected the Florida west coast, in North Redington Beach, FL
Foto: MARCO BELLO/REUTERS
1/3
16.03.2023.
u 11:46

Plin koji ispuštaju trule alge, sumporovodik, otrovan je i može uzrokovati respiratorne probleme. Sama morska trava također sadrži arsen u svom mesu, što je čini opasnom ako se proguta ili koristi za gnojivo. Čišćenje gomila algi bačenih na plažama također košta milijune dolara, primjećuje Sargassum Information Hub

Ogromna količina morske trave koja se stvorila u Atlantskom oceanu kreće se prema obalama Floride i drugim obalama diljem Meksičkog zaljeva, prijeteći da će smrdljive i potencijalno opasne hrpe baciti na plaže i ugroziti turističku sezonu. Morska trava, čija je vrsta nazvana sargassum, već dugo stvara velike cvjetove u Atlantiku, a znanstvenici prate golema nakupljanja od 2011. Ali ovogodišnja masa sargassuma mogla bi biti najveća dosad zabilježena, a proteže se više od 8046 kilometara od obale Afrike prema Meksičkom zaljevu, piše CNN.

Mrlja trenutačno pluta prema zapadu i proći će kroz Karibe i do Meksičkog zaljeva tijekom ljeta, a očekuje se da će morska trava postati prevladavajuća na plažama Floride oko srpnja, prema dr. Brianu Lapointeu, istraživaču sa Sveučilišta Florida Atlantic Oceanografski institut Harbour Branch. "Ovo je potpuno novi oceanografski fenomen koji stvara takav problem - stvarno katastrofalan problem - za turizam u karipskoj regiji gdje se gomila na plažama dubokim do 1,5 ili 1,8 metara", dodao je Lapointe. Napomenuo je da na Barbadosu mještani koriste "1600 kamiona za smeće dnevno kako bi očistili plaže od ove morske trave kako bi bile prikladne za turiste i rekreaciju na plažama."

Sargassum je sveobuhvatni izraz koji se može koristiti za više od 300 vrsta smeđih algi, iako su Sargassum natans i Sargassum fluitans dvije vrste koje se najčešće nalaze u Atlantiku. Alge imaju svoje dobre strane kada plutaju morem. "Ovo plutajuće stanište pruža hranu i zaštitu ribama, sisavcima, morskim pticama, rakovima i još mnogo toga", navodi se na web stranici Sargassum Information Hub, koja je zajednički projekt različitih istraživačkih institucija. "Služi kao kritično stanište za ugrožene glavate kornjače i kao uzgajalište za razne komercijalno važne ribe kao što su mahi mahi, jack i amberjacks."

Problemi nastaju kada sargassum udari na plaže, ne samo da se gomila u humcima kojima je fizički teško upravljati, već i ispuštajući plin koji može mirisati na pokvarena jaja. I brzo se može pretvoriti iz prednosti u prijetnju životu u oceanu. Sargassum također može biti opasan za ljudsko zdravlje, primijetio je Lapointe.

Plin koji ispuštaju trule alge, sumporovodik, otrovan je i može uzrokovati respiratorne probleme. Sama morska trava također sadrži arsen u svom mesu, što je čini opasnom ako se proguta ili koristi za gnojivo. Čišćenje gomila algi bačenih na plažama također košta milijune dolara, primjećuje Sargassum Information Hub.

Komentara 1

US
ustrajan
23:31 16.03.2023.

U kojem obdanistu nalazite te “znanstvenike”? Pa Sargasko more je oduvjek u sredini Atlantika. To je kolijevka vecine zivota u oceanu i rubnim morima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije